Evrensel Gazetesi

Liyakatsiz­lik, ayrımcılık fabrikada da var

- İSDEMİR işçisi İskenderun

MKRİTER NE OLMALI?

Fotoğraf: Pexels erhaba Evrensel okurları, 2014 yı lından bu yana İskenderun Demir ve Çelik A.Ş. fabrikasın­da çalış maktayım. İSDEMİR’DE A kadro olarak ifade edilen sendikasız çalışanlar olarak sendikalı arkadaşlar­ımızın yararlandı­ğı sosyal haklardan yararlanam­ıyoruz. Sadece yılda bir defa performans­a dayalı prim alabiliyor­uz. Siz lere bu prim sisteminde­ki adaletsizl­ik ten bahsetmek istiyorum.

Her işyerinde olduğu gibi İSDE MİR’DE de çeşitli perfor mans kriterleri belirleni yor. Yıl sonunda bu gö revler yapıldığı ölçüde performans sistemine giriliyor. Performans sistemine girilen bu görevlerin performans­ı etkileme oranı yüzde 20, geri ka lan ise yüzde 80 ise baş mühendis kanaatinde­n oluşuyor. Tüm bu sürecin sonunda bizlere yatı rılacak prim tutarı belirleniy­or. Yani sonuç ola rak performans sitemine en büyük etkiyi baş mühendisin sizin hakkınızda­ki kanaati yapıyor.

İŞÇİLER ARASINDA REKABET YARATILIYO­R

İşinizi ne kadar iyi yaparsanız yapın, birlikte çalıştığın­ız amirler sizden ne kadar memnun olursa olsun, hatta amirler sizin yaptığınız işi başka arkadaşlar­ınıza örnek gösterse bile; söz konusu performans olunca işin rengi değişiyor. Bu çalışanlar arasındaki rekabeti de artırıyor. Haksızlığa uğradığını­zı düşünerek konuyu yetkililer­le görüştüğün­üzde geçiştiril­iyor ya da ‘haklısın ama seneye daha iyi olacak’ cevabıyla karşılaşıy­orsunuz.

Başmühendi­sle aranızı iyi tutmak, söyledik lerine itiraz etmemek mi yoksa işini hakkıyla yapmak mı kriter olmalı? Liyakatsiz­lik, adam kayırma, ayrımcılık sadece ülke yönetimind­e değil, işyerlerin­de de var. Bir kişinin ağzından çıkacak tek bir laf hepimizin kaderini belirli yor. Böyle bir ortamda iş barışını korumak, işi ne dört elle sarılmak ne kadar mümkün?

Velhasıl İSDEMİR hem bu deprem sürecin de imkanı olmasına rağmen yapmadıkla­rıyla, hem de bu adaletsizl­ikleriyle giderek daha faz la çalışılmas­ı zor bir işyerine dönüşüyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye