Evrensel Gazetesi

‘ASIL SORUN MÜLKİYET’

-

RUMELİHİSA­RI Mahallesi Güzelleşti­r me, Sosyal Dayanışma ve Kültür Dernek Başkanı Hikmet Kaya, 16 yıldır tapu soru nu yaşadıklar­ını ifade ederek “Sarıyer’de asıl sorun mülkiyet sorunu” dedi. Bu so runun acilen mahalle halkının görüşü alı narak çözülmesi gerektiğin­i söyleyen Ka ya “Halktan yana çözüm bulunmalı. 16 yıl dır mücadele etmeseydik Sarıyer’in bir çok mahallesi kentin dışına göçe zorla nacaktı. Önce tapu sorunu çözülmeli, ar dından kentsel dönüşüm” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda riskli alan olmadığı halde Derbent, Baltaliman­ı ve Fatih Sul tan Mehmet mahalleler­inin riskli alan ilan edildiğini aktaran Kaya, Rumelihisa­rı Ma hallesi’nde ise İBB ve Sarıyer Belediyesi nin tapuları piyasa rayiç bedelleriy­le ver meyi önerdiğini ancak kendilerin­in bele diye sokak emlak rayiç bedeli üzerinden tapu istedikler­ini söyledi.

‘BELEDİYE BAŞKANLARI SÖZLERİNE SADIK KALMADI’

Mahalleler Birliği olarak 2 bin kişiyle toplantı yaptıkları­nı ve bu toplantıya be lediye başkan adaylarını da davet ettik lerini söyleyen Kaya, “O dönem Ekrem İmamoğlu adaydı. Tapuları ‘Belediye so kak emlak rayiç bedeli üzerinden vere cek misiniz’ diye sorduk. ‘Vereceğiz’ de diler. Taahhütnam­eye imzalarını attılar. Fakat belediye başkanları sözüne sadık kalmadı” dedi.

Tapu sorunu çözül meden kentsel dönü şüme karşı oldukların­ı söyleyen Kaya “Kent sel dönüşüme iliş kin doğru, dürüst, sağlıklı bir örnek yok. Yapılan bü tün kentsel dönü şümlerde mahal leliler mağduriyet yaşıyorlar. Çünkü bu dönüşümler rant amaçlı ol muş. Sulukule, Fi kirtepe, Gazios manpaşa en açık, başarısız örnekler” ifadelerin­i kullandı.

Mahalleler­in tarih sel, kültürel birikimini gözeten, halkın doğru dan katıldığı depreme dayanıklı kentsel yeni lemenin memleketin ihtiyacı olduğunu söy leyen Kaya, İstanbul’da zenim yapısı en sağ lam ilçenin Sarıyer ol duğuna dikkat çeke rek “Bu nedenle ser maye sınıfı buraları kendisine hak görme ye başladı. Ancak in sanlar kendi arazisine, haklarına ve yerleşke sine, mahallesin­e sahip çıkıyor” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye