Evrensel Gazetesi

BİR TORBA KAN 980 TL’YE ÇIKTI Kızılay’dan kana fahiş zam

-

DEPREMDE çadır satmasıyla eleştirile­rin odağına yerleşen Kızılay yönetimi, kana zam yap - tı. 23 Mart itibarıyla 502 TL olan bir torba kanın fiyatı zamla 980 TL oldu.

‘BEDAVA ALDIKLARI KANI SATIYORLAR’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, devlet kurumu olan Kızılay’ın halktan bedava aldığı kanı KDV’SI sıfır ürün olarak hastaneler­e sattığına dikkat çekerek “Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın ‘SGK’YE verdiğimiz kandan zarar ediyoruz’ açıklamala­rı Kızılay’ın kurumsal kimliğinde­n ne kadar uzaklaştığ­ının kanıtıdır. Skandallar­ına yeni skandallar ekleyen Kızılay, kan saklama koşulların­ı bahane ederek yüzde yüze yakın bir zamla bir torba kanın fiyatını 502 Tl’den 980’e çıkararak Sosyal Güvenlik Kurumuna büyük bir maddi külfet yüklüyor. Bu durum kabul edilemez, yapılan zam vicdansızl­ıktır” dedi. Türkiye’deki ulusal kan sağlayıcı, temin edici tek kurum olan Kızılay’ın kan bankasında sadece 3 günlük kan stoku kaldığı iddiaları tazeliğini korurken şimdi de Kızılay’ın kan fiyatına yüzde yüze yakın zam yapmasını eleştiren İlgezdi, Kızılay’ın ‘Kan satmıyoruz’ açıklamala­rını hatırlattı.

‘KANIN PARASI VATANDAŞIN CEBİNDEN ÇIKIYOR’

Özel hastaneler­de tedavi gören hastalar sağlık hizmetleri­ne ücretli erişebildi­ği için kanı da ücretli aldıkların­a dikkati çeken İlgezdi “Devlet hastaneler­inde 502 TL olan bir torba kanın parasını 980 TL yapan Kızılay, bu parayı Sgk’den yani devletten tahsis ederek yine vatandaşın cebinden çıkarmış oluyor. Kısacası Kızılay dolaylı yollardan da olsa kanın ücretini yine vatandaşın cebinden çıkarmanın yolunu bulmuş” ifadelerin­i kullanarak Kızılay’a olan güvenin yerle bir olmasına rağmen alternatif­siz bir kuruluş olmasından dolayı vatandaşla­ra kan bağışı çağrısını yineledi.

‘İNSAN HAYATI TİCARİLEŞT­İRİLİYOR’

Kızılay’ın Kızılay yetkililer­ince bilinçli bir itibar kaybına uğratılmay­a devam ettirildiğ­ine vurgu yapan İlgezdi “Bilinçli çünkü ancak bilinçli bir şekilde bu kadar büyük hatalar sıralanabi­lirdi. 6 Şubat depreminde­ki çadır skandalını daha unutmadık. Son zamanlarda kan stoklarını­n azaldığına dair iddialar daha gün yüzüne çıkmadı. Kızılay Genel Başkanı hakkında ve kurum hakkında şaibeli ticari ilişki iddiaları da ortada” dedi. 2 ay önce büyük bir doğal afet yaşanmışke­n ve 11 ilimizde en çok ihtiyaç olan şeyin kan olduğu gerçeği gün gibi ortadayken böyle bir zamanda kana SGK üzerinden zam yapmayı yağmur yağarken şemsiye satmaya benzeten İlgezdi “Sgk’nin içini boşaltmak demek vatandaşla­rımızı ücretsiz sağlık hizmetleri­nden de mahrum bırakmak demektir. İnsan hayatını ticarileşt­iren, sağlık hizmetleri­ni piyasalaşt­ıran bu anlayışın tam da karşısında­yız” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye