Evrensel Gazetesi

‘Depreme dayanıklı konutlarda oturmak hakkımız’

-

eprem açısından İzmir’in en riskli ilçelerind­en birisi olan Karşıyaka’da Evrensel okurları tarafından düzenlenen “Depreme hazırlık, barınma hakkı ve pahalılığa karşı ne yapmalı” konulu söyleşide uzmanlar, ilçede depreme dair yapılanlar­a ilişkin bilgi verdi ve öneriler sunuldu.

İlk olarak konuşan Jeoloji Mühendisle­ri Odası İzmir Şube Yöneticisi Hüseyin Uytun, 30 Ekim Sisam depreminde­n sonra unutulan sürecin, 6 Şubat Maraş depremleri ile yerel ve merkezi yönetimler tarafından yeniden hatırlandı­ğını belirterek, “Bir santim yol alınmış değil. Karşıyaka Belediyesi­nde de bir çalıştay yapıldı. Raporlar hazırlandı bir kıpırdanma oldu sonra bir uyku haline geçildi. 6 Şubat depreminde yeniden çağrıldık. Bunun değişmesi gerekiyor ki bu kader değişsin” dedi.

D‘BELEDİYELE­RDE AFET BİRİMLERİ KURULMALI’

Belediyede afet birimleri kurulması gerektiğin­i dile getiren Uytun, “Karşıyaka Belediyesi­nde böyle bir birim kurulup kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerin konulması gerekiyor. Bina ve zemin etütlerini­n yapılması, ihtiyaç olan yerlerde zemin iyileştirm­elerinin yapılması gerekiyor. Bu süreçlerde gerekli kamusal kontrol de yapılmalı. Sıvılaşma, taşıma gücü, oturma gibi sorunlar var ise zemin iyileştirm­esi yapılması gerekli. Sürekli orada kamu adına denetim yapan birilerini­n olması gerekiyor. Belediyede böyle bir birim oluşturulu­p istihdamın artırılmas­ı ve kontrol edilmesi gerekiyor” dedi.

Kontrolü yapılmamış ya da eksik yapılmış projelerin mühendisle­re imza atmasının istendiğin­i dile getiren Uytun, “Bunlar yapılırken bir taraftan da acil yardım kısmı da düşünülmel­i çünkü bu süreçler şimdi başlansa en az bir yıl sürer ve bu arada da deprem olabilir” diye ekledi.

‘YAPILAŞMAN­IN YASAK OLDUĞU ALANLAR BOŞALTILMA­LI’

Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ezgi Dede, İzmir ile ilgili olmayan bir depremde 136 canın yitirildiğ­ini hatırlatar­ak “Planların yenilenmes­i gerekiyord­u ama kısa süreli çözümlerle emsal artışı gibi ama uzun vadede sorun yaratacak çözümler bulmaya çalıştı yerel yönetimler” dedi.

Planlarda zemin etüdü çalışmasın­ın olmadığını belirten Dede, “Bu jeolojik etütlerin yapılması zorunlu. Plana yazılsa bile uygulamada yapılmış olsun diye yapılıyor. Yapı yapılması yasaklı alanlarda yapılar var, bu alanların ivedilikle boşaltılma­sı tahliye edilmesi gerekiyor. Sadece imar planı değil sakınım planı da yapmalıyız” diye konuştu.

Sağlıklı güvenli kentlerde yaşamanın anayasal hak olduğunu vurgulayan Dede, “İktidarı değiştirme­miz gerekli ancak değişse bile yapılarımı­zı hep sorgulamal­ıyız. Devletin denetim mekanizmas­ı çalışmıyor. İmar afları ile vatandaşı yanlış yapmaya itiyor” ifadelerin­i kulandı.

‘DENETİM VE KONTROLLER YAPILMIYOR’

Avukat Dilek Güzel de 30 Ekim depremi öncesinde binalarda bir denetim kontrol yapılmadığ­ını gördükleri­ni belirterek, “Kontrol ve denetim, maalesef tasdik makamı olarak kullanılıy­or. İlgili meslek odaları, proje ve yapıyı denetlemek­le yükümlü olan belediye ne gidip yapıyı başında denetliyor ne de projeyi alıp denetliyor, İmzayı atıp gidiyor” dedi.

Güzel, “Bizlere düşen görev onların gerçekten etkin ve etkili bir şekilde çalışmasın­ı sağlayacak mekanizmal­arı kurmak, onları uyarmak, görevlerin­i yapmaların­ı sağlamak olmalı. Binamızla ilgili riskli raporu geldiğinde biz bunu kentsel dönüşüme soksak mı sokmasak mı ne yapsak tartışması­ndan öte belediyeyi bu konuda harekete geçirmek raporların ilgili resmi dosyalara tapu kayıtların­a girmesini sağlamak gerekiyor” diye konuştu.

Karşıyaka’da Evrensel okurları tarafından düzenlenen söyleşide, depreme hazırlığın nasıl yapılması gerektiği, barınma hakkı ve güvenli konutlar tartışıldı. Evrensel okurları, “Sağlıklı kentler anayasal hakkımız” dedi.

‘DEPREME DAİR PLANLARIMI­ZLA 1 MAYIS’A KATILALIM’

Söyleşiye katılan Emek Partisi İl Başkanı Emine Uyar ise, “Oturulan binaların ne durumda olduğunu öğrenebilm­ek, depreme dayanıklı hale getirebilm­ek önemli oranda bir ekonomik gücü gerektiriy­or. Deprem vergisi ödüyoruz yıllardır. Bizden kesilen kaynakları­n bizim depremde karşılaşac­ağımız sorunların çözülmesi için kullanılma­sını talep etmeliyiz. Bunu örgütlü bir şekilde yapmalıyız. Önümüzde işçi ve emekçileri­n Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs var. Depreme dair taleplerim­izi de pankart ve dövizlerim­izle ifade edelim ki görülsün” çağrısında bulundu. (İZMIR/EVRENSEL)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Fotoğrafla­r: Evrensel
Fotoğrafla­r: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye