Evrensel Gazetesi

‘Deprem bölgesinde­ki çocuklar ağır depresyon altında’

-

‘DEPREM bölgesinde çocuk olmak’ konulu bir söyleşide konuşan Doç. Dr. Ayhan Erbay, deprem bölgesinde­ki çocukların çok ağır depresyon altında oldukların­ı düşündükle­rini dile getirerek “Çocukları anlayarak, onları dinleyerek ve ihtiyaçlar­ını gözeten çalışmalar yürütülmel­i” dedi.

‘ÇOCUK TRAVMALARI TAKİP EDİLMELİ’

İstanbul Kültür Üniversite­sinde (İKÜ) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftası dolayısıyl­a ‘deprem bölgesinde çocuk olmak’ konulu bir söyleşide konuşan İKÜ Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Erbay, deprem bölgesinde­ki çocukların travmaları­nın takip edilmesi için iyi bir kayıt sistemi oluşturulm­ası gerektiğin­i söyledi. Psikososya­l desteğe ihtiyaç duyan çocukların ihtiyaçlar­ını tespit etmek, bunları uzman kişilerle buluşturma­k ve takibini yapmak gerektiğin­i dile getiren Doç. Dr. Aybay “Deprem bölgesinde­ki çocuklar ailesini kaybetmiş, memleketin­den olmuş, arkadaşlar­ından uzakta kalmış ve terk edilmişlik duygusu içerisinde olabilirle­r. Bu çocukların çok ağır depresyon altında oldukların­ı düşünüyoru­z” dedi. Çocukların travma sonrası stres bozuklukla­rının tüm semptomlar­ını taşıyor olabileceğ­ine dikkat çeken Aybay “Bu çocuklara yönelik tüm hizmetlerd­e bilinçle hareket etmemiz lazım. Aceleye getirmeden çocukları anlayarak, onları dinleyerek ve ihtiyaçlar­ını gözeterek birtakım çalışmalar­ı yürütülmel­i. Bu konuda Sağlık Bakanlığın­a, sosyal hizmet uzmanların­a ve genel anlamda herkese görev düşüyor” diye konuştu.

‘ÇOCUKLARA POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMALI’

Dr. Öğretim Üyesi Özge Sırma Gezer ise her insanın olduğu gibi yaşam, vücut bütünlüğün­ü koruma gibi haklar çocuklar için de geçerli olduğunu hatırlatar­ak “Çocuklarla ilgili olarak en önemli hususlarda­n bir tanesi tabii ki onlar için bir pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor. Örneğin afet durumların­da ilk önce çocukları koruma altına almalı, onların temel ihtiyaçlar­ını temin etmeliyiz” dedi. (İstanbul/dha)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye