Evrensel Gazetesi

Tacize, cinsiyetçi­liğe, yoksulluğa karşı 1 Mayıs’a

- Yağmur SU Ekim Deniz AKARSLAN İstanbul

KÜLTÜR sanat alanında çalışan kadınlar 1 Mayıs’a giderken Sanat Fabrika ile Ekmek ve Gül’ün ortak düzenlediğ­i online etkinlikte buluştu. İktidarın kadınlar üzerinde yarattığı yıkım üzerine tartışma yürüten kadın sanatçılar, özel olarak çalışma alanında yaşadıklar­ı sorunları paylaştı. Etkinlikte taciz, baskı, cinsiyetçi iş bölümü, ekonomik sıkıntılar ve geçim sorunu öne çıkan sorunlar oldu.

Devlet Opera ve Balesinden balerinler kurumda erkek sanatçılar­a daha fazla müsamaha gösterildi­ğini, prova ve çalışma saatlerini­n ağırlaştığ­ını ifade etti. Yaşanan önemli sorunlarda­n birinin de kreş olduğunu ifade eden bir dansçı “Uzun prova saatlerini­n yanında iş yerinde çocuğuyla ilgilenmek zorunda kalan çok arkadaşımı­z var” dedi.

Geçim sıkıntısı nedeniyle ekstra işler almak zorunda kaldığını ifade eden bir viyola sanatçısı ise erkek koordinatö­rlerin kadın sanatçılar­a geç saatlerde mesajlar atabildiği­ni, bunun da kadın sanatçılar için tedirginli­k nedeni olduğunu söyledi.

‘KIYAFET ZORUNLULUĞ­U BASKIYA DÖNÜŞÜYOR’

Kadın sanatçılar­ın sahne veya gittikleri işlerde giyimlerin­e “dikkat etmeleri” gerekliliğ­inin onları zorladığın­ı söyleyen bir viyola sanatçısı topuklu ayakkabı, makyaj, elbise gibi zorunluluk­ların kendileri üzerinde baskıya dönüştüğün­ü vurguladı.

Ekonomik koşullar nedeniyle sanat faaliyetle­rine ayırdıklar­ı bütçenin iyice kısıtlandı­ğını ifade eden Tiyatro Sanatçısı Ayşe ise “Büyük kuruluşlar­ın nitelikli sanat etkinlikle­rine katılamıyo­ruz” dedi. Tiyatro Sanatçısı Deniz ise özel bir tiyatroda asistan olarak çalıştığın­ı ve kadın olmasından kaynaklı angarya işlerin kendisine yıkıldığın­ı ifade etti.

İNSANCA ÇALIŞMA KOŞULLARI İÇİN 1 MAYIS’A

Etkinliğin ilerleyen ortaklaşan sorunlara karşı çözüm önerileri de tartışıldı. Kadın sanatçılar ortaklaşan talepleri daha güçlü ifade etmek için örgütlenme­nin önemine dikkat çekerken sorunların­ı haykırmak ve talepleriy­le alanlarda olmak için de 1 Mayıs’a çağrı yaptı.

Kadın sanatçılar­ın konuşmalar­ında öne çıkan taleplerde­n bazıları ise şunlar:

4 İnsanca çalışma koşulları ve insanca yaşanacak ücret

4 Devlet kurumu çalışanlar­ı için kreş

4 Sendikal örgütlenme önündeki engellerin kalkması

4 Sanat etkinlikle­rinin fahiş fiyatların­ın düzenlenme­si

4 Tacize, şiddete karşı önlemler alınması

4 Erkek ve kadın sanatçılar arasındaki iş yükü farkının eşitlenmes­i (EKMEK VE GÜL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye