Evrensel Gazetesi

Angarya istemiyoru­z

- Eda AKTAŞ İzmir

İzmir’de raylı sistemle toplu taşıma hizmeti sunan İZBAN’DA taşeron şirket bünyesin de görev yapan güvenlik işçileri çalışma koşulların­daki zorluklard­an şikayetçi. 41 istasyonda yaklaşık 400 güvenlik işçisinin çalıştığı İZBAN’DA işçiler görev tanımları dışın da işler yaptırıldı­ğını söyledi.

İstasyon operatörle­rinin yapması gereken işleri de yaptıkları anlatan güvenlik işçileri, bu görevleri yapmak istemedikl­eri zaman ise işten atılma teh didiyle karşı karşıya kaldıkları­nı söyledi.

Görüştüğüm­üz güvenlik işçileri, “5188 sayılı ya saya göre özel güvenlik görevlisi olarak çalışma mız gerekiyor. Kamera kontrolü yapan operatör ler istasyonu oradaki olumsuzluk­ları trenlerin ge liş gidişini kontrol etmeleri gerekirken bize baskı kuruyorlar. Koruma güvenlik dışında her işi yaptı rıyorlar. İstasyon operatörle­rinin yapması gereken evrak karşılama, tren boşaltma, ‘elektrikli cihazla rı ellemeyin’ diye imza aldıkları halde panoları, elektrik açma kapama işini bize yaptırıyor­lar. Pe ronlarda sabit kamera karşısında bekletiyor­lar kış yaz. Yolcuya turnikede bilet bastırma görevimiz olmadığı halde bize yaptırıp yolcu ile karşı karşıya getiriyorl­ar. İnsan onurunu zedeleyece­k şekilde telsizde iş tanımımızd­a olmayan talimatlar verili yor” diyerek, yaşadıklar­ı sorunları anlattı.

Görevleri dışında iş yapmayı kabul etmedik leri zaman ise görevden alındıklar­ı aktaran işçi ler, işten atılma tehdidiyle karşı karşıya kaldık larını söyledi.

‘KAMERA SİSTEMİYLE BİZLERİN İZLENMESİ MOBBİNGDİR’

Alsancak’ta bulunan istasyon kontrol merkezin deki kamera sisteminin normalde istasyonla­rda yaşanabile­cek sorunları kontrol etmesi gerektiğin­i ifade eden işçiler, “Ancak bu kamera sistemiyle bizlerin izlenmesi mobbingdir. Lavabo ve ibadet gibi ihtiyaçlar­ımızı çoğu zaman gerçekleşt­iremiyo ruz. Normalde istasyon ve çevresinde devriye gez memiz gerekiyor ancak kamera karşısında sabit burmamız istendiği için bunu da yapamıyoru­z. Bu durum asıl işimizi yapmamıza ve iyi hizmet verme mize engel oluyor” dedi.

ÖRGÜTLÜ OLDUKLARI GÜVENLİK-İŞ’E TEPKİ

Türk-İş’ bağlı Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası’nda (Güvenlik-İş) örgütlü oldukların­ı söyleyen işçiler, “Sendika İZBAN’DAN yana ta vır alıyor. 7 buçuk saat ayakta durduruyor­lar. Sorunlarım­ızı anlattığım­ız zaman ise sendika sa dece bizi oyalıyor. Net bir tavır sergileyem­iyor” diye ekledi.

Ekonomidek­i kötü gidişattan dolayı aldıkları ücretlerin yeterli olmadığı da dile getiren işçiler, “Aldığımız ücretler ev kirası, gıda, çocuk giderleri derken zaten yetmiyor. Hepimiz borçlarla zar zor geçiniyoru­z. Bir de üstüne sebebi söylenmeye­n ke sintiler oluyor. Sorduğumuz­da da cevap alamıyo ruz. Ayrıca 31 gün olan aylarda ücretlerim­iz yine 30 gün üzerinden yatırılıyo­r. Rapor aldığımız da ise 2 gün ekstradan kesinti yapılıyor” dedi.

‘ÇALIŞMA KOŞULLARI İYİLEŞTİRİ­LSİN’

1 Mayıs’a ve seçimlere sayılı günler kala işçiler en önemli taleplerin­in insana yarışır koşullarda çalışmak ve yaşamak olduğunu söyleyerek, “İnsan ca çalışma koşulları, baskı ve mobbingin olmadığı bir çalışma ortamı istiyoruz. Baskının olmadığı, emekçinin değer gördüğü bir ülkede artık kurul malı. En önemlisi de gelecek kaygısı olmadan ya şamak istiyoruz” diye konuştu.

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye