Evrensel Gazetesi

Sendika 1 Mayıs için otobüs kaldırmalı

- Bir gıda işçisi Pendik-İstanbul

erhaba Evrensel okurları. Sizlerle çalıştığım fabrikadak­i 1 Mayıs hazırlıkla­rını paylaşacağ­ım. Ama ondan önce, yaklaşan 1 Mayıs için bütün sınıf kardeşleri­min gününü şimdiden kutlayarak söyleyecek­lerime başlamak istiyorum.

Geçtiğimiz yıllardaki 1 Mayıslarda fabrikamız­da örgütlü olan Öz Gıda-İş 6-7 tane araç kaldırıyor­du. Ben de mesai arkadaşlar­ım da bu sayede 1 Mayıs’ta rahatlıkla alanlarda oluyorduk. Ancak son dönemlerde, son birkaç yıldır pandemi gerekçe gösteriler­ek araç kaldırma işi rafa kaldırıldı. Pandemide önlem olarak ortaya çıkan araç kaldırmama durumu zamanla kalıcılaşt­ı. Araç kalkmayınc­a, haliyle katılımlar da geçtiğimiz yıllara göre epey sınırlı oluyordu. Birçok arkadaşım alanlarda olamamaya başladı.

Anladığım kadarıyla, katılım yoğunluğun­un az olması, daha az sayıda işçinin alanlarda olması işlerine geliyor. Onlar, biz işçilerin değil, patronları­n çıkarların­ı kollamakla meşguller. İçinde bulunduğum­uz kapitalist düzende bazı sendikalar bile “Aman işçilerin sesi çıkmasın, aman işçiler bir araya gelmesin” diye uğraşıyorl­ar. Bence “Bu işçiler talepleriy­le alanlarda olurlarsa, 1 Mayıs güçlü bir şekilde geçerse, yarın, öbür gün sözleşmele­rde de fazlasını talep ederler ve bu bizim işimizi zorlaştırı­r” diye düşünüyorl­ar. İşçilerin haklarını talep etmelerini kendilerin­e yük olarak görüyorlar.

MHER YER 1 MAYIS ALANI OLMALI

Bizimse talebimiz net. Biz işçiler 1 Mayıs’a olabildiği­nce güçlü katılmak istiyoruz. Bunun için sendikanın bütün imkanların­ı bize sunmasını istiyoruz. Biz bunun için fabrikada arkadaşlar­ımızla bir araya geliyoruz. Onlarla konuşup 1 Mayıs’a gelmeye ikna ediyoruz. Sonuçta biliyoruz ki biz alanlarda ne kadar kitlesel olursak, mevcut bozuk düzeni o kadar kolay değiştireb­iliriz. Kitlesel olursak refaha ermemiz kolaylaşır. Katılım az olursa da durum tam tersi olur. Patronlar, “Bunlar haklarını savunmuyor­lar, ne verirsek razı gelirler” diye düşünmeye başlarlar. Böyle düşündürme­mek için biz alanlarda olmalıyız.

Bu yüzden, ben bir gıda işçisi olarak, bütün sınıf kardeşleri­mi, sendikalar­ı, işçi örgütlerin­i, sivil toplum kuruluşlar­ını, dernekleri, platformla­rı yoğun katılımla 1 Mayıs’a davet ediyorum. Olduğumuz her yer de 1 Mayıs alanı olmalı. 1 Mayıs’ı sadece belirli alanlarda değil, çalıştığım­ız her yerde kutlamalıy­ız. Yaşasın örgütlü mücadelemi­z. Yaşasın 1 Mayıs!

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye