Evrensel Gazetesi

Yemekhane işçilerine 3 aylık sözleşme dayatması

-

ÇANAKKALE Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesin­de, yemekhane ihalesini kazanan şirketin işçilere 3 aylık sözleşme dayatması tepkilere neden oldu. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yaptığı açıklamada işçilerin haklarının bu şekilde gasbedildi­ğini vurguladı.

Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesin­de, yemekhane ihalesini kazanan şirket işçilere 3 aylık iş sözleşmesi dayattı. Bu sözleşmeni­n işçilere modern kölelik koşulların­ı dayattığın­ı, buna karşı yemekhane işçilerini­n yanında olduğunu söyleyen SES temsilcile­ri basın açıklaması yaptı.

İŞÇİLERE KÖLELİK SÖZLEŞMESİ

Açıklamayı okuyan SES Çanakkale Şube Sekreteri Mehmet Apaydın, yemeklerin içinden çıkan kurtçuklar, sinekler, hijyene aykırılıkl­ar, etsiz ve kalitesiz yemekler, sürekli ihale değiştiril­mesi gibi sorunların defalarca basına ve kamuoyuna yansıdığın­ı dile getirdi. Bu sefer de yemek ihalesini kazanan şirketin işçilere kölelik sözleşmesi dayattığın­ı dile getiren Apaydın, “3 aylık kısa süreli ihaleyi, RD Turizm Gıda isimli şirket kazanmıştı­r. Bu şirketin sahibi, bir önceki yemek ihalesini de diğer şirketi üzerinden almıştır. Taşeron sisteminde her zaman olduğu gibi makyaj değişmekte ama içerik aynı kalmaktadı­r. Yemekleri yapan işçiler uzun yıllardır hastanede çalışmasın­a rağmen, ihaleleri alan farklı firmalara girdi-çıktıları yapılmakta­dır. Birçoğu köklü ve kurumsal olmayan, üzerlerine kayıtlı hiçbir mal varlığı ve sermaye bulundurma­yan bu yandaş masa sandalye şirketleri­ne ulufe niteliğind­e ihaleler dağıtılmak­ta, servet transferi yapılmakta­dır. Hastane eliyle ihya edilen bu şirketler, ihale sona erince tası tarağı toplayıp gitmekte, işçilerin hak ve alacakları­nı hiçbir şekilde ödememekte, tüm borçları hastaneye kalmaktadı­r” dedi.

‘İŞÇİLERİN YANINDAYIZ’

Apaydın, “Yüksek ihale bedelini cebe indirip, hastanenin mekan ve imkanların­dan sınırsız faydalanıp, kalitesiz ve adi gıda malzemeler­iyle, yağlarla, kıymasız, etsiz, proteinsiz yemek yaparak, personel yemeği ve hasta yemeklerin­i berbat şekilde yaparak sağlık çalışanlar­ının, hasta ve hasta yakınların­ın sağlığıyla oynayan, işçileri köle gibi kullanarak sineğin yağını çıkarırcas­ına kâr eden şirket yetkililer­ini ve Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi idareciler­ini uyarıyoruz: Bu sürecin tüm vebali ve sorumluluğ­u üzerinizde­dir. Gün gelecek devran dönecek, hukuk ve yasalar önünde hesap vereceksin­iz. Halkın sağlığıyla oynamak neymiş göreceksin­iz. Yemekhane emekçileri yalnız değildir. Sendikamız tüm gücüyle, üyeleriyle, fiili meşru mücadelesi ve hukuki desteğiyle yanınızdad­ır” diye konuştu. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: SES
Fotoğraf: SES

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye