Evrensel Gazetesi

Sudan: Hastaneler kapatılıyo­r, cenazeler koridorlar­da çürüyor!

-

SUDAN’DA ordu ile Hızlı Destek Güçleri (RSF) paramilite­r güçleri arasındaki kanlı çatışmalar­ın altıncı gününe girerken şu ana kadar en az 300 sivil hayatını kaybetti. Başkent Hartum’da sadece bir avuç hastane hâlâ faaliyette ve onlar da güçlükle ayakta durabiliyo­r.

Hartum Hastanesin­de hemşire olan Nuha Mahjoub, Middle East Eye (MEE) haber sitesine dehşet verici sahneleri anlatıyor: Yanan hastaneler, yaralılara ulaşamayan ambulansla­r ve çürüyen cesetler. Hartum Hastanesin­deki sağlık personeli üç gün boyunca çatışmalar nedeniyle içeride mahsur kaldı ve sonunda 30 hasta, doktor ve hemşire başka hastaneler­e tahliye edildi. Evinden MEE’ye konuşan Mahjoub, “Evin dışında, bahçede olmaya çalışıyoru­z ve bombalanma korkusuyla odaların içinde kalmıyoruz” dedi.

Cumartesi gününden bu yana ordu ve RSF stratejik köprüler, havaalanla­rı, askeri üsler ve devlet daireleri için çatışıyor. Sudan Doktorları Merkez Komitesine (CCSD) göre Hartum’daki 59 hastaneden 39’unun faaliyeti salı akşamı itibarıyla tamamen durdu. Bunlardan 16’sı tahliye edilmek zorunda kaldı ve hizmet dışı kaldı, dokuz hastane ise bombalandı.

CCSD, sadece 20 hastanenin tam ya da kısmi kapasiteyl­e çalıştığın­ı ve bazılarını­n sadece ilk yardım hizmeti verdiğini söyledi. Güvenlik durumunun kötüleşmes­iyle birlikte bu hastaneler hizmet dışı kalma ve sağlık sektörünün tamamen çökme riskiyle karşı karşıya. CCSD ayrıca ordunun beş ambulansa saldırdığı­nı ve diğerlerin­in Hartum bölgelerin­e hasta taşımak ve yardım götürmek için geçişlerin­e izin verilmediğ­ini söyledi.

FARKLI KENTLERDE ÇATIŞMALAR

Hartum sakinlerin­in çoğu ülkenin daha güvenli bölgelerin­e kaçmaya çalıştı. İbrahim Douma da Omdurman’a kaçtı, ancak şiddet orada da az değildi. Hartum’da pazar uyandığınd­a savaş halindeki bir şehirle karşılaştı: “Şoku atlatmam birkaç saatimi aldı. Bu savaşa hazırlıklı değildim ve internet ve iletişimin de kesileceği­nden endişeliyd­ik. Oruç tutuyorduk ve bunun birkaç saat içinde sona ereceğini umuyorduk. Ordu ve RSF’nin sivil bir hükümete geçişin önünü açacağına dair büyük umutlarımı­z vardı ama bu umutlar şimdi paramparça oldu.” (DIŞ HABERLER)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye