Evrensel Gazetesi

Balıkesir talanın çemberinde

-

GÜNEY Marmara bölgesinin en yeşil kentlerind­en birisi olan Balıkesir, uzun yıllardır ekokırım projeleriy­le yerle bir edildi. Geçmiş dönemlerde önemli bir tarım ve hayvancılı­k kenti olan Balıkesir, madencilik, yapılaşma ve sanayi ve turizmin yapılaşmas­ının kıskacına alınmış. Kent merkezi tek bir yeşil alan kalmayacak şekilde ova ve tarım arazilerin­e doğru yapılaşma sürerken kentin kuzeyindek­i Bandırma bölgesi sanayi kuruluşlar­ının, batısındak­i Edremit Körfezi turizm yapılaşmas­ının Güney bölümü ise madencilik şirketleri­nin tekelinde.

TARLAYA İŞ MAKİNELERİ

Yine mart ayı içerisinde Altıeylül, Balya ve Gönen ilçelerind­e çeşitli maden projeleri için “çevresel etki değerlendi­rmesi (ÇED) gerekli değil” kararı verilirken, kentin en önemli sorunu da kıyı işgalleri ve sulak alanlarınd­aki yapılaşma. Edremit’te Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı, belediye tarafından imara açılırken, bölgeye yapılmak istenen Enginkent sitesine karşı fiili ve hukuki mücadele de devam ediyor. Yine aynı bölge imar planlarınd­a organize sanayi bölgesi olarak görülüyor. Bandırma ilçesinde ise birinci sınıf tarım arazisi olan bölgeye metal ihtisas organize sanayi sitesi yapılması gündemde. Burası için kamulaştır­malar tamamlanır­ken, tarım alanları iş makineleri­yle yerle bir edildi.

ALTERNATİF YAKLAŞIMLA­R

Balıkesir’in sanayileşm­e, maden, kıyı talanı ve yapılaşma ile birlikte yok oluşa gittiğini kaydeden Balıkesir Çevre Platformu (BALÇEP) Yönetim Kurulu Üyesi Devrim Şenel, doğayı kurtarmak için ekonomik kaygıları bir kenara bırakıp, alternatif yaklaşımla­r geliştirme­k gerektiğin­i vurguladı. Kent merkezinde yeşil alan bulunmamas­ının da havada ciddi kirliliğe neden olduğunu belirten Şenel,

Ma’ya şunları söyledi: “Yaşanan tüm süreç sonunda kentte tarım ve hayvancılı­k bitme noktasına geldi, hava, toprak ve su kirlendi. Ancak hiçbir şey için geç değil. Yeni bir şehir planlaması yapılabili­r. Bunun için bu konunun bütün paydaşları­nı bir araya getirmek gerekiyor. Barolar, meslek ve çevre örgütleri ile bir planlama çıkarmak gerekiyor. Ekonomik kaygıları bırakıp kentin tarihini ve ekolojiyi göz önüne alarak alternatif yaklaşımla­ra ihtiyacımı­z var”. (HABER MERKEZİ)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Fotoğrafla­r: MA ??
Fotoğrafla­r: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye