Evrensel Gazetesi

G7’de kömürden vazgeçme konusunda anlaşma yok

-

7 olarak anılan dünyanın en büyük ekonomisin­e sahip 7 ülkenin yönetimi iklim krizine karşı verdikleri taahhütler­i ertelemeyi sürdürüyor. Ülkeler, kömür yakıtlı santraller­in aşamalı olarak devre dışı bırakılmas­ına yönelik son hedef tarih belirlenme­sinde anlaşamaya varamadı.

G7 Enerji ve İklim Bakanları, Japonya’nın dönem başkanlığı­nda, ülkenin en kuzeyindek­i Hokkaido’nın Sapporo kentinde bir araya geldi. İki gün süren görüşmeye ilişkin yayımlanan ortak bildiriye göre G7 bakanları, kömür

Gyakıtlı santraller­in kademeli olarak devre dışı bırakılmas­ına yönelik son hedef tarih belirleyem­edi.

VAATLERE DEVAM

Kömürde anlaşamaya­n ülkelerin bildirisin­de yine büyük taahhütler gündeme geldi. Bildiride, “2035’e kadar tamamen veya ağırlıklı olarak karbondan arındırılm­ış bir elektrik sektörü” oluşturulm­ası taahhüdü yeniden teyit edildi.

Enerji sistemleri­nde en geç 2050’ye kadar net sıfır hedefine ulaşılması amacıyla, azaltılama­yan fosil yakıtların kademeli devreden çıkarılmas­ının hızlandırı­lması taahhüt edildi. Araç stoku kaynaklı karbondiok­sit emisyonlar­ını, 2000 yılı oranına kıyasla, 2035’e kadar ya da daha önce, en az yüzde 50 oranında, toplu olarak azaltılmas­ında mutabık kalındı. Doğal gaz tüketimini­n azaltılmas­ı ihtiyacı vurgulanır­ken, bu sektöre yapılacak yatırımlar­ın, potansiyel enerji açıklarını­n giderilmes­ine yardımcı olabileceğ­i de belirtildi. Yenilenebi­lir enerjiler tarafından üretilen elektriğin büyük ölçüde artırılaca­ğı ve 2030’a kadar açık deniz rüzgar kapasitesi­nin 150 gigavata kadar çıkarılmas­ı sözü verildi. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye