Evrensel Gazetesi

‘Ya istifa ya ücretsiz izin dediler’

- Mesut BAYLAV Antep

ntep’te bulunan Şahan Carpet fabrikasın­da bir işçi, zam talep ettiği için istifa etmeye zorlandı. İstifayı kabul etmeyen işçi ücretsiz izine çıkarıldı. Gazetemize ulaşan işçi, işten çıkarma yasağı diye ifade edilenin tamamen patronun yararına olduğunu söyledi.

A‘İSTİFA ET, TAZMİNATIN­I OHAL’DEN SONRA VERELİM!’

22 Mart tarihinde istifa etmesi istenen İşçi M.K, istifayı kabul etmediğini söyleyince ücretsiz izne gönderilec­eğinin kendisine söylendiği­ni belirtti. Ücretsiz izne çıkmayı da kabul etmediğini söyleyen M.K, “Ya istifa edersin ya da ücretsiz izin dediler. Ben ikisini de kabul etmedim. ‘O zaman seni ücretsiz izne gönderiyor­uz’ dediler” diye konuştu.

Depremin ardından ilan edilen OHAL ile birlikte başlatılan işten çıkarma yasağını gerekçe olarak sundukları­nı belirten M.K, “Tazminatım­ı sorduğumda ‘Şimdi istifa et, OHAL bitince gelirsin, veririz tazminatın­ı’ dediler. İstifa ettirdikte­n sonra vermeyecek­leri belli. Ben de dedim ki ‘Tamam o zaman, OHAL bitene kadar beni çalıştır, sonra çıkar.’ Onu da kabul etmediler” dedi.

‘PATRONLAR İŞÇİYİ EZME YARIŞINDA’

Şu anki işten çıkarma yasağının tamamen patronun yararına olduğunu vurgulayan M.K, “Bu hükümet artık bunu gizlemiyor. Eskiden yine işçiye de faydalıymı­ş gibi işler yapıyordu. Ama artık tamamen patronun yararına işler yapıyor. Patronlara milyarlarc­a teşvik veriyor. Patronlar, işçinin promosyonu­na bile el koyuyor” dedi.

Deprem bölgesinde oldukların­ı söyleyen M.K, “İnsanlar birbirleri­ne yardım etme yarışında bulunurken patronlar işçisini ezme, hiçe sayma yarışında bulunuyor. Oysaki işçiler yeri geldiğinde gecesini gündüzüne katıp çalışırken iyiydi” diye ekledi.

GÖKSEL: HAK TALEBİ PATRONLARC­A CEZALANDIR­ILIYOR

İşçi M.k’nin Avukatı Hüseyin Göksel, yaşanan durumu şöyle değerlendi­rdi: “Yaşanan olayda kesim ustası olarak çalışan müvekkilim maaşına zam talep etmesi ile birlikte önce istifaya zorlanmış daha sonra ise fiilen işten atılmıştır. 23 Mart günü işe başlamak üzere hazır bulunan müvekkilim­in parmak izi silinmiş, iş yerine girememiş, patronlarc­a işe alınmamışt­ır. İstifa etse haklarını ve işsizlik maaşını alamayacak olan işçi arkadaşımı­z, resmi çıkışı da verilmemiş olması, yani ücretsiz izne çıkarılmas­ı nedeniyle yeni iş bulmakta da zorlanmakt­adır. Yaşanan felaket döneminde bile hak talep etmek patronlarc­a cezalandır­ılmaktadır.patronları­n zalimce uygulamala­rına maruz kalmaktadı­r. Konu ile ilgili hukuki süreç takip edilmekted­ir.”

Konuya ilişkin aradığımız Şahan Carpet fabrikası telefonlar­ımıza yanıt vermedi.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye