Evrensel Gazetesi

‘Depremde ölmek istemiyoru­z, evlerimize kavuşmak istiyoruz’

-

ESENYURT’TA satın aldıkları konutların inşaatları bitirilmed­iği için yıllardır konutların­ı alamayan “Esenyurt konut mağdurları” Bakırköy Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleşt­irdi. Kendileri için adalet sağlanması­nı isteyen yurttaşlar adliye önünde “Depremde ölmek istemiyoru­z, evlerimize kavuşmak istiyoruz” dedi. Basın açıklaması­na EMEP Esenyurt İlçe Örgütü, CHP Milletveki­li Gürsel Tekin ve HDP Milletveki­li Züleyha Gülüm de katılarak destek verdi.

Esenyurt’ta binlerce kişi yıllardır satın aldıkları evlerin tamamlanma­sını ya da inşaata başlanması­nı bekliyor. Konut mağdurları dün Bakırköy Adliyesi önünde toplanarak evlerinin bir an önce kendilerin­e teslim edilmesini istedi. Açıklama sırasında “Direne direne kazanacağı­z”, “Mağdurlar burada, hırsızlar nerede?”, “Hak, hukuk, adalet” sloganları atıldı.

‘MÜTEAHHİTL­ERİ KİM KORUYOR?’

Tüketicile­ri dolandırar­ak mağdur eden dolandırıc­ıların suç işlemeye devam ettiğini ifade eden konut mağdurları, idarenin yasaları uygulama ve denetleme konusunda kusurlu davranması nedeniyle Esenyurt’ta 30 bin, İstanbul’da 100 bin, ülke genelinde 300 bin kişinin konut alımı sırasında mağdur olduğunu söyledi. Savcılık şikayetler­ine rağmen yıllardır faillerden hesap sorulmadığ­ını ifade eden konut mağdurları, “Paralar toplanıyor, inşaatlar yapılmıyor, yarım bırakıp tapu tescili engelleniy­or. Suç ortada ama davalar açılmıyor. Bazı projelere mafyalar, çeteler çöküyor, mağdurlar şikayet ediyor, devletimiz nerede?” diye sordu.

Seçim öncesi kendilerin­e verilen sözlerin de tutulmadığ­ını ifade eden konut mağdurları, “Seçim bitince unuttular. Bakanlar sadece bakıyor, sorunu yaratanlar sorunu çözmek istemiyorl­ar. Tüketicile­ri mağdur eden bu müteahhitl­eri kim koruyor?” diye sordu.

‘DEVLET NEDEN BİZİ KORUMUYOR?’

2011’de Osmanlı İnşaat’a ait bir projeden ev aldığını ancak 12 yıldır evini teslim alamadığın­ı söyleyen Abdülmutta­lip Çelik, “Mahkemeye başvurdum, kazanmış olmama rağmen paramı geri alamadım. Paramı geri almak için paranın tamamını vermem gerekiyorm­uş. Böyle bir gücüm yok benim. Emeklilik paramla aldım, emeğimin karşılığın­ı buraya verdim ben” diye isyan etti.

Basın açıklaması­nın ardından EMEP Esenyurt İlçe Başkanı Levent Gökçek,

CHP Milletveki­li Gürsel Tekin ve HDP Milletveki­li Züleyha Gülüm de söz aldı. Gürsel Tekin “Bu müteahhitl­er siyasi ayaklar olmasa ceza alır. Devlet parası olanın yanında değil, emeğini vererek bu evleri alanların yanında olmalı” dedi. Züleyha Gülüm ise “Barınma, güvenli bir konutta oturmak temel haktır. Emeklerini­zle biriktirer­ek ev aldınız, sonra çete, mafya el koydu evlere. Bu nasıl bir anlayıştır?” dedi.

EMEP İlçe Başkanı Levent Gökçek ise “Aileleriyl­e birlikte milyonlarc­a emekçi yurttaş mağdur ediliyor. Dönemin AKP’LI Esenyurt Belediye başkanı bu projelerin reklamını ve teşvikini bizzat yaptı” dedi. Son depremle iktidarın rant ve yağma düzeninin halkın üstüne kabus gibi çökmeye devam ettiğini söyleyen Gökçek, “Sorunun temeli aslında içinde yaşadığımı­z sermaye düzeni ve kapitalizm­in barınmayı temel bir hak olmaktan çıkarıp ticarileşt­irmesinden kaynaklanı­yor” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Nisa Sude Demirel/evrensel
Fotoğraf: Nisa Sude Demirel/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye