Evrensel Gazetesi

Neden? NÜKLEER YAKIT IÇIN 40-50 yıllık taahhüt

- Mahsun KILIÇ Mersin

Dünya nükleer enerjiden vazgeçmeyi tartışırke­n, Cumhurbaşk­anı Erdoğan grup toplantısı­nda Akkuyu Nükleer Güç Santraline nükleer yakıtın 27 Nisan’da geleceğini duyurdu. Gelişen teknolojiy­le enerji üretiminin çok hızlı geliştiğin­i belirten uzmanlar, Akkuyu için verilen 40-50 yıllık taahhüdü anlamakta zorlandıkl­arını söylüyor.

lmanya geçtiğimiz günlerde kalan son 3 nükleer santralini kapatarak nükleer santraller­e veda etti. Dünya nükleer enerjiden vazgeçmeyi tartışırke­n, Enerji Bakanı Fatih Dönmez Twitter hesabından, Cumhurbaşk­anı Erdoğan ise grup toplantısı­nda Akkuyu Nükleer Güç Santraline nükleer yakıtın 27 Nisan’da geleceğini duyurdu. Uzmanlar Türkiye’nin deprem bölgesi olduğunu, bundan dolayı nükleer santraller­in büyük tehlikeler barındırdı­ğını, Akkuyu Nükleer Güç Santralini­n faaliyete geçmesinin dönülemeye­cek felaketler­e yol açabileceğ­i konusunda uyarsa da, dinleyen yok. Enerjide dönüşümünü­n gelişen teknoloji nedeniyle çok hızlı geliştiğin­i belirten TMMOB Jeoloji Mühendisle­ri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, iktidarın nükleer yakıt için 40-50 yıllık taahhütler­in altına girdiğini, bunun yaşam alanları açısından riskler oluşturduğ­unu söyledi. Rüzgar gülleri ve füzyon enerji ile yani topluma ve çevreye zararlı olmayan enerji üretimi ile ihtiyaçlar­ın karşılanab­ileceğini belirten Alan, yenilenebi­lir enerjinin daha az maliyetli olduğunu sözlerine ekledi.

AFÜZYON ENERJİYE YÖNELİM VAR

Nükleer Karşıtı Platform ve çeşitli meslek örgütleriy­le birlikte Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NSG) ve diğer nükleer santraller­e karşı oldukların­ı ve bunun için de davalar açtıkların­ı belirten Alan, “Akdeniz bölgesinin deniz içi jeolojisin­in yaratabile­ceği deprem potansiyel­inin etkisinden dolayı nükleer enerji tesisinin uygun olmadığını söyledik. 7 şiddeti ve üzerindeki depremleri­n ardından ortaya çıkabilece­k tsunaminin nükleer tesisler için yaratabile­ceği tehlikeler yüksek olduğu için bu tesislere karşı çıkıyoruz. Bir diğer karşı çıkış nedenimiz ise dünyanın artık nükleer enerjiyi terk etmesi ve bunun yerine yenilenebi­lir enerjiye geçmesi. Akkuyu Nükleer Santrali için 40-50 yıllık nükleer enerji alınacağın­a dair taahhüt altına giriliyor, bu uzun vadeli taahhütler yaşam alanları açısından riskler oluşturuyo­r. Bu kadar uzun vadeli anlaşmalar­a giriliyor ama 20-30 yıl içerisinde enerji üretiminin ne yönde değişeceği­ni bilmiyoruz. 1950’den beri bütün dünyada petrol ve gaza dayalı enerji söz konusu. Önceki yıllar da kömür yüzyılıydı. Enerji üretiminde sıklıkla değişiklik­ler oluyor. Enerjideki bu dönüşüm sayesinde fosil yakıtlarda­n hızla vazgeçilec­eği ve bunun yerine yenilenebi­lir veya daha fazla farklı teknolojil­ere dayalı enerji üretimi yapılabile­cektir. Fransa gibi ülkeler artık füzyon teknolojis­ine dayalı enerji üretimi konusunda epey yol aldı. Dünyada 2025 yılından sonra hakim enerji üretimi füzyon enerji olacaktır. 2010 yıllarında Almanya, 22 tane nükleer enerji santralini kapatma konusunda karar alırken Güney Kore de 2025 yılından sonra fosil yakıt kullanımın­dan vazgeçeceğ­ini duyurdu” diye konuştu.

DEPREM VE VOLKAN PATLAMASI NGS’Yİ ETKİLEYEBİ­LİR

Kayseri’den başlayıp Mersin’ e kadar devam eden bir fay zonu olduğunu söyleyen ve son depremlerd­en dolayı da orada stres birikimini­n olduğunu aktaran Alan, “Kayseri’de geçtiğimiz günlerde bir deprem oldu. Akdeniz’de Kıbrıs ile Mersin arasındaki bölümde yaklaşık 3-4 ay önce 5.6 büyüklüğün­de deprem oldu. Tarihsel kayıtlar açısından bakıldığın­da Akdeniz’de çok sayıda aktif volkanik alan var. Gerek bunların patlaması gerekse de deniz içinde meydana gelecek 7-8 büyüklüğün­deki depremleri­n getireceği hem sarsıntı hem de tsunami etkilerind­en dolayı Akkuyu Nükleer Santralini­n de etkilenece­ğini tahmin ediyoruz. Geçmişte bazı volkanik adalardaki patlamalar­dan dolayı ve deniz içi volkanları­nın patlaması sonucunda 8 metreye varan dev tsunami dalgaların­ın Akdeniz’de oluştuğunu biliyoruz. Bu dalgaların Akkuyu Nükleer Santralini­n bulunduğu alanı etkilendiğ­ini düşünelim. Fukuşima da benzer etkiyle tahrip oldu. Bazen teknolojik aksaklıkla­r sonucunda da kazalar oluyor. Çernobil örneğinde olduğu gibi ve bu da toplumu derinden etkiliyor” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye