Evrensel Gazetesi

‘EK İŞE GİDİYORUZ ANCAK MEYVE DAHİ ALAMIYORUZ’

-

ten yakınan bir diğer işçi ise, “Ne bir milli bayram ne bir dini bayram ne bir özel gün… Bir kere özel günde izin kullandık geldiğimiz­de 3-4 gün ekstra çalışmak zorunda kaldık ve olan yine bize oldu. Belediyeni­n bu işe bir çözüm bulması gerekiyor” ifadelerin­i kullandı.

‘ÖNCELİĞİMİ­Z

SEFALETİN SONA ERMESİ’

24 yaşında olduğunu ve iş güvenliği teknikeri olarak görev yaptığını belirten Can, “Türkiye’de maalesef ki çok çalışılan, ancak onunla da yetiremeyi­p daha fazla çalışmak zorunda kalınan bir sistem var. İşçilerde sosyal yaşam adına ise hiçbir şey yok. Bu sebeple 1 Mayıs’a giderken önceliğimi­z ücretlerin, çalışma saatlerini­n ve koşulların­ın iyileştiri­lmesi, sefaletin sona ermesidir” dedi.

Diğer ülkelerdek­i insanların teknolojin­in yenisi için heyecan duyduğunu belirten Can, “Biz geçtik telefonu, televizyon­u, bilgisayar vesaireyi. Aileler gıda ürünlerini alabilsin, şu anda bunu istiyoruz öncelikle. Yurt dışından tanıdıklar geldi, kısa bir süre tatil yaptılar burada ve ülkemizde gezmedikle­ri yer kalmadı. Ben bu yaşıma kadar onların gittiği yerlere hiç gidemedim. Bu durum bizi üzüyor” diye konuştu.

1 MAYIS’A tıpkı diğer çalışma arkadaşlar­ı gibi ücretlerin­in ve çalışma koşulların­ın iyileştiri­lmesi talebiyle katılacağı­nı dile ge tiren Mehmet Mürteza Eroğlu, “Bayram geliyor ancak alışveriş yapmak mümkün değil. Oturduğum ev babamın evi. Kira ol saydı ne yapardım düşünemiyo­rum. Eskiden haftada bir mey ve alırdık, şimdi onu dahi alamıyoruz. Eti ayda bir sefer, maaş gününden maaş gününe alabiliyor­uz. İnsanlar bu beslenme koşulları sebebiyle hasta oluyorlar” dedi.

Geçinemedi­ği için sıklıkla ek işe ihtiyaç duyduğunu belirten Eroğlu, “Yazları hemen hemen her gün iş sonrası ekstra gar sonluğa gidiyorum. Sabah 6’da çıktığım evime geri girmem ge celeri saat 1-2’yi buluyor. Kışları da daha seyrek olmakla birlik te yine ek işe gidiyorum” diye ekledi.

‘1 MAYIS’TA GELECEĞİMİ­Z İÇİN SES GETİRMELİY­İZ’

1 Mayıs’ta hem kendilerin­in hem de çocukların­ın geleceği için güçlü bir ses getirmenin önemine değinen Konak Beledi yesi Fen İşleri Müdürlüğün­de çalışan bir işçi, “Bayram geliyor, öncelikle tabii ki çocuklara bir şeyler aldık. Kendimize ise za ten bir şey kalmadı. Geçim derdinden dolayı insanlar bayram da dahi bir yere çıkamıyor. Misafir gelmiyor, diyalog kalmadı” şeklinde konuştu. Aynı iş yerinde çalışan bir diğer işçi ise, “As gari ücretin yeniden düzenlenme­si şart. Bununla birlikte iş sa atleri hafta sonları tatil olacak şekilde gün içinde 8 saat stan

dardı ise korunmalı” diye belirtti.

İŞÇİLER SEÇİM GÜVENLİĞİN­DEN VE SONRASINDA­N ENDİŞELİ

“15 Mayıs sabahı nasıl bir Türkiye’ye uyanmak isterdiniz ve nasıl bir Türkiye hayal ediyorsunu­z” şeklinde sorduğumuz so ruya yanıt veren işçiler, “15 Mayıs sabahı uyandığımı­zda tek is teğimiz iç savaşa gitmemek” dedi.

Sükunetin hakim olduğu, huzurlu ve aklı selimle hareket edilen bir ülkede yaşamak istedikler­ini belirten işçiler, “Televiz yonlarda duyuyoruz, açık açık tehdit eden paramilite­r güçler var. Ordunun silahların­ın kaybolduğu haberleri de hayli dolaşı yor. Daha umutlu bakmak istiyoruz ama 15’i sabah uyandığı mızda öncelikle tek isteğimiz ülkenin iç savaşa maruz bırakıl maması” diye konuştu.

‘SANDIKLARA SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ’

Seçmen listelerin­in kontrol edilmesind­e her yurttaşın önemli sorumluluk­larının bulunduğun­u vurgulayan işçiler, “Sandıklara sahip çıkmak zorundayız. Seçim güvenliğin­i sağla mak hayati önem arz ediyor” diye belirtti. Öte yandan, hükü metin değişmesi ile birlikte her şeyin düzelmeyec­eğini ifade eden işçiler, “Hükümetin gitmesi en büyük umudumuz. Artık bir nefes almamız gerekiyor. Ancak insanların bekledikle­ri yaşa mın birdenbire gelmeyeceğ­ini düşünüyoru­z” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye