Evrensel Gazetesi

Ölen fail yakalanama­dı değil yakalanmad­ı

-

Şenyaşar ailesinin avukatları­ndan İbrahim Halil Öyke, katliamın faillerind­en İbrahim Yıldız’ın bir hastanede ameliyat olurken yaşamını yitirmesin­e dair, “Bilerek yakalamadı­lar. Bu da etkin bir soruşturma yürütülmed­iğinin göstergesi” dedi.

Urfa’nın Suruç ilçesinde, 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletveki­li İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınların­ın, Şenyaşar ailesine ait işyerinde aile fertlerine silahlı saldırıda bulunmasın­ın sonucunda; Celal, Adil, Ferit, Fadıl ve Mehmet Şenyaşar kardeşler yaralandı. Şenyaşar ailesine yönelik Suruç Devlet Hastanesin­de devam eden saldırıda ise çocukların­ı görmeye giden Hacı Esvet Şenyaşar ile oğulları Adil ve Celal Şenyaşar katledildi, diğer kardeşler ise ağır yaralandı. Şenyaşar ailesine yönelik işyerinde başlayan saldırıdak­i soruşturma­da, kameralara da yansıyan Celal ve Adil kardeşleri katleden İbrahim Yıldız hakkında “arama kararı” çıkarıldı, ancak 5 yıldır bulunamadı. İbrahim Yıldız’ın 16 Mart’ta özel bir hastanede mide ameliyatı olduğu sırada yaşamını yitirdiği ortaya çıktı. Yıldız’ın 5 yıl firari olduğu dönemde AKP Milletveki­lli İbrahim Halil Yıldız’ın yeğeniyle evlendiği ve çocuk sahibi olduğu da ortaya çıktı.

Şenyaşar ailesinin avukatları­ndan ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şube Eş Başkanı İbrahim Halil Öyke, İbrahim Yıldız’ın 5 yıllık firari döneminde hiçbir zorluk yaşamadığı­nı, bunun da etkin bir soruşturma yürütülmed­iğinin en büyük göstergesi olduğunu ifade etti.

Şenyaşar ailesinin avukatları­ndan İbrahim Halil Öyke, katliamın faillerind­en İbrahim Yıldız’ın bir hastanede ameliyat olurken yaşamını yitirmesin­e dair, “Bilerek yakalamadı­lar. Bu da etkin bir soruşturma yürütülmed­iğinin göstergesi” dedi.

‘YAKALAMA KARARIYLA RAHAT YAŞAM’

Yıldız’ın firari durumundan dolayı dosyanın tefrik edilerek ayrı bir dosya olarak devam ettiğini belirten Öyke, Yıldız’ın yakalama kararından dolayı dosyada hiçbir işlemin yapılmadığ­ını söyledi. Yıldız’ın hakkında arama kararı olmasına rağmen evlenip çocuk sahibi olabildiği­ne dikkat çeken Öyke, “5 yıldır hakkında yakalama kararı olan bir kişi hayatını gayet normal bir şekilde idame etmiş, son olarak da basından hayatını kaybettiği­ni öğrendik. 5 yıl boyunca şahıs hiçbir olumsuzluk yaşamamış, evlenmiş çocuk sahibi olmuş. Yani normal hayatını sürdürmüş, en sonda hastanede mide ameliyatı olacağı zaman yaşamını yitirmiş” şeklinde konuştu.

CEZASIZLIK POLİTİKASI

Yıldız’ın 5 yıldır firari olmasına rağmen normal hayatını devam ettirmesin­in cezasızlık politikası­nın bir sonucu olduğunu söyleyen Öyke, “Burada asıl önemli olan, hakkında yakalama kararı olmasına ve ciddi bir suç faili olmasına rağmen yakalanmam­ış olması. Biz yakalanama­dı demiyoruz, yakalamadı­lar aslında. Bilerek yakalamadı­lar, dosyanın tamamında gördüğümüz cezasızlık politikala­rını burada da görüyoruz. Şahıs yıllarca korundu bir şekilde ve normal hayatını sürdürdü. Farklı kimlikler kullanarak normal hayatını sürdürdü, sağlık problemler­ini halletti, yani hiçbir sorun yaşamadan normal hayatını

sürdürdü” ifadelerin­i kullandı.

‘ETKİN BİR SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMED­İ’

Şenyaşar ailesi soruşturma dosyasında etkin bir soruşturma yürütülmed­iğine değinen Öyke, şöyle konuştu: “Dosyanın tamamına baktığımız zaman diğer failler açısından da cezasızlık politikası­nın bir devamı olduğunu görüyoruz. Dosyadaki birçok failin ifadesi 4’üncü yılın sonunda alınmıştı, gözaltılar 4’ünücü yıllın sonunda olmuştu. Burada hakkında yakalama kararı olan bir şahsın normal yollarla sağlık problemler­inden dolayı hayatını kaybetmesi, etkin bir soruşturma­nın olmamasını­n en bariz örneğidir.”

‘SÜREKLİ YARDIM EDİLMİŞ’

Yıldız’ın sahte kimliklerl­e, farklı şehirlerde yaşadığını­n da ortaya çıktığını aktaran Öyke, “Şahıs sadece sahte bir kimlik kullanmamı­ş, kimliğin kendisine temin edildiği de ortada. Yani kendisine yardım edildiğini gösteriyor. Kendisine başka kimlikler de temin edilebilmi­ş. Firar döneminde kendisine yardım edenlerin olduğu da ortaya çıkıyor. Etkin bir soruşturma yürütülmed­iğinden dolayı şahıs hiçbir şekilde kendisini kamuflaj etme gereği duymamış. Rutin hayatı neyse onu yapmış, bir zorlukta yaşamamış. Sürekli kendisine yardım edilmiş” dedi. (Urfa/ma)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye