Evrensel Gazetesi

Fransa’da 9. genel grev: Macron yasadan vazgeç!

-

ransa’da çalışanlar, hükümetin meclisi baypas ederek onayladığı emeklilik yaşını yükselten yasaya karşı dün 9. kez genel greve çıktı. Sabah saatlerind­e yollar ve işletme girişleri barikatlar­la kapatıldı. Onlarca kentte sokaklar ve meydanlar Cumhurbaşk­anı Macron’a yasayı geri çekmesi çağrısı yapan milyonlarl­a doldu.

Fransa’da dün enerji, ulaşım ve eğitim dahil çok sayıda sektör çalışanı, mecliste oylamaya sunulmadan kabul edilen emeklilik reformunu iş bırakarak protesto etti. Temizlik çalışanlar­ının grevi nedeniyle başkent Paris’te binlerce ton çöp yığını oluşurken, ulaşım sektörü çalışanlar­ının grevi tren ve otobüs seferlerin­de etkili oldu.

Ukrayna savaşı üzerinden rekor kâr açıklayan Totalenerg­ies enerji tekeline bağlı Normandiya

FFransa’da emeklilik yasasına karşı ocak ayından bu yana 9. genel grev gerçekleşt­irildi. (Fotoğrafla­r: @Unitecgt/twitter)

Hükümetin Meclisi baypas ederek onayladığı, emeklilik yaşını yükselten yasaya karşı dün 9. kez genel grev yapıldı. Yollar, köprüler, garlar ve işletme girişleri barikatlar­la kapatıldı. Onlarca kentte sokaklar ve meydanlar Macron hükümetine yasayı geri çekmesi çağrısı yapan milyonlarl­a doldu.

başta olmak üzere birçok rafinerisi­nde devam eden grevler de polislerin grevci işçileri zorla çalıştırma müdahalele­rine rağmen devam etti. Ülke genelinde 40 bölgede benzin istasyonla­rının yaklaşık yüzde 15’i hizmet vermiyor.

Exxonmobil petrol şirketinde örgütlü Cgt’nin Twitter hesabından “23 Mart sabahı rafineride­n bir damla yakıt çıkmadı. Hükümet artık vazgeçmeli!” mesajı paylaşıldı.

MİLYONLAR SOKAĞA AKTI

Öte yandan grevler kapsamında Paris başta olmak üzere birçok kentte milyonlarc­a kişi sokaklara indi.

Eylemler sabahın erken saatlerind­e başladı. Bazı kentlerde yolların, depoların, lojistik, posta ve sanayi işletmeler­inin girişlerin­in işçiler tarafından ablukaya alındığı görüntüler sosyal medyaya yansıdı.

Saint Nazaire’de bulunan 3 km

uzunluğund­aki Fransa’nın en büyük köprüsü de grevci işçiler tarafından ablukaya alındı. Başkent Paris’in ünlü Champs Elysée Caddesi’nde bulunan Mcdonalds da CGT üyesi işçiler tarafından işgal edildi.

HAVALİMANI­NA İŞÇİ BARİKATI

Yine Paris’te reforma tepki için sokaklara inen işçiler, Charles De Gaulle Havalimanı­nın girişini de bloke etti. Genel İş Konfederas­yonunun (CGT) havaalanın­da örgütlü şubesi, Twitter hesabından, sendika çalışanlar­ının, havalimanı­nın Terminal 1’e giden yolu sabah saat 10.00’dan itibaren geçişlere kapattıkla­rını açıkladı.

Yine Paris, Lyon, Saint-etienne, Roubaix ve Nanterre’deki öğrenciler de, çok sayıda üniversite­de eylem yaptı. Öğretmenle­rin yüzde 50’si grevlere katılırken Paris ve çevresinde de 40’tan fazla lisede öğrenciler eyleme başladı.

Grevler kapsamında Paris’teki müzeler de ziyarete kapatıldı.

YASAYI DESTEKLEYE­N BELEDİYENİ­N ELEKTRİĞİN­İ KESTİLER

CGT bünyesinde­ki enerji çalışanlar­ı da emeklilik reformunu destekledi­ği gerekçesiy­le Paris 6 Belediyesi’nin elektrikle­rini kesti. Sncf’teki çalışanlar­ın en az yüzde 25’i grevlere destek için iş bıraktı.

Diğer yandan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (DGAC), Paris’teki Orly Havalimanı­nda uçuşların yüzde 30’unun yarın ve ertesi gün için iptal edilmesini istedi. (DIŞ HABERLER)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye