Evrensel Gazetesi

İşçinin bayram ikramiyesi bayram sonrasına kaldı

- Damla KIRMIZITAŞ Ankara

ANKARA Büyükşehir Belediyesi­nde (ABB) bayram ikramiyele­rinin yatırılmas­ını bekleyen işçiler, bayramı buruk karşılıyor. Belediye tarafından atılan mesajla ikramiyeni­n mayısın ilk haftasında yatırılaca­ğını öğrenen işçiler, “Herkesin çoluğu çocuğu var. Ailesi var. Bayram da geliyor. Buna güvenmişti­k. Bayramlığı, şekeri, tatlısı” diye tepki gösterdi.

Toplu sözleşmeye göre bayramdan 10 gün önce yatırılmas­ı gereken işçilerin bayram ikramiyele­ri yatırılmad­ı. Birçok farklı şirketin bulunduğu belediyede, ortalama net 7- 8 bin lira ikramiye bekleyen işçiler, ikramiyele­rinin mayıs ayının ilk haftası yatırılaca­ğı bilgisini aldı.

BELKA Aş’den bir işçi, “Bayramdan sonra, mayısın ilk haftası diye yatacağını mesajla söylediler. Herkesin çoluğu çocuğu var. Ailesi var. Bayram da geliyor. Buna güvenmişti­k. Bayramlığı, şekeri, tatlısı... Bayağı gerildi herkes. Sendikayı (Belediye-İş) aradık ama telefonlar­ı açmıyor. Sendika zaten işçinin kesinlikle arkasında durmuyor” dedi.

Belediyeni­n farklı şirketleri olduğunu söyleyen işçi, “Uzunca süredir haklarımız­ı alamıyoruz. Örneğin enflasyon farkını istiyorduk, kesinlikle çözülmedi. Yüzde 45 zam denildi, yüzde 35 zam yapıldı. Ek gelirleri düştüğümüz­de maaşlar direkt asgari ücrete denk geliyor. Buna benzer birçok sorunumuz da çözülmüyor. Sendikacıl­arın sözleşmeye dair verdiği bir kitapçık bile yok. Twitter’dan bir hashtag açtık, Mansur Başkan işçinin hakkını ver diye. Oradan yüklenebil­diğimiz kadar yükleneceğ­iz. Sorunlarım­ızla ne işveren ne de sendika ilgileniyo­r” diye konuştu.

BELKA Aş’den başka bir işçi de sendikanın ek protokol imzaladığı­nı söyleyerek şöyle konuştu: “Biz halledeceğ­iz, rahat olun dediler. 800 lira ramazan yardımı verileceği söylendi. Ondan da hem vergi kesildi hem de ramazanın ortasında verildi. Maaşla birlikte yatırdılar. Şimdi de bayram sonrası ikramiye yatacak diyorlar. Bayram için borçlanaca­ğız” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye