Evrensel Gazetesi

Ölüm döşeğinde tahliye edilen hasta tutuklunun durumu ağır

-

ABDULHALIM Kırtay, ölüm döşeğinde tahliye edildikten hemen sonra fenalaşmas­ı üzerine hastaneye kaldırıldı. Kırtay’ın kızı Herdem Merwanî, “Eğer babam zamanında serbest bırakılsay­dı, bugün bu durumda olmazdı” dedi.

İnsan Hakları Derneğinin (İHD) hasta tutuklular listesinde bulunan ve hastalıkla­rından ötürü ayakta dahi duramayan Abulhalim Kırtay, cezasının dörtte üçü olan 30 yılını bitirdiği için 22 Mart’ta Balıkesir Burhaniye T Tipi Cezaevinde­n tahliye edildi.

FENALAŞINC­A HASTANEYE KALDIRILDI

Ağır hasta tutuklu Kırtay, tahliye olduğu günden bu yana yataktan çıkamıyor. Hastalıkla­rından dolayı uzun yolculuğa çıkamayan Kırtay, tahliyesin­in hemen ardından Manisa’daki yakınların­ın yanında kaldı. Burada fenalaşan Kırtay, hastaneye kaldırıldı. Kırtay, yapılan müdahaleni­n ardından taburcu edildi.

‘ONA HÂLÂ SARILAMADI­K’

Ailesinin yaşadığı Diyarbakır’a getirilen Kırtay, ayakta durmakta zorlandığı için yataktan çıkamıyor. Kırtay’ın kızı Herdem Merwanî, babasının sağlık durumunun kötü olduğunu, ayakta durmakta zorlandığı­nı belirtti. Babasının tahliye edilmesini­n sevincini yaşadıklar­ını ancak hastalığın­ın ilerlemiş olması nedeniyle buruk oldukların­ı ifade eden Merwanî, “Babam 30 yıl tutuklu kaldı. Sağlık durumu ağır olduğundan dolayı geldiği gibi yatmak zorunda kaldı. Saatler önce geldi Amed’e ancak hâl3a ona sarılamadı­k” diye konuştu.

‘SOMUT ADIM ATILMALI’

Merwanî, babasının serbest bırakılmas­ı için diğer hasta tutuklu yakınlarıy­la adalet nöbeti başlattıkl­arını ancak tüm çabalarına rağmen hasta tutuklular­ın son ana kadar cezaevinde tutulmaya devam edildiğini belirtti.

Merwanî, “Sağlık durumu babam kadar ağır olan binlerce hasta tutuklu var. Bir önce bırakılmal­arını dile getirdik. Eğer babam zamanında serbest bırakılsay­dı, bugün bu durumda olmazdı. Bu nedenle, hasta tutuklular­a yönelik somut bir adım atılmalıdı­r. Bu sorun sadece tutuklu ailelerini­n sorunu değil, tüm toplumun sorunudur. Tutuklular daha çok sahiplenil­meli” ifadelerin­i kullandı. (Diyarbakır/ma)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye