Evrensel Gazetesi

Deniz Gezmiş fotoromanı: Aşk Olsun Çocuk

-

‘68 KUŞAĞININ devrimci gençlik liderlerin­den Deniz Gezmiş’in hayatını anlatan Aşk Olsun Çocuk fotoromanı kitaplaştı. Ali Cabbar’ın yazdığı ve “politik fotoroman” olarak tanımladığ­ı Aşk Olsun Çocuk, Gezmiş’in yaşamını ve mücadelesi­ni o dönemin önemli olaylarıyl­a ilişkilend­irerek anlatıyor, Türkiye’yi daha iyi tanımamızı sağlıyor. Kitap, Gezmiş’in ölümünün 50. Yıl dönümünde yazılmaya başlandı ve haftalık tefrikalar halinde çevrim içi yayımlandı.

Deniz Gezmiş, 12 Mart 1971 askeri darbesinin ardından tutuklanmı­ş, iki yakın arkadaşı Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ile birlikte 6 Mayıs 1972’de idam edilmişti. O süreçte birçok genç ve aydın öldürülmüş, işkenceden geçirilmiş ve cezaevine atılmıştı. Bu karanlık dönemin kitapta yer alan detayları ve o noktaya giden yolda yaşanan olaylar, özellikle ülkeyi bekleyen çok önemli bir seçimin arifesinde Türkiye tarihine nasıl bakmamız gerektiği üzerine zihin açıcı bir perspektif sunuyor. Yazar, fazla yorum yapmayarak olaylar arasındaki ilişkileri okurun keşfetmesi­ni istiyor. Ama Aşk Olsun Çocuk “tarafsız” bir kitap değil! Deniz Gezmiş’in yanı sıra tüm devrimci gençliği ve Türkiye solunun önemli isimlerini saygıyla anıyor, çektikleri eziyetleri bize tekrar hatırlatıy­or.

1947’DEN 1972’YE

Fotoroman, Deniz Gezmiş’in kısa hayatını, doğduğu 1947’den idam edildiği 1972’ye kadar her yılı ayrı bir bölüm halinde ele alarak anlatıyor. Bazı sayfalar bir tarih kitabı kadar sürükleyic­i, bazı sayfalar göz yaşartacak kadar hüzünlü! Ali Cabbar’ın görsel sanatçı olmasının etkisiyle şekillenen Aşk Olsun Çocuk, biçimsel açıdan türünün ilk örneklerin­den biri olarak göze çarpıyor. Yazarın bazı karelerde kullandığı konuşma balonları yaşam öyküsüne akıcılık kazandırıy­or. Görselleri işleyiş biçimi 1960’ların “pop” estetik ruhunu yansıtarak yayına “sanatçı kitabı” özelliği katıyor. Kapak görselinin Andy Warhol’un serigraf baskı portreleri­ne gönderme yapması dikkat çekiyor. Basılmadan önce cep telefonlar­ına uygun formatta çevrim içi yayımlanma­sı ve binlerce okur tarafından takip edilmesi ise kitabı yayımcılık deneyimi açısından özel bir kategoriye sokuyor.

Ali Cabbar kitabı için şunları söylüyor: “Deniz Gezmiş ve arkadaşlar­ı emperyaliz­me karşı yurtsever, kapitalizm­e karşı sosyalist, faşizme karşı demokrasi saflarında yerlerini seçtiler. Ölümleri üzerinden 50 yıl geçmesine rağmen, bugün de çok geniş bir kitleyi etkilemeyi sürdürüyor­lar. Taksim Meydanı’ndaki Gezi direnişi sırasında Akm’nin cephesine asılan Deniz’in büyük portresi bunun ispatı. Aşk Olsun Çocuk’u, bu müthiş gençlerin hangi politik ve sosyal koşullar içinde şekillendi­ğini anlatmak için yazdım.”

İMZA GÜNLERİ

Ali Cabbar, 30 Nisan saat 14.00-18.00 arası bir söyleşi eşliğinde Robinson Crusoe 389, 5 Mayıs 13.00-14.00 arası Arter’de düzenlenen border_less Sanat Kitapları Günleri’nde, 7 Mayıs 15.00-16.30 arası Bahariye Penguen kitabevind­e Aşk Olsun Çocuk’u okurları için imzalayaca­k. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye