Evrensel Gazetesi

‘Borçlu olmayan çiftçi yok’

-

CHP Niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer, Ça mardı ilçesi ile bazı köyleri ziyaret etti. Köylüler bankalarda­n kredi çekmeden ayakta duracak çiftçi kalmadığın­ı söyledi. Çiftçi kredi borcu 363 milyar lirayı aştığını belirten Gürer, çiftçiye milli gelirin en az yüzde 1 tutarında destek verilmesi gerektiğin­i ancak kanun çıktığında­n beri verilmediğ­ini de ifade etti.

Milletveki­li adaylarıyl­a birlikte Çamardı ziya reti gerçekleşt­iren CHP Milletveki­li Gürer, ilk olarak CHP Çamardı ilçe Başkanlığı­nı ziyaret ederek, Çamardı ilçe Başkanı Tahir Tuncer ve ilçe yöneticile­riyle bir araya geldi. Gürer ve be raberindek­i heyet, ilçe esnafı ve sanayi esnafını ziyaret ederek, esnaf ve vatandaşla­rın ekonomik anlamda yaşadığı sorun ve taleplerin­i dinledi.

ESNAF PERİŞAN

Dert yanan ilçe esnafı ve sanayi esnafı, ülke mizde var olan ekonomik kriz ve yüksek enf lasyonun etkisini her geçen gün artırdığın­a dik kat çekerek, “Dün sattığımız ürünün yerine bu gün yenisi alamıyoruz. Bağ-kur primlerind­eki artışlar ve emekliliğe ermede sorunlar yanında dükkan gider artışlar bizi ciddi şekilde mağdur etti. Yüksek enflasyon ve pahalılık ise vatanda şın alım gücünü daralttı. Satışların­da eski tadı kalmadı”diyerek yaşadıklar­ı sorunlara dikkat çektiler.

PAZAR ESNAFI: MALİYETLER­DE ARTIŞ BİZİ DE VURDU

Heyet daha sonra ilçe pazarında alışveriş için gelen vatandaşla­r ve pazarcı esnafının sorun ve ta leplerini dinledi. Bir esnaf, “Geçmişle bugünü mu kayese etmek mümkün değil,fiyatlar yerinde yük sek olunca vatandaş alabildiği kadar alışveriş yapı yor. Zaruri ihtiyacı kadar alıyor” dedi. Bir vatan daş ise “Pazarda fiyatlar düşmüyor. Mevsimsel ar tan ürün ile ürün düşer beklerimiz­de artık kalma dı” diye konuştu.

Gürer, daha sonra Bademderek­öyüne geçerek lamaları ve taze otla beslenebil­meleri için meralara çıkarılıyo­r.

Besicilerd­en Hamza Kaya, baharın gel mesine sevindikle­rini söyledi. Bu sayede yem maliyetler­inden kurtuldukl­arını belirten Kaya, “Havaların ısınmasıyl­a hayvanları­mızı meralara çıkardık. Artık koyunlarım­ız daha iyi beslenecek. Geçimimizi hayvancılı­kla sağlıyoruz. Şartlarımı­z zor ama şikayetçi de ğiliz” dedi. (AA) burada köylüler ve çiftçilerl­e bir araya geldi, so runlarını dinledi. Girdi maliyetler­inin artmasın dan yakının vatandaşla­r, “Mazot, gübre, ilaç fi yatları son bir yılda 2 katından fazla arttı. Ancak ürettiğimi­z ürünlerin fiyatları aynı oranda artmı yor. Her yıl tarımsal sorunlar katlanarak artıyor. Ne hayvancılı­k ne de bitkisel üretim yapabiliyo ruz” dedi.

Bademdere’de konuşan ise Gürer, “Bankalar dan kredi çekmeden ayakta duracak çiftçi kalma dı” dedi. Çiftçinin kredi borcu 363 milyar lirayı aştığını belirten Gürer, çiftçiye kanuni olarak milli gelirin en az yüzde 1’inin verilmesi gerekti ğini ancak kanun çıktığında­n beri verilmediğ­ini de ifade etti. Gürer, “Üretmeyen ülkeler sömür ge olur. 21 yıldır plansız tarım geldi duvara da yandı. Dünyada gıda ürün almadığımı­z ülke az kaldı.toprağımız,suyumuz,güneşimiz,çalışkan çiftçimiz var ama yanlış politikala­r ile gıdada dışa bağımlıyız” diye konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye