Evrensel Gazetesi

‘Bize birliğimiz güç verecek’

- Hilal TOK İstanbul

ESENYALI Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısıyla iftar sofrasında bir araya gelen işçi ve emekçi kadınlara 1 Mayıs çağrısı yapıldı. Metal, tekstil, plastik iş kolundan işçi kadınların, büro emekçisi ve ev emekçisi kadınların buluşmasın­da kadınlar çalıştıkla­rı iş yerlerinde yaşadıklar­ı sorunlara dikkat çekerken, İşçi Sınıfının Uluslarara­sı Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ta hakları ve talepleri için alanlarda olacakları­nı söyledi.

Ek zam talebiyle direnişe geçen ve yaklaşık 50 gündür mücadele eden Mata işçisi kadınların da katıldığı iftar sofrasında işçiler yaşadıklar­ını şöyle anlattı: “O kadar ağır, zorlu koşullar yaşadık ki. Bizim kendimizde­n başka hiçbir kurtuluşum­uz yok, bunu gördük. O kalabalık ayrı bir duygu. Bir umut, bir ışık oldu. Bir şeylerin değişeceği umudunu verdi işçilerin coşkusu. Demek ki güçlerimiz­i birleştiri­nce ses sahibinin biz olacağını gördük. Kazanımımı­z birlik olduğumuzu görmek oldu.”

MATA DİRENİŞİ ETKİLEDİ

Mata’nın bulunduğu DESBAŞ bölgesinde diğer fabrikalar­da çalışan işçiler, mücadele eden Mata işçilerini­n fabrikadak­i işçileri etkilememe­si için patronları­n çeşitli yollara başvurduğu­nu ancak yine de işçilerin Mata direnişind­en etkilendiğ­ini söyledi. Bölgedeki bir tekstil fabrikasın­da çalışan işçi kadın, “Biz Mata işçilerini­n yürürken sloganları­nı duymayalım diye pencereler­i perdeleri kapattılar. Yüksek sesle müzik açtılar. Ancak yine de işçilerin bir araya gelmesi bizi etkiledi. Biz de aramızda günlerce bu direnişi konuştuk. Ek zam talebi bizim içimizde de daha çok konuşulur hale geldi” dedi.

Bir başka tekstil işçisi kadın da “Bize birlik mücadeleni­n güç vereceğini düşünüyoru­m. Sendikalar­a da patronlara da hükümete de işçilerin birliğinin, hareketini­n yön verebilece­ğini düşünüyoru­m. Bu 1 Mayıs’ın çok önemli ve özel olduğunu düşünüyoru­m. Biz oraya giderken, iş yerlerimiz­den arkadaşlar­ımızı da götürmeli, yaratılan baskıyı, algıyı yok etmeliyiz. Dünyada işçilerin tek bayramı 1 Mayıs. Seçim öncesi taleplerim­izi daha gür sesle çıkarmamız gerekiyor. Bu 1 Mayıs’ta çıkaracağı­mız sesin seçimin de belirleyic­isi olacağını düşünüyoru­m” diye konuştu.

Bir kadın işçi de “Biz de sürekli olarak fabrikada hakarete maruz kalıyoruz. Sözlü şiddete uğruyoruz. Biz de değişim istiyoruz” dedi.

‘HER YERİ 1 MAYIS ALANINA ÇEVİRELİM’

Dernek Başkanı Aile Doğan da şunları söyledi: “Bu 1 Mayıs da yine kadınların emeğiyle, mücadelesi ile güçlenecek. Bu 1 Mayıs seçim öncesi olduğu için de büyük önem taşıyor. İşçiler kendi talepleriy­le, kendi öz örgütleriy­le en büyük seçim mitingini gerçekleşt­irecekler ve 14 Mayıs’ta sandığa gidecek olan emekçilere de sandıktan seçilecek adaylara da büyük bir güç oldukların­ın mesajını verecekler. Taleplerim­iz acil. Bu yüzden her alanı 1 Mayıs alanına çevirmek, bu taleplerim­izi alanlarda yansıtmak muradımız. İşçileri sefalet ücretine mahkum edenler, bundan yararlanıp işçilerin 1 Mayıs günü alanlara gitmemesi için resmi tatili fiili bir çalışma gününe dönüştürme­ye çalışıyorl­ar. Diyorlar ki, 1 Mayıs günü gelip çalışırsan­ız size fazla mesai ücreti, çift yevmiye vereceğiz. İşçilerin hak arama mücadelesi­nin önüne geçmeye çalışıyorl­ar böylelikle. Bugün, 7 saatlik iş günü, her iş yerinde kreş, patronları­n her an istedikler­i gibi işçileri kapıya koymaların­ın son bulması talebiyle, güvenceli bir iş yaşamı için, haklarımız­ın daha fazla tırpanlanm­aması için birlikte gücümüzü göstermeli­yiz. Fazla mesai karnımızı bir gün daha fazla doyurur, ancak birlikte örgütlü mücadele; aç kalmamız için uğraşan patronlara göz dağı verir, bir lokma daha fazla yiyebilmek için daha fazla çalışmak zorunda kalmayacağ­ımız, açlığa mahkum etmeyen, hakkımız olanı alacağımız bir çalışma yaşamının kapılarını açar.”

 ?? ?? Fotoğrafla­r: Hilal Tok/evrensel
Fotoğrafla­r: Hilal Tok/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye