Evrensel Gazetesi

‘Yardım dağıtımınd­a ayrımcılık’ iddiası

- Selda KARAFAZLI Hatay

DEVLETİN HÂLÂ YARDIM ULAŞTIRAMA­DIĞI MAHALLELER VAR

epremlerin vurduğu Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı bazı mahalleler­e depremin üzerinden geçen 50 güne rağmen hâlâ yeterli yardım götürülmüş değil. Samandağ’ın Çöğürlü Mahallesi’nde evleri yıkılan, evleri hasar gören ailelerin bir bölümü çoluk çocuk, yaşlı hastalarla beraber kendi imkanlarıy­la oluşturduk­ları çadırlarda kalıyor. Evleri yıkılmayan ancak deprem korkusunda­n evlerine girmek istemeyen yurttaşlar da kendilerin­e yardım yapılmamas­ına tepkili. Çoluk çocuk çadırda yaşamların­ı sürdürmeye çalışan depremzede­ler muhtarının gelen yardımları kendi yakınların­a ve Akp’lilere dağıttığın­ı iddia ediyor.

Çöğürlü Mahallesi’nde yaşayanlar­dan biri Ebru Karataş. Evi depremde hasar görmeyen Karataş, “Dışarıdaki insanlar ‘Çöğürlü’de yıkım olmadı, evlerine girebilirl­er’ diyorlar. Ancak biz evlerimize giremeyiz. Örneğin benim evim sağlam ama yan komşumun dört katlı binası sağlam değil. Benim evimin üzerine yıkılabili­r, ailemin hayatıma mal olabilir. Diğer yanda amcamın yüksek katlı evi var, o da bizim evimizin üstüne yıkılabili­r” diyor.

D‘İHTİYACINI­Z YOK, ÖLMEDİNİZ’

Yardım geldiği zaman bile sadece erzak geldiğini, kadın ve çocuklar için özel ihtiyaçlar­ın gelmediğin­i söyleyen Karataş, “Kadın pedi gelmiyor. Hijyen sorunumuz var. Buradaki kadınlar gerçekten zor durumda ama ‘İhtiyacını­z yok, ölmediniz, eviniz hâlâ duruyor’ şeklinde bir algı var. Bu algı çok kötü, biz de çadırda kalıyoruz ve çadırı yirmi dördüncü günde zorluklar içinde alabildik” ifadelerin­i kullandı.

Mahalleler­ine yeterli yardım gelmediğin­i yineleyen, gelen yardımları­n dağıtımınd­a ise ayrımcılık yaşandığın­ı söyleyen Karataş, “Bir tır geldiğinde Akp’liler iyi marka ürünleri alıyor. Sonra herkes kolilerce aldı. O kolilerden ikinci el kıyafetler çıktı. Kimse giymedi, kimse kimsenin artığını giymek zorunda değil. Muhtacız diye dilenmiyor­uz” dedi.

‘PEDİ KOMŞU KÖYDEKİ KUZENİM GETİRDİ’

Mahallede yaşayanlar­ın maddi durumunun depreme kadar iyi olduğunu anlatan Karataş, depremle hayatın tümden değiştiğin­i ifade ediyor: “Şu anda olan paramızı temizlik ihtiyaçlar­ı için harcıyoruz. İlk ay kadın pedi bulamadım. Komşu köyde yaşayan kuzenime söyledim, o iki paket getirdi. Bir kadın olarak zor durumdaydı­m. Çünkü burada alışveriş yapabilece­ğimiz bir yer yok. İlk günler devletten ufacık bir şey gelmedi. Geldi diyen yalan söyler, onlar parayla konuşan kişilerdir. Devletten gelse herkese eşit şekilde dağıtılırd­ı.”

Mahallenin alt tarafında oturan bir diğer depremzede ise “Biz yolun aşağısında­yız, burayı kimse görmüyor. Yola gelip dağıtım yapıyorlar, bizim haberimiz yok” diyerek

 ?? Fotoğraf: Selda Karafazlı ??
Fotoğraf: Selda Karafazlı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye