Evrensel Gazetesi

‘GREV ÖNCESİ 14 İŞÇİ İCRALIKTI’

-

İŞÇİLERİN içerisinde bulunduğu durumu gözlemledi­k lerini de aktaran Sümbül, “Bizim aldığımız maaş belki ci vardaki fabrikalar­a göre çok iyi. İyi bir sözleşmeye imza attık ama bu yarın öbür gün eriyip gidecek. Bizim mü cadelemiz taslağımız şöyle yüksek olsun, böyle yüksek alalım değildi. Biz bir şey istiyoruz ama yarın böyle gi derse bu aldığımız maaş da bize yetmeyecek. Bizde 344 işçi içerisinde­n 128’i kredi borcunu ödeyememiş, ek hesapları eksiye düşmüş, ikinci bir kredi kartıyla kredi kartını borcunu döndürmeye çalışıyor. Elden borç alıp kredi borcunu ödemeye çalışanı var. Araç pi yasası yükseldiği için 400 bin liraya aracını satıyor,

200 bin lirasıyla borcunun bir kısmını kapatıyor, kalan 200 bin lirayla gidip kendisine daha kötü bir araç alı yor. Memleketin­den ceviz getirip yanındaki arkadaşına veresiye ceviz satıyor. Grev öncesinde fabrikada 14 iş çi icralıktı borcundan dolayı. Bunları görüyoruz, bu ül kenin bir gerçeği artık” diye konuştu.

‘MESS SÜRECİNDE DE BU BİRLİKTELİ­ĞE İHTİYAÇ VAR’

Günde onlarca işçinin iş bulmak için kendisini aradı ğını belirten Sümbül, “İnsanlar önce bizim fabrikayı so ruyor, alım olmadığını öğrenince başka yere yönlendir memizi istiyorlar, biz de elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz. Kendi fabrikamda görüyorum, bu maaşla işçi geçinemezk­en, asgari ücretle insanların geçinmesi ger çekten mucize. İnsanlar açlık içinde, dışarıda bir şey yiye miyor, bir şey yapamıyor. İşe git gel durumda insanların ço ğunluğu, yoksulluğu yönetir durumdalar. Tek yol işçi sınıfı nın birleşmesi, yan yana gelmesi. İşçiler birleşirse bu düzeni değiştirir, bu yoksulluğu bitirir” dedi.

MESS’IN işçinin birlikteli­ğinden çekindiğin­i söyleyen Süm bül, ciddi bir birlikteli­ğe ihtiyaç olduğunu söyledi. Kendi fab rikasından da örnekler veren Sümbül, “İşçi sınıfının durumu çok kötü. Onlara bu süreçte destek olacak, ivme kazandı racak bir yapı yok. İşçilerin bir kısmı kendisini seçim atmos ferine bırakmış, bir kısmı EYT’YI bekliyor. Bugün bizim fabri kada bir işçi işbaşı yapsa 18 bin lira maaş alacak, sosyal hakların dışında. Bu iyi geliyor olabilir ama o da yetmeye cek. Bu ay bu maaşı aldı, birkaç ay daha alacak ama he men vergi dilimine girecek ve kesintiler başlayacak, o za man yine yetmeyecek. Kendi fabrikamda­n örnek vereyim. Bir kere ‘Benim tuzum kuru, bana dokunmayan yılan bin ya şasın’ mantığı vardı. Ama şimdi öyle düşünmüyor. İşçi sınıfı nın artık ayaklanmas­ı gerektiğin­i düşünüyor herkes. İçinde Ak Partilisi de, Chp’lisi de, Hdp’lisi de, İyi Partilisi de, Mhp’lisi de, Saadet Partilisi de, her partiden işçi var. Ortak payda iş çi sınıfı olduğu için, ciddi bir harekete ihtiyaç var. Eylül ayın daki MESS sürecinde de bu birlikteli­ğe ihtiyaç var, MESS iş çinin birlikteli­ğinden çekiniyor” dedi.

‘İŞÇİ HAK ETTİĞİNİ ALMAK İÇİN YAN YANA GELİYOR’

“Seçimi ya da başka bir şeyi beklemenin zamanı değil, işçinin kendi öz gücüyle hareket etmesi gereki yor” diyen Sümbül şunları söyledi: “Ben işverenin yakla şımını, tutumunu biliyorum. İstediğimi­z düzeye de gele cekti sözleşme ama MESS müdahale etti. MESS eylül ayındaki sözleşme sürecini düşünerek hareket etti. ‘Burada bunu verirsek, büyük sözleşmede daha fazla isteyecekl­er’ diye düşündü. Hatta yüzde 91.4’e imza at mayı MESS yönetimine açıklayama­yacakların­ı söyledi ler. Kazanıyorl­ar, ciddi kazanıyorl­ar hatta kazanmaya da devam edecekler ama işçiye, emekçiye de kazan dırmalılar. Biz bunu hep söylüyoruz, onlar da bir sonra ki sözleşme döneminde bunu bir kez daha görecekler. İşçi kararlı, hak ettiğini almak için yan yana geliyor. Sendikalar­ın, sivil toplum örgütlerin­in, siyasi partilerin işçi sınıfını harekete geçirmesi gerekiyor.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye