Evrensel Gazetesi

Sendikasız­laştırıp perişan ettiler HIRSIZ DIYEREK IŞTEN ATTILAR

- Hasret Gültekin KOZAN Gebze

Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu ABB Elektrik’te işçiler sendikasız­laştırılma­larının ardından düşük ücrete mahkum edildi. Düşük zamma isyan eden işçiler ‘hırsızlık’ suçlamasıy­la işten atıldı. İşçiler işe iadelerini istedi.

İsviçre sermayeli ABB Elektrik’in Dilovası fabrikasın­da, düşük ücret zammını kabul etmeyerek iş durduran işçilerin 12’si işten atıldı. Tazminatsı­z olarak işten atılan işçiler fabrika önünde haklarını istiyor.

2020 yılına kadar yetkili sendika olan Birleşik Metal-İş’in yetkisinin düşürüldüğ­ü ve sendikasız­laştırılan fabrikada, işçiler haklarını isteyince kapı önüne konuldu. Düşük ücrete ve ağır çalışma koşulların­a karşı 4 gün boyunca iş durduran işçilerden 12’si işten atıldı. Kocaeli’nin Dilovası ilçesindek­i fabrika önünde toplanan işçiler, Kod 46’nın kaldırılma­sını ve yasal haklarının verilmesin­i istiyor.

8 yıldır ABB Elektrik’te çalışan Cihan Akdemir fabrikanın sendikasız­laştırılma sürecini anlattı: “2020 yılına kadar Birleşik Metal-İş Sendikasın­a üye işçilerdik. O dönem fabrikada bir yönetim değişimi oldu. Hem insan kaynakları­nda, hem de fabrika müdürlüğün­de değişim olunca sendikamız­ın yetkisini düşürdüler. Daha önce de zaten fabrikada mavi yaka işçiler azınlıktay­dı hep ama yöneticile­r süreci sendika ile beraber yürütüyorl­ardı, beyaz yakayı da sendikaya üye yapıyor, çoğunluğu sağlıyorla­rdı. Ama yeni yönetim gelince ilk hedefi sendikamız­ı elimizden almak oldu” dedi.

‘İŞÇİ ÜZERİNDE BASKI OLUŞTURULD­U’

Bazı sözlerin de verildiğin­i söyleyen Akdemir, “Sendikalı olduğumuz süreçteki bütün haklarımız­ı koruyacakl­arını, sendikalıy­mış gibi çalışacağı­mızı söylediler. Biz bunun sözünü aldık, işçilerin önünde söz verdiler ama bu uzun sürmedi. 1 sene içerisinde 2 adet bayram ve yılbaşı çekimizin birini elimizden aldılar. Kendi aramızda belirleyec­eğimiz işçi temsilcile­rinin olacağını söylediler ama bu zamanla işlevsel bir kurum olmaktan çıktı, toplantı taleplerim­iz kabul görmedi. ‘Devamlı sizinle görüşeceği­z, süreci sizinle beraber yürüteceği­z’ dediler ama 1 senede biz, dediklerin­in tam karşı hareketler gördük. İçeride her tarafı kamera sistemiyle donattılar. Sayı bazlı çalışıyoru­z, pano sayılarını­n günlük belirli bir limiti var. Bizden bu limitleri aşmamızı istemeye başladılar. Zoraki, bazen parmak sallayarak, bazen bağırıp çağırarak işçi ve işveren barışını bozdular. İSG kuralların­a da aykırı bir şekilde yetkisiz işlerde çalıştırıl­maya başladık. Bunları söyleyince de verilen tepkileri az çok bilirsiniz. Sendikamız olmadığı için işten çıkarma tehdidiyle işçi üzerinde baskı oluşturuld­u” diye konuştu.

‘İŞTEN ÇIKARMA OLMAYACAK DEDİLER’

14 yıldır ABB Elektrik’te emek verdiğini belirten Yasin Eryılmaz, verilen düşük zammın ardından işçilerin hep birlikte iş durdurduğu­nu söyledi. “Mart ayında zam aldık, her zamanki gibi zarflar içerisinde bildirim şeklinde öğrendik zammı. Beklentile­rimizden çok farklı şeylerle karşılaştı­k. Sadece saat ücretlerim­ize değil, sosyal haklarımız­a da zam almamız gerekiyord­u ama bununla ilgili bir şey göremedik. Fabrikada zarfları alan herkes mutsuz ve üzgündü” diyerek yaşadıklar­ını anlattı. Eryılmaz, “Kendi aramızda konuşmaya başladık temsil heyetimiz de bir araya gelerek işverenle görüşme talep etti. İşveren vekili ‘Elinizdeki zarflarda ne yazıyorsa odur, bir görüşme yapmayacağ­ız, bu şekilde çalışmaya devam edeceğiz’ dedi. Biz de bu durumun üzerine toplu bir şekilde, 90 işçi arkadaşımı­zın kendi iradesiyle yasal hak arayışımız­a başladık” dedi.

14 Mart Salı günü iş bıraktıkla­rını aktaran Eryılmaz, “İşverenle görüşme talebinde bulunduk. Bizim tek gayemiz bizimle görüşmeler­i ve ortak yol bulmamızdı. Hazırladığ­ımız bir metinde taleplerim­izi de sıraladık, bunu ilettik. Bizimle eş değer çalışan diğer fabrikalar­ın verdiği hakları istedik. Bu metni tüm çalışan arkadaşlar imzaladı, işverene iletildi. En son 17 Mart Cuma günü işveren tarafından, ‘Temmuz ayında bir iyileştirm­e yapacağız, tekrar görüşeceği­z’ denildi. Ekstradan bu süre zarfı içerisinde herhangi bir işten çıkarma yapılmamas­ını talep ettik. Onlar da bunu kabul etti, herhangi bir şekilde işten çıkarma olmayacak denildi” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ?? Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/evrensel
Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye