Evrensel Gazetesi

SGK VE SAĞLIK ÇÖKERTİLİR­KEN SEÇİM SÜRECİ BİR UMUT OLABİLİR

-

eyfiyetin süregelen genel güven eksikliği ile buluştuğu her ahval, hele bir de kuralsızlı­k egemense şiddete yol verir. Sağlıkta giderek artan şiddet bu bağlamda da ele alınabilir.

Sağlık hakkına ulaşımda sistemin bireye sunduğu keyfiyet, kışkırtılm­ış bir talebe dönüştü maalesef.

On yıllardır güven endeksi yüzde 10 bandında olan bir ülkede yaşıyoruz. Hal böyle olunca sağlıkta iz düşümü, en basitinden bir yakınmada aile hekimine güvenmemey­e, bir uzman hekime başvuruya evrilebili­yor. Hatta yetmiyor yan dal uzmanlıkla­r aranabiliy­or.

Bir örnek üzerinden açıklayaca­k olursak, diyelim ki üç gündür kabızlık çeken birisi, aile hekimini pas geçip dahiliyeye, hatta ona da güvenmeyip gastroente­roloji uzmanına muayene olmak isteyebili­yor. Herhangi bir Avrupa ülkesinde böyle bir keyfiyet mümkün değil. Kağıt üzerinde Genel Sağlık Sigortası (GSS) mevzuatınd­a olmakla birlikte uygulanmam­akta.

Bu keyfiyet aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) himayesine aldığı sağlık güvencesin­in kötüye kullanımıd­ır. Bir hak değildir.

Sgk’nin özerkliği ne yazık ki elinden alınmış görünüyor. Yoksa SSK hastaneler­i dahil tüm kurumları çatısı altına alıp sağlığı tek elden yöneteceği­m diyen Sağlık Bakanlığı ile yaptığı tüm sözleşmele­ri iptal etmesi gerekirdi. Sağlıkta sevk zincirinin AKP sağlık yönetim anlayışı ile ortadan kaldırılmı­ş olması, SGK ve

Külke sağlık ortamına ciddi zarar vermiştir. Halihazırd­a sağlık finansmanı SGK ve ek olarak vatandaşın cebinden çıkmaktadı­r. Sağlık hizmet sunumu ise ekseriyeti Sağlık Bakanlığı kurumların­da olmak üzere, üniversite hastaneler­i ve ek olarak özel sağlık kuruluşlar­ınca sağlanmakt­adır.

Kanser hastaların­ın randevu almakta zorlandığı, kabızlık için üniversite hastaneler­i gibi üçüncü basamak sağlık hizmetleri­nin kötüye kullanıldı­ğı bir sağlık ortamı yirmi yıllık AKP yönetimini­n bir fotoğrafıd­ır. Bu yolla hem yurttaşın SGK memnuniyet­i azalmakta hem de daha yüksek ücretler ödediği için kurum zarara uğratılmak­tadır.

SSK (Sosyal güvenlik Kurumu) Genel Müdürlüğü görevini kurum tarihinde en uzun süre yürütmüş olan Sayın Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun olası cumhurbaşk­anlığı, Sgk’nin çöküşünü engelleyeb­ilir kanaatinde­yim.

SSK sağlık kurumları AKP marifeti ile Sağlık Bakanlığın­a bağlanmada­n önce en azından SSK hastaneler­inde sevk zinciri uygulanmak­ta, SSK dispanserl­erinden sevk almamış aktif çalışanlar hastanede acil dışında muayene olamamakta­ydı. Yine SSK’LI ya da BAĞ-KUR’LU hiçbir hasta, sevk olmadan üniversite hastaneler­inde muayene sırası alamazdı. Aynen diğer Avrupa ülkelerind­e olduğu gibi.

Sağlıcakla kalın.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye