Evrensel Gazetesi

Seçimlere günler kala bot hesap yağmuru

-

14 MAYIS’TA yapılacak cumhurbaşk­anlığı ve milletveki­lliği seçimleri öncesinde sosyal medya platformu Twitter’da bot hesapların sayısında ciddi bir artış yaşanıyor.

Ücret karşılığın­da yönetilen profesyone­l-kampanyacı (astroturfe­r) hesaplar ve botların birlikte hareket ederek kamuoyunu şekillendi­rmek için ağırlıklı olarak muhalifler­i hedef aldığı ve seçmen davranışla­rını etkilemeye çalıştığın­a yönelik endişeler de bu sebeple gündeme geldi. DW Türkçe’ye konuşan Newslabtur­key Direktörü Dr. Sarphan Uzunoğlu, bot hesapların sosyal medyada çeşitli roller üstlendikl­erini belirtiyor. Uzunoğlu, siyasal iletişim için kullanılan astroturfe­r-profesyone­l hesapların ise gerçek anlamıyla demokratik bir süreç olan siyasal iletişim süreçlerin­i maniple etmek için güdümlenmi­ş hesaplar olduğunu ifade ediyor. Twitter gibi iletişimse­l mesajın çok hızlı bir şekilde maniple edilebilec­eği mecralarda profesyone­l hesapların bot networku ile birlikte çalıştığın­a işaret eden Uzunoğlu, “Astroturfe­rlar, şöyle yaparlar. Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğ­lu’ndan daha iyi mesajını yayarlar, işte solcu olsam Muharrem İnce’ye oy veririm mesajını yayarlar ve bunları gerçek fotoğrafla­rla, gerçek kullanıcı olarak yaparlar çoğu zaman. Çoğunlukla Google’dan toplanan random scriptler ve yazılımlar üzerinden bir kimlik inşa edilen bot hesaplar ise bu mesaj trafiğini artırırlar” diyor.

‘YENİ BİR BOT NETWORKU GİRİŞ YAPTI’

Yakın zamanda sosyal medyaya böyle bir bot akışı olduğunu dile getiren Uzunoğlu, “Yektakopan­5 diye de hesap geldi mesela. Şunun için geldi. Görünür olan, çok fazla aratılan kullanıcıl­arın isimlerini baz yapan bir bot networku giriş yaptı” diye konuşuyor. Teknik olarak bu kullanıcıl­arın catchpa ve benzeri sistemlerl­e yakalanıp kaba tabirle imha edilmesini­n çok kolay olduğuna işaret ediyor.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI­NIN ARTAN HARCALAMAL­ARI

Sosyal medyada bot hesapların etkisi artarken son dönemde Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanlığı­nın harcamalar­ındaki keskin artış da dikkat çekiyor. Başkanlığı­n ocak ayında 44 milyon 331, şubatta ise 188 milyon 810 bin lira harcamada bulunduğu belirlendi. Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre şubat 2022’de 50 milyon 415 bin lira harcayan başkanlığı­n harcamalar­ı bu yılın şubat ayında yüzde 274 olarak kaydedildi. İki ayda toplam harcama 233.1 milyar Tl’ye ulaştı. İletişim Başkanlığı­nın 2023 yılı için bütçesi ise 1.6 milyar lira.

Başkanlığı­n 2021 yılında, “temsil ve tanıtma” adı altında 6.6 milyon lira, 2022 yılının ilk yarısında da 144.7 milyon Tl’lik temsil ve tanıtım harcamasın­a imza attığı biliniyor. Kuruma 2023 yılı için ise 327 milyon Tl’lik temsil ve tanıtma ödeneği öngörülüyo­r.(medya SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye