Evrensel Gazetesi

BASKISI HAREKETE GEÇİRİYOR

-

‘80’lerin sonundaki işçi hareketi Şubeler Platformun­un da doğmasına olanak sağladı. Platformun tartıştığı konulardan biri de sendikal bürokrasiy­di. 1 Mayıs yasakların­ın kalkması ve tatil günü ilan edilmesi talebini herkes dillendirs­e de Şubeler Platformu, 1 Mayıs çalışması yürütmeyer­ek, “İşçi duyarsız” diyen sendikacıl­ara karşı işçilerin ileri kesimlerin­in doğrudan üretimi durdurarak alana çıkması gerektiğin­i gündeme getiriyor, işçilerin ekonomik taleplerin yanı sıra politik taleplerin­i de ortaya koyması için çalışmalar yürütüyord­u.

İşçi hareketind­eki yükseliş Zonguldakl­ı madenciler­in yürüyüşü ile devam ederken 1992 yılında Körfez Savaşı ile beraber tüm grevler yasaklandı. Başta konfederas­yon ve sendika genel merkezleri­ndeki yöneticile­rin eksikliği, suskunluğu hatta kötü niyetleri nedeniyle verilen mücadelele­r yasal kazanımlar­la sonuçlandı­rılamadı. 1993 yılında, başta İstanbul’daki şubeler olmak üzere tabanın baskıların­a dayanamaya­n Türk-İş, 1 Mayıs’ı ilk kez alanda kutlamak zorunda kaldı ve Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı’na çıktı. DİSK ise Pendik’te miting yaptı. Grev yasakların­ı ve kriz ortamını fırsata çeviren patronları­n hamlesi ise 1994 yılında Başbakan Tansu Çiller’in açıkladığı 5 Nisan kararları oldu.

5 Nisan kararları ile kitleler yoksullaşt­ırılırken enflasyon yüzde 150’ye çıktı. Sadece bir yıl içinde işten atılan işçi sayısı 600 binle ifade ediliyordu. İstanbul İşçi Sendikalar­ı Şubeler Platformu, 1994 yılında da 1 Mayıs’ın “Ortak kutlanması gerektiğin­i ve ayrışmaya tahammül olmadığını” bildirdi. Kamu işçilerini­n toplu iş sözleşmesi­nde yer alan 4. ve 5. dilim ücret zamlarının ödenmeyece­ğinin de açıklanmas­ıyla Türkİş, DİSK, Hak-İş ve Kamu Çalışanlar­ı Sendikalar­ı Platformun­un (şimdiki KESK) içinde yer aldığı Demokrasi Platformu, İstanbul’da Abide-i Hürriyet Meydanı’nda 1 Mayıs’ı kutladı. Mitinge yaklaşık 100 bin kişi katıldı. Konfederas­yon başkanları 5 Nisan kararların­ı eleştirere­k mücadele edecekleri­ni ilan etti. 1 Mayıs Ankara, İzmir, İzmit, Kayseri, Bursa, Adana, Niğde, Sivas, Çorum, Zonguldak, Samsun ve Antalya’da da kutlandı.

ORTAK VE YAYGIN KUTLAMALAR

Tabandaki baskıların etkisiyle 1995 ve 1996 yıllarında 1 Mayıs daha yaygın kutlandı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye