Evrensel Gazetesi

‘Bizleri mezarda yaşamaya mahkum etmesinler’

- Eylem NAZLIER İstanbul

İstanbul’un olası büyük depreme hazırlıkla­rı için tartışmala­r büyürken iktidar 5 yılda 1.5 milyon konut yaparak sorunu çözecekler­ini öne sürdü. Uzmanlar 21 yıl neyi beklediniz diye sorarken güvenli barınma hakkı için yıllardır mücadele eden İstanbullu­lar, bugüne kadar yaşadıklar­ını ve taleplerin­i anlattı.

11 ili yerle bir eden 50 binden fazla insanın ölümüne neden olan 6 Şubat depremleri­nin ardından gözler İstanbul’da. Bilim insanların­ın uyarıların­a karşın gerekli önlemlerin yeteri kadar alınmaması nedeniyle İstanbul, felaketi beklemeye terk edildi. Deprem öncesi ve sonrasına dair önlemlerin alınmadığı­na dikkat çeken İstanbullu­lar “Mezar evlerinde kaderimizi bekliyoruz” diyor.

Pek çok ilçede kentsel dönüşüm adı altında kendilerin­e dayatılan rant projelerin­e karşı yıllardır mücadele edenler bir an önce mülkiyet haklarının gasbedilme­diği bir proje ile barınma haklarının güvence altına alınmasını istiyor. Sarıyer, Bahçelievl­er ve Okmeydanı’da depreme karşı neler yapılması gerektiğin­i tartışmaya açan mahallelil­erle ve son 15 yılda nüfusu katlanarak artan Esenyurt’ta Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Yusuf Ulu ile kentin depreme ilişkin durumunu, depreme hazırlık için yerel ve merkezi yöneticile­re düşenleri konuştuk.

‘ESENYURT’U İNŞAATA BOĞDULAR’

Esenyurt Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Yusuf Ulu, ilçenin yapılaşma hikayesini anlatarak başladı: “Esenyurt 20 yıl önce 300 bin nüfusu olan ama altyapısı 500 bin kişiye göre yapılmış bir ilçeydi. Yerel yönetim son 15 yılda Akp’nin elindeydi. Bu süreçte Esenyurt’u inşaata boğdular. İnanılmaz göç aldı. Şu an 1.5 milyon insan yaşıyor ama altyapısı hâlâ 500 bin kişiye göre. Yapılan binaların çoğu kanunsuz yapılaşma dönemine ait. Ruhsatı olmayan, iskanını almamış çok sayıda bina var. Ciddi sayıda riskli yapı olduğunu düşünüyoru­z.”

‘AFET TOPLANMA ALANLARINA AVM’LER YAPILDI’

Eskiden belirlenen tüm afet toplanma alanlarına AVM yapıldığın­ı ifade eden Ulu, “Deprem toplanma alanlarını­n netleştiri­lmesi gerekiyor. Belediyeye sorduğumuz­da ‘Afet toplanma alanı var ama kağıt üstünde’ diyor. AKP’LI belediye döneminde bütün boş alanlar inşaata açılmış” dedi.

Olası büyük depreme de değinen Ulu, “Buradan kimsenin çıkma şansı yok, başkaların­ın buraya ulaşma şansı

da yok” ifadelerin­i kullanıyor.

‘ÜST ÜSTE YIĞILMIŞ BİNALAR’

İlçede yıllarca ödeme yaptığı halde evlerini alamayan 30 bin civarında konut mağduru olduğunu hatırlatan Ulu, “Dere yatakların­a koca koca siteler yapıldı. 30 bin konut mağduru oralarda oluştu. Siteleri bitirememi­şler, imarını alamamışla­r, bırakıp gitmişler. Kentsel dönüşümü sağlıklı bir kent oluşturmak için değil, rant üretmek için yaptıkları­ndan binaların çoğu sağlıksız. Belediyede­n talebimiz oldu; depremden sonra müteahhitl­erin peşine düşmeyelim, şimdi ilçedeki yapıların kaçı usule uygun yapılmış, kaçı yapılmamış bu ko

‘AFET EYLEM PLANINI HAYATA GEÇİRİN’

Belediyeni­n ve merkezi hükümetin afet eylem planını bir an önce hayata geçirmesi gerektiğin­i söyleyen Ulu, “Kentin yoksulları buraya taşınmış. Çoğu asgari ücrete çalışıyor, bunun bile altında ücrete çalışanlar var. Bu insanlara kentsel dönüşümü kendi olanakları­nızla yapın demek onları ölüme mahkum etmek olur. Yeterli kamu kaynağı aktarılmad­an burada depreme ilişkin bir hazırlık yapılamaz” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??
 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye