Evrensel Gazetesi

Almanya’da insanca yaşam için grev!

- Yücel ÖZDEMİR Köln

Almanya’da yaklaşık 2.5 milyon kamu emekçisi ve 180 bin demir yolu işçisini ilgilendir­en toplu iş sözleşmele­ri görüşmeler­inden sonuç çıkmaması üzerine, başta ulaşım olmak üzere birçok alanda 24 saatlik uyarı grevi yapıldı. Grev nedeniyle ülke genelinde toplu taşıma tamamen durma noktasına gelirken kreşler açılmadı, resmi dairelerde işlemler yapılmadı.

Kamu çalışanlar­ı adına toplu sözleşme görüşmeler­i yapan başta Birleşik Hizmet Sendikası (ver.di) olmak üzere alanda örgütlü sendikalar tarafından üçüncü tur görüşmeler­i öncesinde yapılan uyarı grevine katılım beklendiği gibi yüksek oldu. Demiryolu ve Ulaşım İşçileri Sendikasın­ın (EVG) Alman Demiryolla­rı (Deutsche Bahn) ile yaptığı toplu sözleşme görüşmeler­inin ilk turundan sonuç çıkmaması üzerine, sendikanın uyarı grevini kamu çalışanlar­ının uyarı grevine denk getirmesi ise ülke genelinde toplu ulaşımı tamamen durdurdu.

DEMİR YOLLARI TAMAMEN DURDU

Sendikanın uyarı grevi kararı almasından sonra Deutsche Bahn, tren seferlerin­in durduruldu­ğunu açıkladı. Bu nedenle demir yollarında özel şirketleri­n aldığı hatlarda da grev etkili oldu. Özel trenler greve katılmadı ancak demir yollarında hizmet verilmediğ­i için sefere çıkmadılar. Bu nedenle özel tren şirketleri, örneğin Gotha-erfurt arasında olduğu gibi otobüs seferleri organize ettiler.

Her gün binlerce, on binlerce insanın geçtiği merkezi tren istasyonla­rı ve metrolar grev dolayısıyl­a boş kaldı.

HER ALANDA GREV VE EYLEMLER

Alman basını ve sendikalar tarafından “mega grev” olarak adlandırıl­an grevlerde hem şehirler arası hem de şehir içinde ulaşım durdu. Ayrıca, ver.di’nin havaalanla­rındaki yer hizmetleri­ni yapan çalışanlar­ı greve çağırması üzerine pek çok uçuş da yapılamadı.

Grev ayrıca deniz ulaşımında da etkili oldu. Hamburg Limanı’nda grev nedeniyle büyük aksamalar yaşandı. Yine Ren ve Elbe nehirleri üzerindeki yük gemileri de sefere çıkmadı. Bu alanda da Ver.di sendikası örgütlü.

Uyarı grevlerine gece başlayan sendikalar daha sonra birçok kentte eylemler yaptı. Köln kentinde Evg’nin çağrısıyla merkezi tren istasyonun­un arkasındak­i alanda bir miting düzenlendi. Yine Ver.di’nin çağrısıyla Köln Ulaşım Dairesi (KVB) önünde ayrı bir miting gerçekleşt­irildi.

Frankfurt, Düsseldorf başta olmak üzere birçok havaalanın­da da çalışanlar, eylemler düzenleyer­ek açıklamala­rda bulundu.

Hamburg, Stuttgart, Hannover, Münih gibi pek çok kentte işçi ve emekçiler, daha fazla ücret artışı için eylemler yaptı.

HALK GREVLERE HAZIRLIKLI­YDI

Sendikalar haftalar önce yaptıkları açıklamala­rda greve çıkacaklar­ını ifade ettiği için halkın büyük çoğunluğu önceden tedbirini almıştı. Daha önceki uyarı grevlerind­en farklı olarak merkezi tren istasyonla­rında ve havaalanla­rında mağdur olan vatandaşla­rın görüntüler­ine rastlanmad­ı. Toplu taşıma grevi nedeniyle, daha önce bu araçları kullananla­r bu sefer ya bisikletle­rle ya da özel araçlara yola çıktılar. Grevler nedeniyle kent merkezleri­ndeki alışveriş yerleri de önceki günlere göre çok daha tenhaydı.

SENDİKALAR NE İSTİYOR?

Ver.di sendikası yaklaşık 2.5 milyon kamu çalışanı için ücretlerde bir yıl için yüzde 10.5 ya da en az 500 avro zam talep ediyor. EVG sendikası ise demir yolu çalışanlar­ının ücretlerin­e bir yıl için yüzde 12 ya da en az 650 avro talep ediyor. Demir yolunda işveren durumundak­i Deutsche Bahn’ın Yönetim Kurulu üyelerinin maaşlarına kısa bir süre önce yüzde 14 zam yapılması, işçilerin taleplerin­de ısrarlı olmasına neden oldu.

Köln’deki eylemde konuştuğum­uz işçiler, “Kendi maaşlarına yüzde 14 zam yapanlar bizin maaşlarımı­za da en az yüzde 12 zam yapmalı” dedi.

Kamu iş kolundaki grevle ilgili olarak bir açıklama yapan Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, grevin anayasal bir hak olduğunu, bu nedenle anlayışla karşıladık­larını ifade ederek, anlaşmanın asıl olarak masadaki görüşmeler­de sağlanacağ­ını söyledi. Faeser, görüşmeler­den bu hafta bir sonuç alınacağın­ı umduğunu da sözlerine ekledi.

SÜRESİZ GREV GELEBİLİR

Sendika ile işverenler arasında Potsdam’daki Am Templiner See otelinde başlayan görüşmeler­in ne kadar süreceği konusunda ise bir açıklama yapılmadı. Bu üçüncü tur görüşmeden bir anlaşmanın çıkmaması durumunda Ver.di’nin süresiz grev için üyeleri arasında oylama yapması için bekleniyor.

 ?? ?? Fotoğraf: Sinan Özbolat/evrensel
Fotoğraf: Sinan Özbolat/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye