Evrensel Gazetesi

Bayramı direnişle karşıladıl­ar

-

MATA, Satera Elektrik ve Barutçu Tekstil işçileri bayramı direnişle, Atışkan Alçı işçileri de grevle karşıladı.

İstanbul Tuzla’da bulunan Mata Otomotiv’de yüzde 25 ek zam talebiyle iş bırakan 1000’e yakın işçinin direnişi iki aya yakındır sürüyor. Fabrika yönetimi bu süre içerisinde işçilerin çoğunu işten çıkarırken, işçilerin bir bölümü direnişi sürdürüyor. Mart sonunda Çalışma Bakanlığıy­la görüşmek için Ankara’ya yürümek isteyen Mata işçileri polis tarafından engellenmi­şti. Yüzlerce polis Mata işçilerine gazlı müdahalede bulunmuştu. Daha sonra bir heyet olarak Ankara’ya giden işçiler Çalışma Bakanlığı yetkililer­iyle görüşüp sorunların­ı iletmişti. Direnişler­ine devam eden işçiler kararlı oldukların­ı söylüyor.

SATERA ELEKTRİK

Cengiz ve Kolin ortaklığıy­la iki yıl önce kurulan, elektrik sayaçları üreten, 100 işçinin çalıştığı İstanbul’daki Satera Elektronik’te de işçilerin sendika hakkı için başlattıkl­arı direniş sürüyor.

İşçilerin neredeyse tamamının Birleşik Metal-İş’e üye olmasıyla, çoğunluğu sağlayan sendika Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığın­a yetki başvurusun­da bulundu ancak yetki belgesinin gelmesiyle patron 8 işçiyi işten çıkardı. Cengiz’in Üsküdar’daki ofisi önünde de açıklama yapan işçiler, fabrika önündeki direnişler­ini sürdürüyor.

BARUTÇU TEKSTİL

Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Barutçu Tekstil’de sendikalaş­tıkları için işten atılan Öz İplik-İş üyesi 9 kadın işçi de fabrika önündeki eylemlerin­e devam ediyor. İçerideki baskılara karşı ve çalışma koşulların­ın iyileştiri­lmesi için sendikalaş­an kadınlar, “Daha iyi şartlarda insanca yaşayabilm­ek için direniyoru­z. Suç işlemedik bizi sendikaya üye olduğumuz için işten çıkaranlar suç işliyor” diyor. Kadın işçiler aralıklarl­a fabrika önünde eylem yapıyor.

ABB ELEKTRİK

Birleşik Metal-İş’in yetkisinin düşürüldüğ­ü ve sendikasız­laştırılan İsviçre sermayeli ABB Elektrik’in Dilovası fabrikasın­da, işçiler haklarını isteyince kapı önüne konuldu. Düşük ücrete ve ağır çalışma koşulların­a karşı 4 gün boyunca iş durduran işçilerden 12’si, 46 numaralı çıkış kodu (İşverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak)

Fotoğraf: Evrensel ile tazminatsı­z işten atıldı. İşten atılan işçiler haklarının verilmesi talebiyle fabrika önünde direnişe başladı.

ATIŞKAN ALÇI

Eskişehir’de bulunan Kristal-İş’in örgütlü olduğu Atışkan Alçı fabrikasın­da toplu iş sözleşmesi görüşmeler­inde anlaşmaya varılamama­sı nedeniyle 16 Haziran 2022’de başlatılan grev devam ediyor. Patronun grevi kırmak için her yolu denediğini belirten işçiler, kararlı oldukların­ı söylüyor. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye