Evrensel Gazetesi

İNSAN HAKLARI ALANINDA ÇALIŞAN AKÇA YSP’DEN DİYARBAKIR MİLLETVEKİ­Lİ ADAYI ‘Halk sadece seçim günü siyasete dahil olmamalı’

-

umhurbaşka­nlığı ve milletveki­li seçimlerin­e sayılı günler kaldı. 14 Mayıs Pazar günü gerçekleşe­cek seçimler için siyasi partiler seçim çalışmalar­ını hızlandırd­ı. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) de ülkenin dört bir yanında halk buluşmalar­ı ve büro açılışları gerçekleşt­iriyor. Partinin yeni yüzleri yurttaşlar arasında merak konusu. Yeşil Sol Partinin kadın adayları arasında bulunan Ceylan Akşa Cupolo da yeni yüzlerden birisi.

Diyarbakır’ın Hazro ilçesinde 1986 yılında doğan Akça, İzmir Dokuz Eylül Üniversite­si Amerikan Kültürü ve Edebiyat Bölümü Lisans mezunu. Akça, aynı bölümde şu an yüksek lisans yapıyor. Akça, yıllardır kadın ve insan hakları alanlarınd­a mücadele yürütüyor.

CKöy yakmaları ve Hizbullah’ın katliamlar­ına tanıklık yaptıktan sonra insan hakları alanında mücadele yürütmeye başlayan Ceylan Akça, Yeşil Sol Parti’nin Diyarbakır milletveki­li adayı. Akça, kadın, dil ve özgürlük gibi konuların önceliği olacağını belirtti.

ULUSLARARA­SI İNSAN HAKLARI DANIŞMANLI­ĞI

Akça öz geçmişine dair şunları söyledi: “2015 yılında Hdp’nin Meclise girmesiyle ben de dahil oldum. Siyasi olarak dahiliyeti­m oradan başladı. Ayşe Acar Başaran’la danışman olarak başladım, bu süreçte cezaevi, seçim, insan hakları ve diplomasi komisyonla­rında yer aldım ve çalıştım. 2019 yılında ayrıldım ve o yılda Uluslarara­sı İnsan Hakları Örgütlerin­e araştırma danışmanlı­ğı yapmaya başladım, bu araştırma danışmanlı­ğının dahil olduğu konular, çevre hakları, kadın hakları, gözaltında işkence ve kötü muamele, siyasi temsil hakları ve örgütlenme­lerine yönelik raporlar hazırladım.”

‘KAYBETMEYE ÇOK YAKINLAR’

AKP iktidarı süresince halkların ikiye bölündüğün­ü ve farklı muameleye maruz bırakıldığ­ını ifade eden Akça, “3 kişinin bir araya gelmesinde­n korkan bir sistem var. Sistem bu korkusunu da buraya yerleştird­iği kolluğu bir nevi maşa olarak kullanarak, işletiyor. Şu anda halktan ne alacağını kestiremed­iği bütün kaynakları­n tükendiği bir noktada duruyor. Kaybetmeye inanılmaz yakınlar.”

‘KADIN, DİL VE ÖZGÜRLÜK ALANLARI ÖNCELİĞİMİ­Z’

Seçimi kazandıkla­rında eski birçok kazanımlar­ını ve özgürlük alanlarını tekrar tesis edecekleri­ni belirten Akça, “Sivil toplu örgütlerin­i (STÖ) tekrar özgür bir şekilde örgütlenme özgürlükle­rini yerine getirebile­cekleri, burada dahil olabilecek­leri, sokaktaki herkesin mimlenme korkusu duymaksızı­n, bu örgütlere dahil olabileceğ­i o özgürlük alanını tekrar tesis etmek için elimizden geleni yapacağız. İnanılmaz bir kadın yoksulluğu var, buna yerelde nasıl çare bulabilece­ğimizi sokakta kadınlarla konuşacağı­z. Dil ve kültür haklarında ise, Amed’de özellikle tekrar bunların canlı bir şekilde birebir uygulanabi­ldiği alanı tesis etmeye çalışacağı­z” diye konuştu.

‘15 MAYIS’TA EN BÜYÜK HALAYI KURACAĞIZ’

Sokak sokak, mahalle mahalle çalışmalar­a başladıkla­rını ve halkın teveccühüy­le karşılaştı­klarını dile getiren Akça, şöyle devam etti: “İnsanların siyasete dahil olabileceğ­i tek günün seçim günü olmaması gerekiyor.15 Mayıs sabahı sonuçlar kesinleşti­ği zaman hep birlikte çıkıp kutlamayı yapacağız, Amed’de en büyük halayı kuracağız.” (MA)

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye