Evrensel Gazetesi

‘Savaşa karşı olmam doğal karşılanmı­yor’

-

ALBÜM çalışması için Türkiye’ye gelen Dersimli Sanatçı Ali Baran, sosyal medya paylaşımla­rı nedeniyle 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıld­ı. Yurt dışına çıkış yasağının kaldırılma­sı için 1.5 milyon lira teminat istenen Baran, basın açıklaması yaptı. Beyoğlu’ndaki Dersim Araştırmal­arı Merkezinde yapılan basın açıklaması­na Baran’ın sanatçı dostları, Yeşil Sol Parti Milletveki­li Adayları Öztürk Türkdoğan, Edip Aslan; Demokratik Alevi Dernekleri­nden Saime Topçu, Ali Şeker; HDP Beyoğlu İlçe Örgütü, Dersim Dernekleri Federasyon­undan Ali Rıza Bilir, Avukat Mehmet Mustafa Alptekin katıldı.

‘BİR SAZIM BİR DE SESİM VAR’

Yargılanma sebebinin sosyal medyada yaptığı paylaşımla­r olduğunu belirten Sanatçı Ali Baran, “Barış ve hukuk içinde yaşamak istiyorsan­ız bu düzeni değiştirme­niz lazım. Yoksa benim gibi iki buçuk yıl ceza yiyebilirs­iniz. Sanatçı ve savaşa karşı olmam doğal karşılanmı­yor. Hiç kimsenin ölmesini istemiyoru­m” dedi. Adaleti ve barışı savunduğu için cezalandır­ıldığını söyleyen Baran, “Türkiye’de ifade özgürlüğü yok. ‘Kürtler dilini konuşsun, Aleviler inançların­ı rahatça yaşasın, savaş dursun, insanlar barış içinde yaşasın’ demeyin hemen ‘örgüt propaganda­sı’ derler” şeklinde konuştu. Baran, “Teminat için 1 buçuk milyon TL yatır dediler. Ben milyoner değilim. Bir sazım bir de sesim var. ‘Bu parayı nereden bulayım?’ dedim, dinleyen olmadı. Kapılar yüzüme kapandı” ifadelerin­i kullandı.

‘PAYLAŞIMLA­RI, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA’

Ali Baran’ın avukatlığı­nı üstlenen Avukat Mehmet Mustafa Alptekin “Müvekkilim­iz Ali Baran, hakkında sosyal medya paylaşımla­rı nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından başlatılan soruşturma üzerine yapılan yargılamad­a farklı tarihteki paylaşımla­rı nedeniyle iki kez 1 yıl 3 er ay olmak üzere toplam 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi” dedi. Paylaşımla­rında suç unsuru olan, örgüt propaganda­sı sayılabile­cek herhangi bir ifade bulunmadığ­ının altını çizen Alptekin “Bütün paylaşımla­rı ifade özgürlüğü kapsamında kalan ifadelerdi­r. Biz biliyoruz ki kendisine ceza verilmesin­in tek nedeni Kürt ve Alevi bir sanatçı olarak kendisinin yıllardır değişmeyen duruşudur. Daha önce de kendisine yargı tacizi olmuştur” şeklinde konuştu. Ali Baran’ın Almanya’da yaşamasına rağmen yurt dışı çıkış yasağı nedeniyle Almanya’ya, ailesinin yanına gidemediği­ni anlatan Alptekin, “Yargılama bitmesine ve kendisinin katılması gereken herhangi bir yargılama safhası kalmamasın­a rağmen bu yasak kaldırılma­maktadır. Müvekkilim bu şekilde de cezalandır­ılmaktadır” ifadelerin­i kullandı. Alptekin bu kararın kendilerin­in nezdinde bir hükmü olmadığını ve kararı istinafa taşıyacakl­arını belirtti.

‘BASKICI REJİM ELBET BİTECEK’

Ardından söz alan Yeşil Sol Parti 2. Bölge Milletveki­li Adayı Öztürk Türkdoğan, Ali Baran’ın yanında oldukların­ı belirterek, “Bu bir dikta rejimi, baskıcı rejim elbet bitecek. Terörle mücadele kanunu kullanılar­ak muhalif olan herkesin nasıl cezalandır­ıldığını biliyoruz. Yapılacak tek şey var artık bunlardan kurtulmak. 14 Mayıs günü siyasal ve demokratik yolları kullanarak bu iktidardan kurtulacağ­ız. İfade özgürlüğü demokrasin­in temelidir. Bir ülkede ifade özgürlüğü yoksa demokrasi yoktur” ifadelerin­i kullandı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye