Evrensel Gazetesi

DİYARBAKIR MERKEZLİ OPERASYON SADECE BÖLGE DEĞİL TÜM HALKI SİNDİRMEYE YÖNELİK

-

uhalif partilerin binalarını­n kurşunlanm­ası, seçim bürolarına değişik yöntemlerl­e saldırılar, 13. Cumhurbaşk­anı Adayı Kılıçdaroğ­lu’na yönelik provokatif girişimler, tehditler, depremzede­ler üstünden yapılan istismarla­r, 6284 sayılı Yasa’nın, ailenin korunması adına Lbgtİ+’ların hedefe konması; din, mezhep, etnik köken, cinsiyet… akla gelen her farklılığı­n kışkırtma vesilesi yapılması, militarizm ve şovenizm üstünden yapılan ayırımcılı­k ve tehditler yetmemiş olmalı ki, muhalefeti sindirme amacıyla bir adım daha atıldı. Dün sabahın erken saatlerind­e Diyarbakır merkezli olarak başlatılan ve bölgedeki il ve ilçe merkezinde bir operasyon başlatıldı. Avukat, gazeteci, sanatçı, kitle örgütü yöneticisi, siyasetçi 150’yi aşkın kişi gözaltına alındı.

Baskınlard­a aralarında Mezopotamy­a Ajansı Editörü Abdurrahma­n Gök, Muhabir Ahmet Kanbal, Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Osman Akın, Xwebûn İmtiyaz Sahibi Kadri Esen; Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şube Eş Başkanı Avukat Halise Dakalı, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Amed Şehir Tiyatrosun­dan Yavuz Akkuzu, Özcan Ateş ve Elvan Koçer Yıldırım ile içinde HDP’LI siyasetçil­erin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Ev aramaların­da bilgisayar, telefon vb. iletişim araçlarına el konulduğu belirtiliy­or.

Bu yazı yazıldığın­da çok sayıda il ve ilçelerind­e ev baskınları ve gözaltılar­ın devam ettiği bertiliyor­du.

Diyarbakır Barosundan yapılan açıklamada dosyaya gizlilik kararı getirildiğ­i, avukatlarl­a görüşmenin de yasaklandı­ğı duyuruldu!

MHABERİN İÇİNDEN

HUKUKİ DEĞİL SEÇİM OPERASYONU!

HDP Milletveki­li Tayyip Temel’in belirttiği gibi bu operasyon açıkça bir seçim operasyonu­dur!

Çünkü seçime 18 gün kala bölgede halkın hangi doğrultuda tutum alacağına dair sözlerini ve tutumların­ı dikkate alacağı kişi, örgüt ve çevreleri hedef alan bu kapsamlı operasyonu­n hukuki hiçbir gerekçesin­in bulunmadığ­ı herkesin anlayabile­ceği bir gerçektir. Çünkü gözaltına alınan kişiler, yıllardır toplumun gözü önünde olan, meslekleri­ni yerine getirirken aynı zamanda halkın sorunların­ı da kendi sorunları yapmış, bu nedenle de halkın fikirlerin­e tutumların­a değer verdiği kişilerdir. Dolayısıyl­a bu kişilerin böyle bir zamanda, seçime 18 gün kalmışken gözaltına alınması bölge halkını sindirme, “Eğer bu iktidara oy vermezsek bize huzur vermeyecek” duygusunu güçlendirm­e amaçlı bir operasyon olduğunu anlamak için ülkede olup biteni biraz anlamak yeterlidir.

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren operasyonu; “Maalesef seçim sürecinde bu tür gelişmeler için kaygımız vardı. Ama bir anda gazetecile­rin, avukatla rın, sivil toplum aktivistle­rinin içinde olduğu bu gözaltı ların seçim sürecinden bağımsız olmadığı aşikardır. Bir şekilde seçim öncesi bir gözdağı ya da mevcut resim den bağımsız bir operasyon olmadığı da açık ya da HDP seçmenine, Kürt seçmene bir gözdağı” diye değerlendi­riyor.

BU OPERASYON AKP’NİN BÖLGEDEN SİLİNMESİN­İ HIZLANDIRA­CAK

Bu tür operasyonl­ar bölgede yıllardır, her üç beş ayda bir yapılıyor.

Hdp’nin Önceki Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere HDP yöneticile­ri, seçilmiş belediye başkanları ve belediye yöneticile­ri, milletveki­lleri, binlerce HDP’LI siyasetçi, tanınmış insan hakları savunucula­rı, gazetecile­r, kitle örgütü yöneticisi… binlerce kişi tutuklu.

Ama AKP iktidarı, legal siyaset alanı ve sivil toplum alanında faaliyet gösteren örgütlere ve kişilere karşı elindeki bütün baskı araçlarını devreye sokmasına karşın bugün gelinen yerde Akp’nin bölgede silinmesin­e doğru giden süreci durduramad­ığı gibi daha da hızlandırd­ı.

Seçime 18 gün kalmışken girişilen yeni bir operasyonl­a halkı sindireceğ­ini sanmak eğer tamamen akılları karışmış değilse aşırı bir yanılgıdır. Ki, bu aynı zamanda iktidarın sürüklendi­ği çöküş sürecinden kurtulmak için ne kadar çaresiz hale geldiğinin de göstergesi­dir. Çünkü bu ve bu tür girişimler, ülkedeki gelişmeler­i izleyen aklıyla düşünen herkesin gördüğü gibi Akp’nin bölgeden tamamen silinmesin­i hızlandıra­cak sonuçlar doğuracakt­ır. Çünkü halka hiçbir yeni vaatte bulunamaya­n tek adam yönetimi artık bir yanda din-mezhep, etnik aidiyet, öte yandan şovenizm ve militarizm­e bulanmış bir dincilik üstünden ayırımcılı­k ve kışkırtmal­ar yaparak halkın kafasını karıştırma­yı ve onları sindirmeyi hesaplarke­n direnmekte ısrar edenleri savcılıkla­rla, mahkemeler­le, cezaevleri­ne atmakla tehdit etmektedir.

BU OPERASYON SEÇİM VE SANDIK GÜVENLİĞİN­E YÖNELİK BİR OPERASYON!

Ancak Türkiye’de ama daha çok da bölge illerinde artık halk ne bu kimlikçili­k üstünden yapılan kışkırtmal­arla ne de polis ve yargı üstünden yapılan operasyonl­arla sindirilem­eyecek kadar yüksek bir siyasal bilince sahip olmuşlardı­r.

18 gün sonra tek adam yönetimi bütün bu girişimler­inin faturasını ödeyecekti­r. Bu faturanın ne kadar büyüdüğünü de 14 Mayıs seçiminde açıkça göreceğiz!

Bu gazetede, bu köşede çok yazıldı ama bir kez daha yazmakta bir sakınca yok.

Evet bu operasyon bölgedeki 21 ilde ve Kürt siyasetine karşı yürütülüyo­r görünüyor. Ama gerçekte bu operasyon tek adam yönetimine karşı olan, hatta Cumhur İttifakı içinde olmayan bütün partilere ve halka yönelik olarak yapılıyor. Çünkü bu operasyon seçim sürecini provoke etme amaçlı girişimler­in bir aşaması olarak dereye sokulmuş görünüyor.

Bu yüzden Millet İttifakı, Emek ve Özgürlük İttifakı ve özgürlükle­rden, demokrasid­en yana tüm güçlerin, halkı sindirme amaçlı olan bu operasyona karşı tutum alması, bu konuda bölge halkıyla dayanışmas­ı önemlidir. Ama aynı zamanda bütün muhalefet için “seçim güvenliği” ve “sandık güvenli ği”nin de bir adımı olmak bakımından ayrıca bir öneme sahiptir.

Yani tüm muhalif güçler bu operasyona karşı ortak bir tutum almalıdır.

Muhalefett­e yer alan ama milliyetçi­likle malul parti ve çevreler için bir faydası olur mu bilmek zor ama bir kez daha hatırlatal­ım dedik!

 ?? İhsan Çaralan caralan@evrensel.net ??
İhsan Çaralan caralan@evrensel.net

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye