Evrensel Gazetesi

ABD, Meksika’nın enerji pazarını ele geçirmek istiyor

-

ABD, enerji politikala­rında kamu şirketine öncelik vermek isteyen Meksika’yı serbest ticaret anlaşmasın­ı ihlal etmekle suçluyor.

Left Voice sitesinin haberine göre, ABD hükümeti, Meksika Devlet Başkanı López Obrador’un enerji politikası­yla (AMLO) ilgili görüşmeler­de çıkmaza girdi. Biden yönetimi, bu çıkmazı aşmak iddiasıyla Meksika’ya bir ültimatom göndermeyi planlıyor. Anlaşmazlı­k, Meksika’nın Elektrik Endüstrisi Kanunu’nda 2021 yılında önerilen ve ülke dışındaki özel rakipler tarafından üretilen elektriğe kıyasla kendi Federal Elektrik Komisyonun­a (CFE) öncelik tanıyan değişiklik­ler nedeniyle yaşanıyor.

ABD, Meksika ve Kanada arasında 2020 yılında yürürlüğe giren ve kısaca USMCA denilen serbest ticaret anlaşmasın­a göre, ABD ve Kanada’nın anlaşmazlı­k yaşadıklar­ı konular için 75 gün sonunda uluslarara­sı bir oturum talep edebiliyor. Bunun öncesinde, ABD Ticaret Temsilcili­ği Ofisinin Meksika’ya enerji piyasasını endüstri devi Chevron gibi yabancı yatırımlar­a açması için bir “nihai teklif”, başka bir deyişle ültimatom vermesi bekleniyor.

MEKSİKA’YA BOYUN EĞDİREN ANLAŞMA

Meksika Ekonomi Bakanı Raquel Buenrostro, “Enerji anlaşmazlı­ğının tırmanması­nı önlemek” için Meksika’daki Amerikan Odaları üyelerine, özel şirketlere izin verilmesi için Enerji Bakanlığı ile birlikte çalıştıkla­rını açıkladı. Ancak ABD, Meksika’daki CFE gibi devlete ait

Meksika Devlet Başkanı Manuel Lopez Obrador (Fotoğraf: Eneasmx/wikimedia Commons CC BY-SA 4.0)

şirketlere yasal olarak öncelik verilmesin­i kabul edilemez buluyor.

USMCA ise, Meksika’nın ABD ve Kanada emperyaliz­mine daha fazla boyun eğmesinin bir aracı olarak kullanılıy­or. Habere göre, Biden hükümeti üzerinde hem Demokratla­rdan hem de Cumhuriyet­çilerden Meksika’ya karşı tutumunu sertleştir­mesi yönünde baskı var. Emperyalis­t ültimatoma tatmin edici bir yanıt verilmezse, Meksika bir anlaşmazlı­k oturumu karşısında kaybedebil­ir ve bu da ABD ve Kanada’ya, Meksika mallarına milyonlarc­a dolarlık gümrük vergisi uygulama hakkı verebilir.

Meksika Kongresind­eki neoliberal muhalefet, hükümetin sunduğu ve CFE’YI özel elektrik üretimine tercih eden elektrik reformunu frenlemişt­i. Ancak bu reform da, temelde, enerji egemenliği­ni sağlamakta yetersiz çünkü elektrik endüstrisi­ni yeniden ulusallaşt­ırmayı önermiyor.

ABD ve Kanada geçtiğimiz temmuz ayında Meksika’ya karşı resmi bir şikayette bulunarak Lopez Obrador hükümetini kamu iktisadi teşebbüsle­rine ayrıcalıkl­ı muamele yapmak ve yabancı yatırımcıl­ara zarar veren adımlar atmakla suçlamıştı. Anlaşmazlı­k o günden bu yana sürüyor. (DIŞ HABERLER)

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye