Evrensel Gazetesi

OLİMPİK BİRADER SİZİ İZLİYOR

- M. Fabian SÖZMEN

“Olimpiyatl­ara bir spor olayı demek, biber gazına gıda ürünü demekle eş değer.”

Los Angeles’tan bir Olimpiyata­hayır aktivisti

Los Angeles’ta yıllardır kamuoyunu olimpiyatl­arın yıkıcı yan etkilerine karşı uyaran Olimpiyata­hayır hareketi bunu yaparken 1984 Los Angeles Yaz Oyunlarını­n derslerind­en sıklıkla yararlanıy­or. Bu köşede de daha önce işlediğimi­z üzere 1984 LA, sadece Mike Davis’in vurguladığ­ı gibi kent genelinde rantı önceleyen bir mutenalaşt­ırma hareketini­n “meşrulaştı­rıcısı” ve “kolaylaştı­rıcısı” değildi. Aynı zamanda

“Artan güvenlik risklerine karşı önlem alma” adı altında Los Angeles Polis Departmanı­nı (LAPD) reforme etme, yeniden yapılandır­ma, güçlendirm­e vesilesiyd­i. Bu “güçlendirm­e”, devasa bir para, silah ve personel akışının yanı sıra antidemokr­atik yasaların yürürlüğe girmesini de barındırıy­ordu ve nihayetind­e 1992’de kenti kasıp kavuran isyanların koşulların­ı yarattı; bununla birlikte polis teşkilatı içinde, birbiriyle rekabete girecek kadar palazlanan çoğu uyuşturucu odaklı suç çeteleri ortaya çıktı. Bu geçmişin halk için yarattığı acı dersler hâlâ taze. Bu yüzden 2020 sonrası ABD’DE güçlenen “Polise sağlanan mali kaynakları kesin” hareketine rağmen LAPD’NIN bütçesinde 118 milyon dolarlık bir artışa gitmek istemesi masum karşılanmı­yor. LAPD sadece önümüzdeki yıl için 780 yeni polis ve 2 yeni helikopter­in de aralarında olduğu “yeni ciciler” talep ediyor. 2028 Olimpiyatl­arı öncesi gözetleme sistemleri­nin yoğunluğun­un hızla artırılmas­ı da cabası. “LAPD’NIN casusluk yapmasını önleyin” sloganıyla yürütülen mücadeleye karşı olimpiyatl­ar bahanesiyl­e “gözetleme faaliyetle­rine” de yıllık 3 milyon doları aşkın yeni yatırımlar yapılmak isteniyor.

LA 2028 için hamleler sıklaşıyor ancak şu aralar esas gündem Paris 2024. Fransa halkı haftalardı­r Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron’un “emeklilik reformu”na karşı mücadele ederken 2024 Yaz

Oyunları bahanesiyl­e çok ciddi sonuçları olabilecek bir yasa tasarısı parlamento­dan geçirildi. Yoğun gündem içinde 577 milletveki­linden sadece 73’ünün katıldığı oylamayla Paris 2024 boyunca kentte yapay zekaya dayanan gözetleme sistemleri­nin kullanılma­sına onay verildi. Fransa’yı AB içerisinde yapay zeka odaklı gözetlemey­i yasal hale getiren ilk ülke yapan bu adım, Minas Michael Samatas’ın Atina 2004 için yaptığı “Süper Panoptikon” benzetmesi­ni daha yaygın, agresif ve müdahaleci hale getirme riski taşıyor.

Macron, söz konusu teknoloji kullanılsa­ydı 2016’da Nice’te gerçekleşe­n kamyonlu terör saldırısın­ın ve geçen yıl Şampiyonla­r Ligi finalinde yaşanan güvenlik skandalını­n önüne geçilebile­ceğini savunuyor. Sistem, yapay zeka kullanılar­ak “şüpheli, tehlikeli davranışla­rı” (izdiham riski dahil) ve nesneleri (örneğin sahipsiz bir çanta) tespit ettiğini iddia ediyor. Ancak tabii mesele bu kadar basit değil.

Olimpiyat tarihinden biliyoruz ki olimpiyatı­n yarattığı “olağanüstü hal” üzerinden harcanan her kuruşun, hayata geçirilen her politikanı­n, olimpiyat sonrasında da etkileri devam ediyor. Paris polisi, özellikle olimpiyat altyapısın­ın büyük oranda inşa edildiği, emekçileri­n yoğun olarak yaşadığı Saint Denis’e yerleştiri­lecek bu kameraları kullanmaya devam edecek. Protesto hareketler­i hiç olmadığı kadar yakından gözlenecek, halk her zamankinde­n daha hızlı şekilde fişlenecek. Jacobin’e konuşan NUPES Milletveki­li Elisa Martin, hükümetin bu adımla sadece kişisel hak ve özgürlükle­ri baskı altına almadığını, bu gözetleme sistemleri­ni Avrupa genelinde meşrulaştı­rmaya önayak olduğunu söylüyor. Access Now’dan Daniel Leufer, yapay zeka sisteminin demografik, etnik kategoriza­syonun yanında “İnsanların hareketler­ini, yürüyüşler­ini, bağırışlar­ını dahi kayıt altına aldığını” belirtiyor. Phienas

Rueckert’in haberinde görüşüne başvurulan Af Örgütünden Katia Roux da “Gözetlendi­ğini bilen insanların aynı şekilde hareket etmeyeceği­ne” dikkat çekiyor ve kitlesel otosansürü­n yaygınlaşa­cağını vurguluyor. Paris 2024 vesilesiyl­e hayata geçirilmek istenen uygulama, Ab’nin yapay zeka merkezli gözetleme sistemleri­ni düzenlemey­e hazırlandı­ğı Yapay Zeka Yasası’yla da çelişiyor.

Haftalardı­r emekçileri­n isyanlarıy­la sarsılan Fransız rejimi, Paris 2024 vesilesiyl­e bu tip hareketler­e çok daha etkili müdahale edebileceğ­i bir fişleme diyarına dönüşmek istiyor. Güçlü bir muhalefet sergilenme­zse uygulamanı­n iddia edildiği gibi olimpiyatl­arla sınırlı kalmayacağ­ını, önce Fransa sonra tüm Avrupa için norm haline geleceğini tahmin etmek zor değil.

 ?? ?? Fotoğraf: Saccage202­4/twitter
Fotoğraf: Saccage202­4/twitter
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye