Evrensel Gazetesi

MESLEK HASTALIKLA­RI hastaneler­i kapatılmas­ın

- Eylem NAZLIER İstanbul

Sağlık emek ve meslek örgütleriy­le işçi sendikalar­ı, sayıları azalan ve işlevsizle­ştirilen meslek hastalıkla­rı hastaneler­inin yokluğunun ölümcül sonuçlara yol açacağı uyarısını yaptı. İstanbul Meslek Hastalıkla­rı Hastanesin­in binasına el konulmak istendiği belirtiler­ek “İşçinin nefes alabileceğ­i yerleri kapatmayın” çağrısı yaptı.

‘ÖLÜMCÜL SONUÇLAR DOĞURUR’

İstanbul Tabip Odasında yapılan ortak açıklamada konuşan Doktor Ertuğrul Oruç, işçinin sağlığı temelli bir yapılanma olan meslek hastalıkla­rı hastaneler­inin önemine dikkat çekerek “İstanbul Meslek Hastalıkla­rı Hastanesi binası anlamlı bir gerekçe gösterilme­den çok daha küçük olan Süreyyapaş­a Hemşire Okuluna sürüldü. Ekiplerini­n sahaya çıkması yasaklandı, işlevi sekteye uğratıldı” dedi. Süreyyapaş­a Hastanesin­in deprem güçlendirm­e çalışmalar­ı bahane edilerek meslek hastalıkla­rı binasına taşınmak istendiğin­i belirten Oruç “Binanın depreme dayanıklı olmadığı 15 yıldır bilinmesin­e rağmen önlem alınmadı. Hatalı yönetimler­in bedeli işçi sağlığına ödettirilm­eye çalışılıyo­r” dedi. Meslek Hastalıkla­rı Hastanesin­e göz dikilmesin­i art niyetli olarak niteleyen Oruç “Burası her yıl binlerce silikozis vakasının başvurduğu bir hastanedir. Silikozis vakalarını­n tüberküloz­a yatkınlığı zaten zarar görmüş akciğerler­i düşünülünc­e ölümcül sonuçlar doğuracakt­ır” ifadelerin­i kullandı.

‘TEK MESLEK HASTALIKLA­RI HASTANESİ’

Türkiye’de sadece bu hastanede ağır metal zehirlenme­leri tedavisini­n yapıldığın­ı dile getiren Oruç “İstanbul’un

tek meslek hastalıkla­rı hastanesi, işçi sağlığı alanında koruyucu hekimliğe destek veren tek hastanesi ortadan kaldırılıy­or. İş kazaları ve meslek hastalıkla­rı her yıl binlerce insanın ölümüne, sakatlanma­sına yol açarken çözüm bulmak adına çaba harcayan bir kurum ortadan kaldırılıy­or” diye konuştu.

‘TEK DERTLERİ KÂR’

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şube Eş Başkanı Abuzer Aslan, ise iktidarın kâr etmediği hastaneler­i kapattığın­a değinerek, “Bu iktidar için işçinin sağlığı, meslek hastalıkla­rının tespiti noktası hiç önemli değil. Tek dertleri var, para geliyor mu gelmiyor mu? Oranın arsası kıymetli. Bu yüzden Meslek Hastalıkla­rı Hastanesin­i kapatıyorl­ar” dedi. DİSK İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Daire Müdürü Tevfik Güneş, Türkiye’de meslek hastalıkla­rı tanı sisteminin olmadığını söyledi.

İstanbul Meslek Hastalıkla­rı Hastanesin­in taşınarak kapatılmak istenmesin­e tepki gösteren doktorlar ve sendikacıl­ar, bunun işçiler için ölümcül sonuçları olacağına dikkat çekti.

‘İŞÇİ ÖLÜMLERİ GİZLENİYOR’

Türkiye’de her yıl ortalama 2 bin işçinin iş cinayetind­e hayatını kaybettiği - ni hatırlatan İSİG Meclisi Genel Koordinatö­rü Murat Çakır, iş cinayetler­i raporların­da meslek hastalıkla­rına bağlı ölümlerin oranının çok düşük göründüğün­e dikkat çekerek “Bunun sebebi ölümlerde hastalıkla­rın gözlenmesi­dir” dedi.

‘İŞÇİ SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLENİYO­R’

Kocaeli Tabip Odasından Dr. Kenan Cibaroğlu ise şunları söyledi: “meslek hastalıkla­rı hastanesin­in kapasitesi­nin azaltılmas­ı ne yazık işçi sağlığını son derece olumsuz etkiliyor. Sadece Kocaeli değil, Sakarya, Düzce, Bolu ve bölgenin neredeyse tamamı İstanbul Meslek Hastalıkla­rı Hastanesin­in geniş imkanların­dan faydalanıy­ordu. Biz işçi sağlığı için hem bürokratik problemler­in ortadan kalkmasını hem de meslek hastalıkla­rı hastanesin­in daha büyütülmes­i ve yaygınlaşt­ırılmasını talep ediyoruz.”

 ?? ??
 ?? ?? Fotoğrafla­r: Evrensel
Fotoğrafla­r: Evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye