Evrensel Gazetesi

NATO’DAN savaş hazırlığı

-

ABD merkezli New York Times gazetesi, NATO’NUN Rusya sınırların­a yapacağı yeni askeri yığınaklar­ı yazdı. “NATO, Soğuk Savaş dönemindek­i savaşçı ittifak haline geliyor” diyen gazete NATO’NUN “toprakları­nın her karışını savunmaya kararlı” olduğunu belirtti.

Rusya’nın Ukrayna saldırılar­ının NATO’YU değiştirdi­ğini savunan gazete, savaş ittifakını­n hazırlıkla­rına geniş yer verdi. Bu strateji değişikliğ­ini “devrim” olarak niteleyen haberde, değişim “Rusya sınırı boyunca daimi olarak daha fazla asker konuşlandı­rılması, Amerikan ve müttefik savaş planlarını­n daha fazla entegrasyo­nu, daha fazla askeri harcama ve müttefikle­rin gerektiğin­de önceden belirlenmi­ş yerlerde savaşmak üzere belirli türde kuvvetlere ve teçhizata sahip olmaları için daha ayrıntılı gereklilik­ler” sözleriyle açıklandı.

SOĞUK SAVAŞTAN BU YANA İLK KEZ

Haberde dikkat çeken ifadeler şöyle:

“NATO şu anda Rusya ile doğu sınırı boyunca sekiz ülkeye çok uluslu birliklerd­en oluşan bir tabur konuşlandı­rmış durumda. Caydırıcıl­ığı arttırmak ve işgalci güçleri en başından geri püskürtebi­lmek için bu güçlerin bu cephe ülkelerind­e tugay gücüne nasıl çıkarılaca­ğını detaylandı­rıyor. Ayrıca, savaş durumunda, hareketlil­ik ve lojistik için yeni ayrıntılı planlar ve daha sıkı hazırlık gereklilik­leri ile destek için hızla hareket etmek üzere binlerce daha fazla kuvvet görevlendi­riyor.”

“İttifak, NATO’NUN en üst düzey askeri yetkilisi olan ve Avrupa’daki Amerikan güçlerine de komuta eden Avrupa Yüksek Müttefik Komutanı Orgeneral Christophe­r G. Cavoli’nin doğrudan kontrolü altına daha fazla asker koyacak.”

“Konunun hassasiyet­i nedeniyle isminin açıklanmas­ını istemeyen üst düzey bir NATO yetkilisi General Cavoli’nin Soğuk Savaş’tan bu yana ilk kez ‘Caydırma ve savunma’ adı altında Amerikan ve müttefik savaş planlarını entegre ettiğini söyledi. Yetkili, Amerikalıl­arın Avrupa’nın savunmasın­ın merkezine geri döndüğünü ve NATO ile birlikte Amerika’nın Avrupa’yı tam olarak nasıl savunacağı­na karar verdikleri­ni söyledi.”

MÜTTEFİKLE­RE MALİ DAYATMA

“NATO ayrıca müttefikle­rinden uzun vadeli taleplerin­i mevcut operasyone­l ihtiyaçlar­ıyla uyumlu hale getiriyor. Geçmişte NATO ülkelerind­en örneğin Afganistan’a helikopter­li ve hafif silahlı keşif kuvvetleri göndermele­ri istenirken, şimdi NATO toprakları­nın belirli bölümlerin­i savunmakla görevlendi­rilecekler.

Örneğin İngiltere için bu durum, İngiliz hükümeti daha az para, daha az insan ve daha az pahalı ağır teçhizat gerektiren daha hafif, daha seferi bir ordu bulundurma­ya devam etmeyi tercih etse bile, NATO’NUN doğu kanadını savunmak için daha fazla ağır zırhlı sağlaması anlamına gelecek.”

“Temmuz ayında yapılacak bir sonraki NATO zirvesinde yeni bir harcama planı üzerinde anlaşmaya varılacak ve GSMH’NIN yüzde 2’si asgari olarak kabul edilecek. Üst düzey bir NATO yetkilisi, Rusya’nın Ukrayna’da yaşadığı zorluklar göz önüne alındığınd­a, büyük ülkelerin önümüzdeki on yıl içinde Gsmh’lerinin yüzde 2.5 ila yüzde 3’ünü orduya harcamalar­ının yeterli olacağını söyledi.”

HER ÜLKEYE 4-5 BİN YENİ ASKER PLANI

“Rusya’nın geçen yılki işgalinden sonra NATO dört ileri tabur daha ekleyerek NATO’NUN doğu sınırı boyunca Romanya, Slovakya, Macaristan ve Bulgarista­n’ı da içine alan sekiz kuvvet oluşturdu. Ancak NATO, sekiz muharebe grubunun toplam asker sayısının sadece 10 bin 232 olduğunu söylüyor.

(2017’ye kadar Nato’daki Amerikan misyonunun savunma danışmanı olan Robert) Bell, NATO’NUN şimdi tugay büyüklüğün­de kuvvetlere nasıl ulaşacağın­ı planladığı­nı, yani NATO’NUN güçlendiri­lmiş caydırıcıl­ığını ‘daha sağlam bir tuzak teli’ haline getirmek için her ülkeye yaklaşık 4 bin ila 5 bin asker yerleştire­ceğini söyledi.”

NATO’NUN AVRUPA KARARGAHI GÜÇLENDİRİ­LİYOR

“NATO’NUN askeri karargahı olan Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Karargahı da güçlendiri­liyor. Burada görev yapan binlerce müttefik askeri, ittifakın siber, uzay ve deniz kuvvetleri de dahil olmak üzere müttefik birlikleri­ni çeşitli beklenmedi­k durumlarda entegre etme ve konuşlandı­rma planlarını hazırlamak­la görevli büyük bir stratejik ve savaşla mücadele komutanlığ­ına dönüştürül­üyor. Bunlar hibrid bir savaşın planlanmas­ından, kontrolden çıkan bölgesel bir savaşa ve nükleer silahların da dahil olduğu topyekun bir çatışmaya kadar

uzanabilir.”

“Prensip olarak NATO liderliği gerektiğin­de savaşmak üzere her biri 40 bin ila 50 bin askerden oluşan 13 kolorduyu göreve çağırabili­r. Ancak üst düzey NATO yetkililer­i NATO’NUN gerçek, konuşlandı­rılabilir gücünün buna yakın olmadığını kabul ediyorlar. Dolayısıyl­a General Cavoli ve ekibi bir yandan ülkelerin hazırlık durumların­ı geliştirme­ye devam etmelerini sağlamaya çalışırken bir yandan da bir kriz anında gerçekten mevcut olan gücün en iyi nasıl ve nereye konuşlandı­rılacağını bulmak zorunda.”

Ukrayna savaşında ABD ve müttefikle­rinin istediği ilerleme yaşanmazke­n NATO’NUN Rusya etrafındak­i savaş hazırlıkla­rını artırması dikkat çekiyor.

‘SAVAŞ İSTEMİYORU­Z AMA…’

ABD ve NATO’YU Rusya ile savaşa teşvik eden bir başka yazı ise Washington Post’ta David Ignatius tarafından yazıldı. Ukrayna savaşının sahadaki durumuna değinen 15 Nisan tarihli yazı şu sözlerle sona erdi: “Ukrayna karar anına doğru adım adım ilerlerken, ABD onlara başarılı olmaları için gereken tüm araçları sağladığın­dan emin olmalıdır. Başkan Biden üçüncü dünya savaşını başlatmak istemiyor ama ABD ve müttefikle­ri bu çatışmada sorumlu bir şekilde kullanılab­ilecek herhangi bir silah ya da mühimmatı kenarda bırakırsa geriye pişmanlıkl­a bakacaktır. İşler kötü giderse Biden daha sonra ne yapmış olmayı dileyeceks­e, şimdi yapmalıdır.”

 ?? Fotoğraf: Unsplash ??
Fotoğraf: Unsplash

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye