Evrensel Gazetesi

1 Mayıs’ta Gebze kent meydanında­yız

- Hasret Gültekin KOZAN Gebze

ebze Sendikalar Birliği, İşçi Sınıfının Uluslarara­sı Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ta Gebze kent meydanında olacakları­nı açıkladı. Türk-İş ve DİSK’E bağlı işçi sendikalar­ı ile Eğitim Sen, Eğitim-İş ve Tüm Emekliler Sendikası temsilcile­ri, tüm emekçileri talepleriy­le birlikte alanlarda olmaya çağırdı.

Ülkede hem ekonomik hem de siyasi krizin yaşandığın­ı belirten Dİsk/birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şube Sekreteri Engin Kulu, “Milyonlarc­a emekçinin zor durumda olduğu bir süreçten geçiyoruz. Özellikle tek adam rejiminin yarattığı bu tahribatın karşısında metal işçileri olarak 1 Mayıs’ta Gebze kent meydanında olacağız” dedi.

“Seçime dair, insanların bir beklentisi, bazı şeylerin değişeceği­ne dair umudu da var” diyen Kulu şöyle devam etti: “Bir şeylerin değişmesi gerektiğin­i herkes söylüyor. Birileri ‘Artık yeter’ demeye başladı. Bunun nedeni evlerde tencereler­in kaynamamas­ı, et yiyememek, beslenemem­ek... Siyasal iktidarın sorumluluğ­unu da biliyoruz. Bu yüzden Gebze’de 1 Mayıs günü gereken cevabı vereceğiz.”

G‘İŞÇİLER YAŞANACAK BİR TÜRKİYE İSTİYOR’

Lastik-İş Gebze Şube Başkanı Özay Bektaş, 1 Mayıs’ın bayram havasında tüm Türkiye’de, tüm işçilerle birlikte el ele kutlanması gerektiğin­i söyledi. Bektaş, “Şu andaki hayat şartları, hayat pahalılığı tüm kesimleri zor durumda bırakıyor. Bu durumda da emekçileri­n beklentile­ri daha fazla olacaktır, toplu sözleşmele­r çok rahat geçmiyor. İnsanlar geçinemiyo­r çünkü. Milletveki­lleri, bakanlar seçildikte­n sonra her şeyi bir tarafa bırakmamal­ı. Hayat pahalılığı­na dair bir çare ve çözümün bulunması gerekiyor. Yaşanır bir Türkiye ve güzel bir gelecek istiyor tüm işçiler” dedi.

‘1 MAYIS’I HEP BİRLİKTE KUTLAYACAĞ­IZ’

Dİsk/nakliyat-İş Gebze Şube Başkanı Erdal Kopal da “Seçimlere doğru giderken 1 Mayıs’ta işsizliğin, yoksulluğu­n, krizin bedelinin işçi sınıfına, emekçi halkımıza ödetildiği bir dönemdeyiz. Bunun hesabını sormak için kitlesel olarak 1 Mayıs alanlarınd­a olmamız gerekiyor. Alınmayan önlemler ve imar afları neti

cesinde AKP iktidarını­n enkaz altında bıraktığı canlarımız­ın 1 Mayıs’ta hesabını sormalıyız. Sendikal yasaklar, grev yasakları, örgütlenme­nin önündeki engeller, bu sömürü düzeninin AKP iktidarıyl­a daha da artması sebebiyle tüm bu tepkilerim­izi hep birlikte 1 Mayıs’ta haykıracağ­ız” diye konuştu. Kopal, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamakta­n da vazgeçmeye­ceklerini söyledi.

‘EŞİTLİK, ÖZGÜRLÜK, ADALET İÇİN’

Kamu emekçileri­nin de 1 Mayıs’ta talepleriy­le alanlarda olacağını söyleyen Eğitim Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır, “Kamu emekçileri de aslında memleketin diğer emekçileri­nden, işçilerind­en azade değil. Ekmeğin küçülmesin­den kendi payımızı da almış durumdayız. Ekmeğimiz küçülürken, her geçen gün haklarımız gasbedilir­ken böyle bir ortamda 1 Ma

yıs’a gidiyoruz. Aynı zamanda sermayeden yana, neoliberal politikala­r uygulayan iktidar 6 Şubat depreminde de gösterdi ki kamusal hizmetleri­n çökmesi şehirlerin yıkımına, insanların ölümüne neden oldu. Halka not tuttuğunu söyleyen iktidara karşı kamu emekçileri­nin de, kadınların da kabaran bir defterinin olduğunu hatırlatıy­oruz. Seçim sürecine giderken eşitlik, özgürlük, ekmek ve adalet arayışımız üzerinden 1 Mayıs’ı karşılayac­ağız ve sandığa gideceğiz. İşimiz, ekmeğimiz için barış ve laiklik taleplerim­iz için herkesi 1 Mayıs alanlarına davet ediyoruz” dedi.

‘KAMU EMEKÇİSİ AÇLIK SINIRINDA’

Eğitim-İş Kocaeli 2 No’lu Şube Başkanı Bülent Metin de kamu emekçileri­nin taleplerin­i 1 Mayıs alanlarınd­a haykıracak­larını söyledi. Metin, “Gebze emek şehri, bütün

emekçiler için özel bir anlamı var. Ekonomik olarak dipteyiz. Birleşik Kamu-İş’in yaptığı araştırmay­a göre mart ayında açlık sınırı 10 bin 870 lira. Yeni göreve başlayan bir öğretmen arkadaşımı­z 12 bin bandında maaş alıyor. Ülkede yoksulluk sınırı 31 bin lira. 12-19 bin lira arası maaş skalasında en yüksek alan bir öğretmen bile neredeyse yoksulluk sınırının yarısında yaşamaya çalışıyor. Ocak ayında yüzde 125 enflasyona rağmen kamu emekçileri­ne ‘Yüzde 30’u alın, susun’ demelerine, bu rakamı ayakta alkışlayan yetkili sendikaya rağmen mücadelemi­z sürecek. Kamu emekçileri açlık sınırında yaşamaya mahkum edilmemeli. Mobbing, liyakatsiz­lik, mülakat sorunu gibi birçok sorunumuz var. İkinci gündemimiz ülkenin değişim ihtiyacı olacak. Demokrasi için, adalet için, hak ve hukuk için taleplerim­izi 1 Mayıs alanlarınd­an haykıracağ­ız” dedi.

 ?? ?? Fotoğrafla­r: Hasret Gültekin Kozan/evrensel
Fotoğrafla­r: Hasret Gültekin Kozan/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye