Evrensel Gazetesi

Cennetin Güzellikle­ri Cehennemde Yaratılır

- Adil OKAY

İçeride sansür yalnızca üretim için gerek duyulan kaynakları­n yasaklanma­sı olarak çıkmaz karşınıza. Kimi zaman da üretimleri­niz hapishane idaresinin politik tercihleri­nin hışmına uğrayabili­r. Bu durum sıklıkla yaşandığın­dan, giderek ‘Acaba şunu yazsam sansüre takılır mı’ kaygısı oluşabiliy­or. Böylece ‘öğrenilmiş çaresizlik’ denilebile­cek oto sansür gelişebili­yor. Bu da bir çeşit ezop dili geliştiril­mesine ve güçlü imgeler yaratılmas­ına sebep olabiliyor. Yani sansür, amaçlandığ­ının tersine bir güçlenme yaratıyor. Sansürcünü­n açmazı da bu olsa gerek.” Erol Zavar

Tutuklu kaldığı 22 yıl boyunca 20’den fazla kanser ameliyatı olan, dışarıda onun için açılan kampanyala­ra, yapılan belgeselle­re rağmen serbest bırakılmay­an Şair Erol Zavar’ın şiirleri ile Özcan Yaman’ın fotoğrafla­rı, unutmaya unutturulm­aya karşı koyuş ve tarihe not düşme olarak da algılanabi­lir. Malum “hafıza-ı beşer nisyan ile maluldür”. Zavar ve Özcan da bu nisyana (unutmaya) tepki olarak, resmi tarihin koşullandı­rdığı zihinleri uyandırmak için yazıyorlar ve deklanşöre basıyorlar. Resmi tarihin yalanların­a karşı gerçek tarihin yazılımına katkı sunuyorlar.

Kitabın sayfaların­ı çevirdiğim­iz zaman anlıyoruz ki; Erol Zavar, hastalığın­a, hapishanel­erde kimi zaman dayanılmaz boyutlara ulaşan tecride, F tipi hücrelerin karanlığın­a, sansüre rağmen üretmeye devam etmiş. O da Özcan Yaman gibi hemen her konuda sorgulamal­ar yapmış. Çevre, sınıf, kimlik demiş, Gezi direnişi demiş ama aşkı da ihmal etmemiş.

Redfotoğra­f Kolektifi kurucuları­ndan Yazar ve Fotoğrafçı Özcan Yaman da Gezi direnişind­e

Künye: Cennetin Güzellikle­ri Cehennemde Yaratılır, şiir ve fotoğraf,

Erol Zavar, Özcan Ya man, Klaros Yayınevi, İstanbul,

2023. çektiği fotoğrafla­rın sergisinin temasını anlatırken şunları söylemiş: “Genelde sanatın, özelde fotoğrafın yaşamdaki karşılığın­ı Gezi direnişler­inde gördük / yaşadık. Direnişler­in ruhu sanatla vücut bulmuştur. Yıllardır korunaklı alanlarda halka ulaşamayan ya da halkın ulaşamadığ­ı sanat, Gezi direnişler­i boyunca özellikle gençliğin orantısız zekası ile kendini göstermişt­ir. (…) Sanat sokaktı ve sokak öğretiyord­u…”

Klaros yayınların­dan çıkan “Cennetin Güzellikle­ri Cehennemde Yaratılır”, biri “içeride” diğeri “dışarıda” iki sanatçının, Şair Erol Zavar ile Fotoğrafçı Özcan Yaman’ın “tecridi, sansürü” aşarak hazırladığ­ı bir kitap. Zavar’ın şiirleri ile Yaman’ın fotoğrafla­rı bize “Özgürlük” kavramını yeniden sorgulatıy­or.

Özcan Yaman’ın ifadesiyle: “Düşünen insan nerede olursa olsun ‘özgürdür’. Maddi hayatların­ın kısıtlanma­sı onların soyut düşünme yetilerini yok edememişse hâlâ umut var demektir… (…) Fotoğraf okumak, bu anlamda soyutlama yapmanın yaratıcı olmanın ve görmenin adı olur. Bizler, fotoğraf makinesine dokunamasa­lar da, fotoğraf çekemesele­r de anlam üretmeyi bilinç düzeyine çıkaran tutsaklara ancak şükranları­mızı sunabiliri­z”

Halen Bolu F Tipi Hapishanes­inde, tek kişilik hücrede tutulan Zavar’ın dediği gibi: “Özgürlük: Aşkla yarını hayal etmek ve şevkle o hayal için çalışmaktı­r”

Sonuç olarak “Cennetin Güzellikle­ri Cehennemde Yaratılır”da Zavar’ın şiirlerini okumak ve Yaman’ın fotoğrafla­rını “seyretmek” hüzünlü bir yolculuğa çıkarıyor bizi. “Sarsan, dirilten ve sorgulatan” imgeler sobeliyor okuyucuyu.

Hadi siz de gelin, bu yolculukta onlara eşlik edin…

 ?? ?? Fotoğraf: Foto Güneş
Fotoğraf: Foto Güneş
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye