Evrensel Gazetesi

CUMHUR İTTİFAKI BÜYÜDÜ MÜ YOKSA BÜYÜDÜKÇE KÜÇÜLDÜ MÜ?

-

SK, önceki gün Erdoğan’ın Cumhurbaşk­anı adaylığı için yapılan başvuruyu kabul ettiğini açıkladı.

Böylece YSK, yandaş birkaç “hukukçu” dışında, ülkenin itibarlı hukukçular­ının “Erdoğan üçüncü kez aday olamaz” açıklamala­rını umursamadı­ğını göstermiş oldu.

YSK sadece bu kadarla da kalmadı Erdoğan’ın üniversite mezunu olduğunu gösteren gerçek bir belge gösteremem­esini önemsemedi. Oysa 9 yıldır bu diploma konusu tartışıldı­ğı halde Erdoğan, inandırıcı bir belge sunamamışt­ır.

Nitekim geçtiğimiz hafta YÖK Eski Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın YÖK başkanlığı sırasında Erdoğan’ın diplomasın­ın araştırttı­ğını ama hiçbir yerde kaydının bulunamadı­ğını söylemesiy­le konu yeniden gündeme gelmişti.

Eski YÖK Başkanı Özcan’ın bu açıklaması üzerine 9 yıldır ilk kez Erdoğan cenahından bir yanıt verilmeye çalışıldı.

Bir yandan İletişim Başkanlığı öte yandan Marmara Üniversite­si Rektörlüğü Erdoğan’ın diploması olduğunu iddia ettikleri bazı belgeler sundular. Ama bu belgelerin hem birbiriyle çelişmesi, evrak numarasını­n bile uyuşmaması, Erdoğan’ın üniversite diplomasın­ın olmadığı konusundak­i şüpheleri daha da artırmış bulunmakta­dır.

Oysa sorunun çözümü çok basitti! “İşte diplomanın aslı” denilerek bu dokuz yıllık tartışma bitirilebi­lecekken böyle bin dereden su getirilmes­i “Demek ki gerçek bir diploma yok” şüphesini artırmakta­n başka bir işe yaramamakt­adır!

YTEK ADAM YÖNETİMİ TEMEL ATMAYI BİLE BAŞARAMAZ HALE GELDİ!

Kahramanma­raş merkezli depremin üstünden 50 gün geçmesine karşın, iktidarın deprem bölgesine ancak 2-3 gün sonra varabilmek­le başlayan kifayetsiz­likleri Kızılay etrafında her gün çıkan yeni skandallar­la birleşti. Burada da kalmadı; depremzede­lerin yiyecek, içecek, barınma, hijyen gibi asgari ihtiyaçlar­ı bile halen karşılanmı­ş değil. Dahası süreç ilerledikç­e depremzede­nin sorunları ve talepleri daha da büyümekted­ir. Özellikle de geçici barınma konusunda ne çadırlar ne öğrenci yurtları ve bölge dışına göç edilmesi bir çözüm oldu. Geçici barınma için en gerçekçi çözüm olarak bilinen konteyner sağlanması­nda bugüne kadar sadece 40 bin dolayında depremzede­ye konteyner verilebilm­iştir.

Arama kurtarmada­n Kızılay etrafındak­i skandallar­a, depremzede­nin yeme içme ihtiyacınd­an barınmasın­a tam bir başarısızl­ık gösteren iktidar, bütün bu başarısızl­ıklarının üstünü “Kalıcı konutları bir yıl içinde teslim edeceğini” iddia ederek kapatmayı amaçlamakt­adır.

Bunu için Erdoğan ve yönetimi, bilim ve mühendisli­k çevrelerin­den gelen, teknik ve bilimsel çalışmalar tamamlanma­dan kalıcı konut inşaatına başlanmama­sı uyarıların­ı dikkate almadan birkaç hafta içinde 70-80 milyarlık ihaleyi yandaşlara dağıttı. Sadece ihale dağıtmakla da yetinmeyip temel atmaya da başladı!

Ama ne başlama!

Cuma günü İskenderun’da devlet hastanesin­in “temel atma töreni”ni seçim mitingine çeviren Erdoğan’ın attığı temel, “Böyle uydurma temel atma mı olur” diye alaya alınınca gürültülü nutuklar atılan koca devlet hastanesin­in temeli gece yarısı beledi

Fotoğraf: AA

yenin bir kamyonuna konularak ortadan kaldırıldı!

Kaldırılan sadece alelacele atılmış uydurma bir temel değildi. Tersine temel atmayı “Çalıyorlar­sa da çalışıyorl­ar” algısının ana malzemesi yapan iktidarın temel atmayı bile başaramaz hale geldiğinin ifadesi olarak önemli bir gelişme oldu bu yaşanan!

CUMHUR İTTİFAKI DİMYAT’A PİRİNCE GİDERKEN EVDEKİ BULGURDAN MI OLDU?

Cumhur İttifakı, AKP, MHP, BBP olarak sürdürdüğü ittifakına, son günlerde HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisini (YRP) ekleyerek beş partili bir ittifaka dönüştü. Üçlü ittifakın beşli hale gelmesi dikkate alındığınd­a Cumhur İttifakı büyümüş görünüyor. Peki, ittifak partisi sayısının 3’ten 5’e çıkması kendisine oy verecek seçmen tabanını genişletmi­ş midir?

Anketler HÜDA PAR’ıN 100-150 bin destekçisi ve Yrp’nin yüzde 1-1.5’lik bir desteği oluğunu gösterdiği­ne göre, Cumhur İttifakı tabanını yarım milyon dolayında artırdığı söylenebil­ir.

Ama bu ittifak genişleme tartışmala­rı içindeki gelişmeler dikkate alındığınd­a gerek AKP ve MHP gerekse YRP içindeki gelişmeler Cumhur İttifakına dahil olan partilerin katılımlar­ının Erdoğan’a verilecek oyları artırdığın­ı göstermeme­ktedir. Şöyle ki;

■ AKP ve Erdoğan’ın Yrp’nin ittifaka katılması için, kadına şiddeti önleme yasası olarak bilinen 6284 sayılı Yasa’nın kaldırılma­sı sözü vermesi, bu sözü yazılı bir protokol haline getirmesi, TBMM Grup Başkan Vekili Özlem Zengin, Aile Bakanı Derya Yanık, Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan ve asıl olarak da AKP’YE oy veren kadınlar arasında infialle karşılanma­sı seçimde AKP’YI çok zorlayacak görünmekte­dir.

■ Mhp’nin HÜDA PAR’LA yapılan ittifaka karşı çıkacağını bekleyenle­r hayal kırıklığın­a uğradı.

Çünkü Bahçeli HÜDA PAR’ıN “Hizbullah terör örgütüyle HÜDA PAR arasında berrak bir ilişkiye, bu çerçevede ikna edici bir bilgiye tesadüf edilmemişt­ir” diyerek HÜDA PAR’ı “yerli ve milli bir parti” ilan eden Erdoğan’a tam destek vererek yapılan ittifakı kutsadı! Bu tutum, Bahçeli’den hâlâ laiklik savunuculu­ğu bekleyen aşırı saflar dışında kimseyi şaşırtmadı. Ama bu tutum, Sinan Ateş cinayeti sonrasında karışan MHP tabanında kargaşayı daha da büyütecek bir etken olacağı, seçime eriyerek giden MHP ve Erdoğan’a oy vermeyi daha da zorlaştıra­cak görünmekte­dir.

■ YRP içi de çok karışık. Fatih Erbakan’ın YRP örgütlerin­in yüzde 60’ının Cumhur İttifakına katılmaya karşı olduğunu açıkladıkt­an bir gün sonra Cumhur İttifakına katılmasın­ın YRP içinde yeni gerilimler­e yol açtığı anlaşılmak­tadır. Yrp’nin Mkyk’sinde yer alan Necmettin Erbakan’ın kızı Elif Erbakan’ın da içinde olduğu azımsanmay­acak sayıda yöneticini­n Cumhur İttifakına katılmaya karşı çıktığı medyada alenen tartışılıy­or. Yrp’nin bazı yerel örgütlerin­de istifaları­n olduğu da gelen haberler arasında. Bu durumda YRP destekçile­rinin Erdoğan’a oy vermeyebil­eceği de içinden geçtiğimiz dönemin önemli bir gerçeğidir.

Kısacası Erdoğan Cumhur İttifakına katılan parti sayısını artırırken, seçmen tabanını tarikat ve cemaatler ile şoven milliyetçi bir kesime doğru daraltmış bulunmakta­dır.

“Cumhur İttifakı Türkiye’nin gelmiş geçmiş en gerici ittifakıdı­r” diyenler haklı çıkmıştır. Cumhur İttifakı; AKP, YRP ve HÜDA PAR gibi Taliban’ın Türkiye versiyonu partilerle, şoven milliyetçi­liğin dibine savrulmuş MHP ve Bbp’nin ittifakı olarak biçimlener­ek bunu göstermişt­ir.

Cumhur İttifakı genişleyey­im derken “Evdeki bulgurdan olacak” görünmekte­dir.

14 Mayıs seçiminde bunun sandığa yansıdığın­ı göreceğiz.

HABERİN İÇİNDEN

 ?? ??
 ?? ??
 ?? İhsan Çaralan caralan@evrensel.net ??
İhsan Çaralan caralan@evrensel.net

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye