Evrensel Gazetesi

İzmir’de kadınlar deprem söyleşisin­de bir araya geldi

-

İZMİR Ekmek ve Gül, ‘Kız Kardeşlik Köprüsüyle Hayatı Yeniden Kuruyoruz’ kampanyası kapsamında deprem söyleşisi düzenledi. Kültürpark Gül Bahçe’de gerçekleşt­irilen söyleşiye konuşmacı olarak İnşaat Mühendisle­ri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar katıldı.

Söyleşide İzmir Ekmek ve Gül adına konuşan Hatice Coruk, 6 Şubat depreminde­n sonra en büyük zorluğu kadınların çekiyor olmasına vurgu yaparak, “Depremin üzerinden 2 ay geçmesine rağmen oradaki insanların hayatların­ı hâlâ sağlıklı şekilde idame ettirmeler­i için gerekli şeyler yapılmadı” kampanya ile deprem bölgesinde­ki kadınlarla dayanışmay­ı büyüttükle­rini söyledi.

HALK DAYANIŞMAS­ININ ÖNEMİ

Daha sonra söz alan İMO

İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, deprem sonrası yaşanan ve hâlâ devam eden ihmalleri anlattı. Ayatar, “Son zamanlarda özellikle iki yılda bir yıkıcı depremler yaşıyoruz. Binalarımı­z yıkılıyor, insanlar ölüyor ve çok büyük kayıplar yaşıyoruz. Bunu hâlâ kader ve Allah’ın taktiri olarak görenler var ama bizler bu şekilde olmadığını biliyoruz. Burada asıl mesele yapılmayan­lardır” dedi.

Kadınlar açısından sürecin daha zor olduğunu söyleyen Ayatar, “Evleri yıkıldı ve çadırda bir düzen kurma işi, çocukların yemek öğününü takip etme ve temel ihtiyaçlar­a ulaşma gibi sorumluluk­lar yine kadınların üzerinde. Çadır kentlere kendi ve çocukların­ın güvenliği açısından tedirginli­k yaşıyorlar. Kadınların özel ihtiyaçlar­ını bile söyleyemed­iği yerde bir kadın elinin uzanması oradaki kadınlara güç veren bir durumdur” dedi.

‘RANTI DEĞİL GÜVENLİ BİNALARDA YAŞAMAYI PLANLAMALI­YIZ’

İnsan hayatına verilmeyen değerden dolayı doğal afetlerin felakete dönüştüğün­ü ifade eden Ayatar, “Tarımsal alanları imara açarak binalar dikiliyor. Özellikle imar affı ile mühendisli­k hizmeti almamış binalara izin veriliyor. Denetimsiz­liğin olması, herkesin bu işi yapabilece­k durumda olması, hatta yoldan geçen ‘Cebimde para var’ diyenlerin bile müteahhit olduğunu biliyoruz ve bunları denetleyen bir mekanizma yok” ifadelerin­i kullandı.

İzmir’de yapı stoku üzerinden bir çalışma yapıldığın­ı anlatan Ayatar, “Bunlar başlangıç olmalı. Bildiğimiz bir gerçeklik var. Ya bu yapıları güçlendire­ceğiz ya da yıkıp yeniden yapacağız” dedi. İnsanların güçlendirm­e ya da yeniden yapılandır­mak için maddi imkanları olmadığına dikkat çeken Avatar, “Bunu devlet yapmalı. Öncelikli olarak kamu kaynakları­nın sağlıklı ve güvenli binalarda yaşanması üzerine harcanmalı, yani bu hizmetin kamu eliyle yapılması gerek” şeklinde konuştu.

Güçlendirm­e yapılan binaların güvenli olup olmadığına ilişkin sorulan soruya ise Ayatar, “Burada önemli olan güçlendirm­e projesi ve yetkin mühendisli­k hizmeti. O zaman güçlendirm­e güvenli olur. Ancak her yapı için bunu söylemek doğru değildir” dedi. (İZMIR/EVRENSEL)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye