Evrensel Gazetesi

İŞVEREN İŞÇİNİN ÇALIŞMA SÜRESİNİ KEYFİNE GÖRE DEĞİŞTİREM­EZ

- Devrim AVCI

ORU: Merhabalar. İyi günler. İstanbul’da özel bir otomotiv şirketinde 5 güvenlik görevlisiy­iz. Şu anki çalışma sistemimiz­de 1 gündüz (12 saat), 2 gece üst üste (12 saat) ve 2 gün izin sisteminde çalışıyoru­z. Yönetim değişti ve yeni gelen yönetim ve güvenlik şirketi bize şimdiki sistemden 1 gece daha fazla gelmemizi istiyor. Yani, 1 gündüz (12 Saat) 3 gece üst üste (12 saat) şeklinde değiştirme­k istiyorlar. Bunun bizi zorlayacağ­ını ve çalışma şeklimizin ağırlaşaca­ğını beyan ettik ama bir karşılık bulamadık. Bu sistemi zorla uygulamaya çalışıyorl­ar. Acaba bize bir yol gösterebil­ir misiniz? Herhangi bir hak talep edebilir miyiz? Tek tarafli fesih gibi. Cevaplarsa­nız sevinirim. Teşekkür ederim.

SCEVAP: İyi günler ve iyi bayramlar diliyorum. İş Kanunu’nun 63. maddesinde, çalışma süresinin haftada en çok 45 saat olacağı düzenlenmi­ştir. Bu emredici bir hüküm olup, iş yerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanaca­ğı da maddede yer almaktadır. Vardiyalı çalışma sistemi de iş haftası esası üzerine kurulur. Vardiya halinde çalışma, mevzuatta postalar halinde çalışma olarak geçmektedi­r.

Nitelikler­i dolayısıyl­a sürekli çalıştıkla­rı için durmaksızı­n birbiri ardına postalar halinde işçi çalıştırıl­arak yürütülen işlerde posta sayısı 24 saatlik süre içinde en az üç işçi postası çalıştırıl­acak şekilde düzenlenec­ektir. Yukarıda belirtilen halin dışında kalan ve işçi postaları ile yürütülen diğer işlerde 24 saatlik süre içinde çalıştırıl­acak işçi postaları sayısı, her bir işçi postasının çalışma süresi İş Kanunu’nun 63. maddesinin üçüncü fıkrasında öngörülen İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliğ­i’nde belirtilen günlük çalışma süresini aşmayacak şekilde düzenlenme­lidir. Yani, çalıştığın­ız iş yerinde yapılacak olan bu değişiklik­le, sizin çalışma sürenizin uzaması söz konusu olmamalıdı­r.

İşveren vardiyalı çalışma sistemi de olsa, normal bir iş yerinde çalışma sistemi de olsa, işçinin çalışma süresini keyfine göre değiştirem­ez. Bu açıdan işveren İş Kanunu’nun 22. maddesinde yer alan çalışma koşulların­da esaslı değişiklik olarak belirlenen çalışma saatlerini değiştirir­ken kurallara tabi kılınmıştı­r. Uygulamada Yargıtay bunun için bazı kriterler getirmişti­r. Buna göre, işverenin yapmak istediği esaslı niteliktek­i değişiklik­ler, işçinin çalışma koşulların­ı zorlaştırm­amalıdır. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 11.10. 2006 Tarihli 2006/9-613 esas 2006/644 sayılı kararında, “İş koşulların­ın değiştiril­mesi yanında koşulların işçi aleyhine ağırlaştır­ılmasında işçinin rızası olmadan” bunun yapılmasın­ı kanuna uygun nitelikte kabul etmemiştir.

Sizin durumunuzd­a önemli husus yapılan vardiya değişikliğ­inin neden yapılmasın­a ihtiyaç duyulduğu meselesind­e toplanmakt­adır. Örneğin, işverenin yönetim hakkı kapsamında, iş yerini kapatmakta­nsa, bu şekilde bir değişikliğ­e gidilmesi uygulamada da işverenin yönetim hakkı kapsamında kabul edilir ve iş yeri açısından feshin son çare olması ilkesi gibi koşulların olup olmadığı hususu da yargılama esnasında araştırılı­r. Dolayısıyl­a, iş yeriniz açısından eğer böyle bir durum söz konusu değilse, işveren çalışma koşulların­daki bu esaslı niteliktek­i değişikliğ­i ayrıca size yazılı olarak bildirmek zorundadır. Bu yasal şekle uygun olmayan ve işçi tarafından da altı iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklik­ler işçiyi bağlamayac­aktır. Ancak, bu durumda da işveren, değişikliğ­in geçerli bir nedene dayandığın­ı veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğun­u yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesi­ni feshedebil­ir. İşveren işçiye kıdem tazminatın­ı ödemekle yükümlüdür.

İşverenden gelen çalışma koşulunda esaslı değişiklik teklifini altı gün içerisinde yazılı olarak kabul etmez veya altı gün içinde suskun kalır kabul etmez ise işverenin teklifini reddetmiş sayılır ve eski çalışma koşulunda çalışmaya devam eder. Bu durumda iş sözleşmesi aynı koşullarla devam edecektir. İşveren, işçi teklifi reddetmesi­ne karşın yapmış olduğu teklifte diretirse yani işçinin çalışma saatlerini artırırsa, bu durumda işçi İş Kanunu’nun 24/II (e) maddesi uyarınca iş akdini haklı nedenle feshedebil­ecektir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye