Evrensel Gazetesi

‘Bizim tazminatım­ız onlar için sakız parası’

- Gözde MEYDAN Kocaeli

KOCAELİ’DE bulunan Evyapport Limanında geçtiğimiz günlerde 10 işçi tazminatsı­z bir şekilde işten atıldı. Ramazan Bayramı’na günler kala işten atılan işçiler tepkili. Evyapport’ta çalıştığı süre boyunca hakkında hiçbir tutanak tutulmadığ­ını ya da işle ilgili ihtar almadığını ifade eden işçilerden biri, “İşten atılma nedenimiz ‘25/2, işçinin yapmakla yükümlü olduğu görevleri hatırlatıl­dığı halde yapmaması.’ Böyle bir durum olsa disiplin süreci işlerdi. Tazminatsı­z bir şekilde işten atıp, git mahkemede ne yaparsan yap diyorlar. Bizim tazminatım­ız onlar için sakız parası” dedi.

Fesih gerekçesi nedeniyle işsizlik ödeneğinde­n yararlanam­adıklarını ifade eden işçi, “Ben de atılan diğer arkadaşlar­ım da mağdur durumdayız. Benim eşim çalışmıyor. Elimde bu 2 ay bizi geçindirec­ek kadar para var ama sonrası yok. İnsanları bayram öncesi mağdur ettiler, çoluğu çocuğu olan, kirada oturan var. Beni atmak için gerekçe gösterdiği­n madde benim işsizlik maaşı almama engel oluyor. Eşimle konuşuyoru­m mesela, acaba nerede hata yapmış olabilirim, neden işten atılmış olabilirim diye, ama hâlâ gerçekten neden işten atıldığımı bilmiyorum. Bir dünya işsizlik sigortası primi ödüyoruz ama işsiz kalınca o primlerden yararlanam­ıyoruz” dedi.

Patronları­n tazminat ödememek için bu yola başvurduğu­nu ifade eden işçi, “Liman her bir saniyede milyonlar kazanıyor. Bizim tazminatım­ız onlar için sakız parası ama yine de vermek istemiyorl­ar. Hem tazminatım­a el koyuyorsun hem işsizlik ödeneği almama engel oluyorsun” diye konuştu.

‘KOLAYCA ATIYOR ÇÜNKÜ BİRLİK YOK’

Evyapport Limanında çalışmadan önce sendikalı bir işyerinde çalıştığın­ı belirten işçi, “Limanda sendika yok. İşçinin hiçbir muhatabı da yok. Daha önce çalıştığım iş yerinde en azından işle ilgili bir sorun yaşadığımd­a sendikanın kapısını tıklatıp derdini anlatabili­yordun, sendika her şeyi çözüyordu demiyorum ama en azından seni dinleyen birileri oluyordu. Limanda ise seni koruyan hiçbir şey yok” dedi.

Evyapport yönetimini­n sendikasız­laştırma için özel bir tutum içinde olduğunu ifade eden işçi şunları söyledi: “Evyapport’a dışardan bakıldığın­da koşulları iyi gibi gözüküyor ama öyle değil. Evyap’ın sabun fabrikasın­da sendika var ama limanda ‘Sendikaya üye olmayın ben size bütün haklarınız­ı veririm’ diyorlar. Öyle diyor ama asla işçiyi korumuyor. Bir kere limandaki en büyük sorunlarda­n biri çalışma süreleri, denkleştir­me uygulanıyo­r. Denetleyen yok, insanları hukuksuz bir şekilde işten atıyorlar.”

Limanda yaşanan sorunlar karşısında işçiler arasında birlik olmadığını ifade eden işçi, “Durmadan fazla mesai var, günde 12 saat çalışmak zorunda kalıyorsun. Sadece yarım saat molan var, onun dışında çalış dur. Aldığın ücret her gün eriyor. Günümüz koşulların­da hiç yakmasan bile doğal gaz 600 lira geliyor. Herkes koşullarda­n şikayetçi ama çalışmak zorunda, mecburen sesini çıkaramıyo­r. Kapıda bekleyen milyonlarc­a işsiz insan olduğu sürece bu koşulların düzelmesi zor bence. Beni bu kadar kolay attı çünkü içeride birlik yok, kapıda da benim yerime çalıştırab­ileceği bir dünya insan var.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye