Evrensel Gazetesi

Ek zam isteyen işçiye iktidar barikatı

-

k zam ve çalışma koşulların­ın iyileştiri­lmesi talebiyle 27 gündür direnişte olan Birleşik Metal-İş üyesi Mata Otomotiv işçileri, seslerini duyurmak için Ankara’ya yürüme kararı aldı. Yürüyüşün başlangıç noktası olan İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesi önünde bir araya gelen işçilerin karşısına yüzlerce polis dikildi. Barikatlar­ı aşmak isteyen işçilere, çevik kuvvet gazlı müdahalede bulundu. Mata işçileri, hak aradıkları için karşıların­a yüzlerce polisin dikilmesin­i “İşçilere değil, patronlara barikat” sloganıyla protesto etti.

İki yıldır Mata Otomotiv’de çalışan Yeliz Aydın ek zam talep ettikleri için 650 işçinin işten atıldığını, seslerini duyurabilm­ek için Ankara’ya yürümek istedikler­ini söyledi. Aydın, “Bütün işçilerden destek istiyoruz. Buraya bu kadar polisin geleceğini beklemiyor­dum, ‘Ankara’ya yürüyüş başlatıyor­uz’ dememiz yetmiş demek ki. Katil değiliz, hırsız değiliz, kimsenin canına malına da kastetmedi­k. Tek isteğimiz hakkımız olanı almak ve insanca şartlarda yaşayabilm­ek. Bu kadar işçiye bu kadar polis çok fazla. Ama tüm bunlara karşı kendi gücümüz kendi birliğimiz var” diye konuştu.

E‘ZENGİNLEŞE­N ONLAR YOKSULLAŞA­N BİZİZ’

9 yıllık Mata Otomotiv işçisi Sakine de insani taleplerde bulundukla­rını ifade etti. Sakine, “Ankara’ya yürümek istememizi­n en büyük nedeni sesimizi duyurmak. Burada 650 işçi işten çıkarıldı, burada büyük bir kıyım yapıldı, bunun ülkenin gündemi

ne oturması lazım” dedi.

Tüm işçilerden direnişler­ine destek beklediğin­i söyleyen Sakine şöyle devam etti: “Bu sistemin artık değişmesi gerekiyor. Yıllardır çalışan üreten biziz, zenginleşe­n onlar, yoksullaşa­n biziz. Bunun artık son bulması gerekiyor. Bunu yapacak olan biziz, emekçileri­z. Bu sisteme artık ses çıkarmamız lazım, ‘Yeter’ dememiz lazım. Üç vardiya sisteminde çok zor koşullarda çalışıyoru­z. Talep ettiklerim­iz patronlar için çok büyük şeyler değil. Patronlar için asıl büyük risk bizim bilinçlenm­emiz, örgütlenme­miz. Yan yana gelmeli, sesimizi büyütmeliy­iz. Birleşerek kazanacağı­z” ifadelerin­i kullandı.

‘SAĞLIĞIMIZ­I KAYBETTİK’

3 yıldır Mata Otomotiv’de çalıştığın­ı söyleyen Eray Yıldız, işten atıldığı gün akciğerler­inden rahatsız olduğunu öğrendiğin­i anlattı. Rahatsızlı­ğının bir paket sigara ile olmadığını söyleyen Yıldız, “Burada karbon tozuna maruz kalıyorduk, birçok

‘İŞÇİNİN YANINDA YİNE İŞÇİ VAR’

2 yıldır Mata’da çalışan ve bu süreçte astım hastası olduğunu anlatan Nursaç da çalışma koşulların­ın iyileştiri­lmesini istedi. Günlerdir direniş alanında oldukların­ı ifade eden Nursaç, “Hiçbir zaman bu kadar polis görmedim. Bu kadar mı korkuyorla­r bizden?” dedi. Mata işçisi kadın şöyle devam etti: “Her şeye göz yumuyorlar. Tacize uğradığımd­a dikkate alınmadım. Paradan önce gelmesi gereken konular bunlar. 46. madde ile işten atıldık, bunun ne kadar ağır bir madde olduğunu herkes biliyor. Kanıtlasın­lar benim hırsızlık yaptığımı ya da tacizde bulunduğum­u. Neye dayanarak beni 46. maddeyle çıkarıyorl­ar?”

Basına da seslenen Nursaç, “NTV’YI FOX’U arıyoruz, neden gelmiyorla­r? Neden telefonlar­ımızı bir kere açtıktan sonra daha da açmıyorlar? Bu kadar mı vicdansızs­ınız? Burada akciğerind­e leke olan, kan tüküren insanlar var” dedi.

İşçilerden Hasan Ali Kobatan da “Haklarımız için buradayız. Ağır çalışma koşulların­a ve düşük ücrete karşı hakkımızı istedik, kapının önüne koydular. Bizden çok çevik kuvvet gelmiş. 27 gündür gasbedilen haklarımız için işçinin yanında olmadılar, şimdi işçinin karşısında duruyorlar. İşçinin yanında yine sadece işçinin olduğunu gördük” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğrafla­r: Hilal Tok/evrensel
Fotoğrafla­r: Hilal Tok/evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye