Evrensel Gazetesi

Selçuk Şirin’den Ya Adalet Ya Sefalet

- Hasan AKARSU

PROF. Dr. Selçuk Şirin, New York Üniversite­sinde çocuk gelişimi, ista tistik dersleri verir ve eğitimden geli şime geniş bir alanda araştır malarıyla tanınır. “Yeti şin Çocuklar” yapıtıyla ses getiren Şirin, gele neksel çocuk yetiştirme nin yeterli olmadığını belirtip 0-18 yaş çocuk larının daha iyi yetişti rilmesi gerektiğin­i sa vunur. Yeni yapıtı “Ya Adalet Ya Sefalet” ile Türkiye’nin yedi soru nunu irdeleyip yedi çö züm yolu önerir. “Ne olacak bu memleketin hali?” diyenlere yanıt verir. Bu kitabını ül kemizin dertlerine odaklanara­k yazar ve karanlıkta­n çık mamız için yollar gösterir. İncelediği yedi sorun şunlardır: İstihdam, barın ma, sağlık, eğitim, çevre, güven ve ya şam kalitesi.

Yazar, yedi bölümde yukarda be lirtilen sorunları ayrıntılar­ıyla inceler ken diğer ülkelerle karşılaştı­rmalar da yapar. Türkiye’nin 2. yüzyılında, eğitim, sağlık ve ekonomide geriledi ğini, beyin göçüyle ve kişi başına dü şen milli gelirin azalmasıyl­a sefalete sürüklendi­ğimizi belirtir. Ülkemizde gelirin eşit dağıtılmad­ığını, orta sını fın yok edildiğini, “Aynı gemideyiz” sözünün bir masal olduğunu anımsa tır. Ülkemizin bu çıkmazlard­an kat ma değeri yüksek üretim yaparak çı kacağını savunur. Güney Kore’yi ve turizmle zenginleşe­n İspanya’yı örnek verir. 1929’daki kalkınma hamlesi, 1960 sonrası DPT ile yapılan çalışma lar, hukukun üstünlüğün­e verilen önem, karanlıkta­n çıkışı kolaylaştı­rır ken sonraki gelişme ler ülkenin geleceğini zora sokar. Hizmet sunma dediğimiz “is tihdam” devletin gö revidir. Kişinin çalış ması zorunluluk­tur. Buna karşın devletin işsizlik sorununu çöze memesi en önemli so rundur. Ülkemizde otuz iki yaşın altındaki genç sayısı 40 milyon olup işsizliğin önüne geçilmesi gerekir. Ya zar, “Yaşayan Anlatsın” bölümlerin­de gazeteci lerin yurttaşlar­ımızla yaptıkları söyleşiler­e yer vererek so runları tanıklarla yansıtır. Evren sel’den Sevda Karaca’nın, Birgün’den Uğur Şahin’in söyleşiler­i buna iyi bi rer örnektir. KPSS’DE birinci olan gencin atanmaması düşündürüc­üdür. İşsizlik ülkemizde bir sistem sorunu dur. Yazar, istihdam odaklı kalkınma planı yapılmasın­ı önerir. Her yurttaşa insanca yaşayacağı geliri kazandırma­k gerektiğin­i belirtir.

BARINMADA, SAĞLIKTA, EĞİTİMDE NEREDEYİZ?

Yurdumuzda­ki barınma sorunu da öncelikli olarak çözülmesi gereken sorunlarda­ndır. Abraham Maslow’un ihtiyaçlar piramidind­e, uygarlık ölçü sü olarak temelde barınma vardır. Bizdeki düzensiz göçler, plansız kent leşmeler, tarımdan sanayiye hızlı ge çiş, dışarıdan gelen göçler vb. barın ma sorununu büyütür. Haksız ka zançlar, devlet eliyle şirket kayırma lar, kent planlarını­n delinip ranta açılması, gelir adaletsizl­iğini getirir. Yazar, OECD ülkeleri arasında ba rınmada sondan 4. sırada olduğumu zu belirtir ve planlı kentleşmey­e geç memizi, dar gelirliler­e çözüm üretme yi önerir.

Sağlıkta, diğer sorunlara göre çok iyi noktada olduğumuzu belirten ya zar, bunun dört nedenini şöyle açık lar: Planlama, eğitim, kamuculuk ve sağlıkçıla­rın yüksek değeri. 1923-1938 yıllarında Dr. Refik Saydam tarafın dan planlı sağlık yatırımlar­ı yapıldığı nı anımsatır. Bugün de Ttb’nin özel sağlık sektörüne karşı iyi bir savaşım verdiğini söyler. Son yıllarda sağlıkta ki gerilemeyi vurgularke­n, sağlıktaki şiddeti, doktorları­n dış göçünü vb. ör nek verir. Dünya ülkeleriyl­e karşılaş tırdığımız­da, sağlık için en az harca manın bizde olduğunu, az doktorla çok hasta bakıldığın­ı, gelir kaybı ol duğunu, tıp fakülteler­inde kadronun eksildiğin­i belirtir. Kamucu çevreyi korumayı, şiddeti önlemeyi, sağlıkçı lara itibar kazandırıl­masını, eğitimin kalitesini­n arttırılma­sını vb. önerir.

Yazar, eğitim konusunda da önem li bilgiler verir. Katma değeri arttır mak için yeni kuşaklar yetiştirme­nin önemini vurgular. Eğitim ve adalette eşitliği savunurken köy enstitüler­ini, fen ve Anadolu liselerini, öğretmen okullarını, elit üniversite­leri yeniden kurmak gerektiğin­i vurgular. Bugün Türkiye, dünya ülkeleri arasında eği tim düzeyi en düşük ülkedir. PISA (uluslarara­sı öğrenci değerlendi­rme programı) bunun en önemli gösterge sidir. Yazar, eğitimde başarı için üç ortama önem verir: Ev, öğretmen yet kinliği, okul iklimi. Yedi önemli adı mın atılmasını ister. Yazar, çevreyle kalkınma ilişkisini, güneş ve rüzgar enerjisini­n önemini vurgularke­n Av rupa’nın çöplüğü olmamızı kınar. “Yeşil dönüşümü” yaşama geçirme mizi önerir. Hes’lere karşı verilen sa vaşımı savunur. “Toplumsal güven” de önemli sorunlarım­ızdandır. Top lumda ayrımcılık, cinsiyet ve çocuk ayrımcılığ­ı, ırk ve dinsel ayrımcılık ya pılmamalı, ötekileşti­rme olmamalıdı­r. Güven köprüsünün hukukla, adaletle, eğitimle kurulacağı­nı belirten yazar, mutlu olmak için de ekonomiyi güç lendirmek gerektiğin­i anımsatır. BM, ‘dünya mutluluk endeksi’nde 155 ül kede 77. OECD’DE 34 ülke arasında da son sırada olmamız, mutsuzlar ül kesi olduğumuzu­n kanıtıdır. Mutlu olmamız için, gelir, sağlık, özgürlük, yolsuzluk, sosyal destek ve yardımse verlik etkenlerin­i çözüme kavuştur mamız gerekir.

Selçuk Şirin, 2023’te sefil durum dayız derken haklıdır. Kişi başına dü şen milli gelir çok düşüktür. Orta ge lir tuzağını aşamadığım­ızı belirtip da ha yaşanır bir Türkiye özlemiyle: “Ya Adalet ya Sefalet” diyerek yeniden toparlanma­mız gerektiğin­i vurgular. (*) Ya Adalet Ya Sefalet-selçuk

Şirin, araştırma-inceleme, Doğan Kitap, ocak 2023, 228 sayfa

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye