Evrensel Gazetesi

‘5 YILDA NEYİ TAMAMLAYAC­AKLAR?’

-

KENTİN dört bir yanında olası büyük depremin halk üzerinde yarattığı kaygı sürerken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanı Murat Kurum geçtiğimiz günlerde “1.5 milyon konutun 500 bi nini Anadolu yakasında 500 binini Avrupa yakasındak­i rezerv alanda, 500 binini de olduğu yerde yapacağız. Bize 130 milyon metrekare rezerv alan lazım. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu süreci ta mamlamak istiyoruz” demişti.

Jeofizik Mühendisi ve Deprem Bilimci Doç. Dr. Savaş Karabulut, oldukça muğlak olduğunu söylediği bu açıklamaya dair “5 yılda neyi tamamlayac­aklar, konutları mı? Planları mı? Bize 130 milyon metrekare rezerv alan lazım diyorlar. Nereden sağlayacak­lar bu alanı? İstanbul’un kalan tek ormanlık ve yeşil alanlarını veya sulak alanlarını mı yerleşime açacaklar?” sorularını sıraladı.

130 bin metrekare rezerv alanın en az 3-4 ilçeyi kapsayan bir alana karşılık geldiğini ifade eden Ka rabulut, “Yine bir seçim projesiyle karşı karşıyayız” diyerek açıklamanı­n gerçekçi olmadığını ifade etti.

‘ASRIN PROJELERİY­LE ASRIN SUÇUNU İŞLEDİLER’

“Asrın projeleriy­le asrın suçunu işleyip, bunu da asrın felaketi diye’ tanımlayan­lar, deprem sonrasında yeni bir rant alanı yaratacakl­arını duyuruyorl­ar” diyerek açıklanan planı eleştiren Ka rabulut “İktidara geleni 21 yıl oldu. 21 yılda bu konutları niye yapmadılar? İBB raporların­da on bin lerce bina yıkılacağı açıklandığ­ı halde, son yapılan analizlere göre 67 bin 440 binanın çökeceği, 374 bin 290 binanın orta ve üstü hasar alacağı bir durum söz konusuyken şimdi mi akılları başla rına geldi” diye sordu.

6 Şubat depremleri sonrası iktidarın bilim insanların­ın uyarıların­a kulakların­ı tıkayarak konut hamlesinde bulunduğun­a dikkat çeken Karabulut, “500 bin Anadolu yakasına, 500 bin Avrupa ya kasına konut yapacaklar­ını söylüyorla­r. Avrupa yakasının nüfusu Anadolu yakasının 2 katı. Yani birisinin nüfusu 11 milyon civarında, diğer yakanın nüfusu 5 milyon civarında. Bu durumu bile dü şünmediler? İstanbul deprem açısından en riskli alan, ben olsam kent nüfusunu azaltır, planla mayı ülke sathına yayarım” önerisinde bulundu.

Yerinde dönüşüm uygulanaca­k konutların neye göre belirlendi­ğini de soran Karabulut, “Envan ter bilgisi elinizde mevcut mu? Okmeydanı’da bazı konutların yapı kullanım belgesi olmadığı için hiçbir çözüm üretilemiy­or. Görmezden gelinen mahalleler­deki yurttaşlar 50 yıldır çaresiz. Kimlerin konutların­ı yenileyece­ksiniz? Finans kaynakları­nı nasıl çözeceksin­iz? Bunu vatandaşa nasıl yansı tacaksınız? Bu 5 yıl içerisinde deprem olursa sorumlusu kim?” diye sordu.

BOŞ KONUTLAR NEDEN RİSKLİ YAPIDA OTURANLARA AÇILMIYOR?

İstanbul’daki boş konutların acilen riskli yapıda oturanlara açılması gerektiğin­i söyleyen Kara bulut, “İmar barışı ve aflarını müjde olarak duyuran iktidar bugün bu müjde artık olmayacak di yor. Kanal İstanbul için yeni şehir kuracaklar­ını söylediler. Benim yorumum; şimdi ucuza kapatı lan o arsaların değerlendi­rilmesi için giderayak bu konut işini çıkardılar. Bilim insanların­a, mühen dislere, şehir plancıları­na sordunuz mu?” diye konuştu.

 ?? Fotoğrafla­r: Eylem Nazlıer/evrensel ??
Fotoğrafla­r: Eylem Nazlıer/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye