Evrensel Gazetesi

KAHVENİN 40 YILDAN FAZLA HATIRI OLACAK Bir fincan kahvenin fiyatı yüzde 80 arttı

-

İKİ yıl önce ocak ayında 55-60 lira arasında olan 1 kilogram kuru Türk kahvesinin fiyatı bugün ortalama 200 lira. İki yıldaki artış oranı yüzde

240’a yaklaştı. 40 yıllık hatırı olan kahveye hatırı sayılır oranda gelen zamlar, kahve satışların­ı büyük ölçüde etkiledi.

Niğde’nin Ulukışla ilçesinde Esnaf Kazım Fırat Özçat, geçen yıl 120 liraya sattıkları kuru kahveyi bu yıl 180 liradan sattıkları­nı söyledi. Kilosunu 150 liraya aldıkları kahve çekirdeğin­i çektirip kuru kahve haline getirdikle­rini belirtti.

Kazım Fırat Özçat, “En azından geçen yıl dahi kahve satışı iyiydi. Hem bizim alış fiyatımız hem de vatandaşa satış fiyatımız makul sayılabili­rdi. Ancak bu yıl fiyatlar arttı. Geçen yıl haftada 100 kilo sattı ğımız kahveyi bu yıl 10 kilo bile satamıyoru­z” dedi.

KAHVEDE KAHVE İÇMEK LÜKS OLDU

Kahvehanel­erde 2021 yılında 2.5 TL olan kahve fiyatı 2022 yılında 10 Tl’ye yükseldi. Kafelerde ise geçen yıl 10 lira civarında olan bir fincan kahvenin bazı yerlerde 30 liraya kadar çıktığını da anlatan Kazım Fırat Özçat, “Kahvehanel­erde ve kafelerde artık kahve içmek de lüks oldu diyebiliri­z ” diye konuştu.

Geçen yıl 8 liraya alıp 15 liraya sattıkları limon tuzunu bu yıl 75 liraya alıp 95 liraya sattıkları­nı ifa de eden Kazım Fırat Özçat, “Evimizi, arabamızı satıp limon tuzu alsaydık bugün zengin olurduk. Örneğin geçen yıl 1 milyon liralık limon tuzu alıp depoya koysaydım, bu yıl 10 milyon lira kâr eder dim” şeklinde konuştu.

VATANDAŞ KAHVE ALMAKTA ZORLANIYOR

CHP Niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer TÜİK’IN verilerind­en derlediği bilgiler ışığında yaptığı değerlendi­rmede, Türk kahvesinin, fiyatı nın son 2 yıl içinde ciddi oranda arttığını belirte rek, “Böyle giderse vatandaş kahve keyfinden de mahrum kalacak. Bir fincan kahvenin kırk yıl hatı rı var dedikleri bu olsa gerek çünkü artan fiyat kahveyi daha da değerli kıldı”

2021 yılının ocak ayında 59 lira olan 1 kilog ram kahvenin 2023 yılı ocak ayında yaklaşık 200 liraya çıktığını belirten CHP Milletveki­li Ömer Fethi Gürer, bu 2 yıllık artışın dikkat çekici ol duğunu söyledi.

CHP Milletveki­li Ömer Fethi Gürer, 2 yıl önce aralık ayında 105 lira iken geçen yıl aralık ayında yüzde 80’lik artışla 190 liraya yükselen kahvenin, aynı dönemde Avrupa Birliği ülkelerind­eki fiyat artışının ise sadece yüzde 17 olduğuna işaret etti.

 ?? ?? Niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer, ziyaret ettiği kuruyemişç­i dükkanında, Türk kahvesi olarak bilinen kahvenin son iki yıllık
fiyat artışını değerlendi­rdi. (Fotoğraf: Gürer’in kişisel arşivi)
Niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer, ziyaret ettiği kuruyemişç­i dükkanında, Türk kahvesi olarak bilinen kahvenin son iki yıllık fiyat artışını değerlendi­rdi. (Fotoğraf: Gürer’in kişisel arşivi)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye