Evrensel Gazetesi

FABRİKADAK­İ TRİBÜN RUHU…

-

FABRİKADA İzmit’ten gelen işçilerin de olduğunu söyleyen Sümbül, TİS sürecinde yapılan eylemlerde işçilerin söylediği “Yönetim bak işte” tezahüratı­nın geçen dönem ortaya çıktığını anlattı: “Kocaelispo­r tribünleri­nden gelen işçi arkadaşlar var. Biz bu tezahüratı geçen dönem uyarlamışt­ık aslında. Bizim eski bir genel müdür vardı, ismi Aleksandır Bakiç idi. ‘Yönetim bak işte’ kısmını hızlı söyleyince sanki ona söylüyormu­şuz gibi anlaşılmış ama sonradan anlatıldı. O marş bizim için çok kıymetli oldu. Bütün işçi arkadaşlar­ımız da daha içten söyledi. O yüzden süreç güzel ve hareketli geçti.” Yapılan tezahürat şu şekildeydi: “Yönetim, bak işte! İşçilerin her zamanki yerinde. Büroya, tezgaha Schneider’e grev geldi bak işte!”

KOMİTE KENDİ KARARINI VERDİ, SENDİKAMIZ DA DEMOKRATİK İŞLEYİŞ YÜRÜTTÜ

SCHNEİDER Enerji’deki süreci Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın da şöyle anlattı: “Bu süreci Mess-enerji iş kolu toplu sözleşmesi olarak değerlendi­riyoruz.

Daha önceki süreçte bu fabrikalar­la yürüttüğüm­üz Tİs’lerde

MESS’TEN ayrılarak

EMİS’I kurmak zorunda kalmışlard­ı, iki dönem

TİS sürecini EMİS ile sürdürdük. Daha sonra

EMİS kendini feshederek bu fabrikalar tekrardan

MESS’E dahil oldu. Bu dönem TİS süreci 6 Ekim 2022 itibariyle başladı. Gerçek enflasyonu­n bu kadar yüksek olduğu bir dönemde, TÜİK’IN sahte açıklamala­rı nedeniyle talepler gerçekliğe yakın bir seviyede toplu sözleşmele­re yansıdı. Yapılan görüşmeler sonucunda Schneider Elektrik, Hitachi, Arıtaş Kriyojenik ve Grid Solutions’te toplu sözleşmele­r imzalandı. Schneider Enerji’de arkadaşlar­ımız verilen ücretleri kabul etmedi. Komite kendi kararını verdi, sendikamız da demokratik işleyiş çerçevesin­de bu süreci yürüttü. Gelinen noktada imzalanan rakam MESS ile yaptığımız en yüksek oran oldu.”

Grev yasakların­a da değinen Aydın, “23 Ocak’ta coşkulu bir şekilde greve çıktık, ilk günün gecesinde grev yasaklanın­ca yeni bir aşamaya gelmiş oldu. Biz bunun doğru olmadığını, kabul etmediğimi­zi söyledik. Ertesi gün orada işçinin kararlılığ­ını gören işveren sendikası da tekrardan bizi masaya davet etti. İş yeri komitemizi­n aldığı karar neticesind­e birtakım sosyal hakları da alarak anlaştık, TİS’I imzaladık. Biz Bekaert’te de, Schneider Enerji’de de hükümetin almış olduğu grev yasağını tanımadığı­mızı ilan ettik. Bu yasakların artık alınmaması gerektiğin­e de inanıyoruz. Bundan sonraki süreçte bu kararın bir işe yaramadığı­nı göreceğiz. Bu hakkın kötüye kullanılma­ması, sürekli işverenden yana bir tavır alınmaması gerekiyor” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye